Deldomar avseende uppskjutna frågor för Skoghalls Bruk i Hammarö kommun

Granskad: ‎den ‎1‎ ‎oktober‎ ‎2024

Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har den 22 augusti 2022 och den 10 februari samt 5 juli 2023 meddelat deldomar avseende uppskjutna frågor rörande Skoghalls bruk i mark- och miljödomstolens mål M 4008-16.

Deldomarna

Deldomen den 5 juli 2023 avser utsläpp av processavloppsvatten vad avser utsläpp till vatten av AOX, klorat och komplexbildare (U1). Domstolen avslutade prövotiden och föreskrev slutliga villkor avseende OAX, klorat och komplexbildare (nytt villkor 22). För den del av prövotiden som avser utsläpp till vatten av organisk substans (TOC), suspenderade ämnen (SÄ GF/A), fosfor och kväve förlängde domstolen prövotiden samt beslutade om utredningar som bolaget ska vidta under utredningstiden. 

Deldomen den 10 februari 2023 avser hushållning med naturresurser och energi såvitt avser överskottsånga, fiberlinjen och blekeriet (U4 och U5). Domstolen avslutar prövotiden och fastställer slutligt villkor i enlighet med Naturvårdsverkets yrkande. Det innebär att Stora Enso AB senast två år efter att domen vunnit laga kraft ska ha genomfört vissa energieffektiviserande åtgärder; intrimning och optimering av ångformaren för att öka ångproduktionen, införande av termokompressorteknik för ånga till ångkokaren samt återvinning av ångkondensat i blekeriet.

Den tidigare deldomen från den 22 augusti 2022 avser utsläpp av TRS till luft (U2) och bortskaffande av elfilteraska från sodapannan (U3). Domstolen avslutar prövotiden avseende utsläpp av TRS till luft från verksamheten utan att ytterligare slutliga villkor och förlänger prövotiden avseende slutliga villkor för metod för skyddsåtgärder förknippade med bortskaffande av elfilteraska från sodapannan. 

För att få deldomarna i sin helhet hänvisas till Mark- och miljödomstolen i Vänersborg.

Naturvårdsverkets viktigaste synpunkter

Vad gäller fråga om utsläpp till vatten (U1) yrkade Naturvårdsverket på att prövotiden för organiska ämnen, TOC, och fosfor skulle förlängas. Naturvårdsverket yrkade också på utredningar som skulle genomföras samt provisoriska föreskrifter under utredningstiden. Frågan hanterades under huvudförhandling 25-27 april 2023. 

Vad gäller frågan om hushållning med naturresurser och energi (U4 och U5) ansåg Naturvårdsverket att prövotiden kunde avslutas på föreliggande material under förutsättning att slutliga villkor om vissa energieffektiviserande åtgärder föreskrevs. 

Vad gäller frågan om hantering av elfilteraska från sodapannan (U3) bedömde Naturvårdsverket att det fanns tillräckligt med underlag för domstolen att föreskriva ett slutligt villkor med krav på att bolaget ska installera en reningsanläggning för avskiljning av kadmium som ska utformas med målsättningen att uppnå 90 procent reningseffekt. Frågan om slutliga villkor för utsläppets storlek ansåg Naturvårdsverket borde skjutas upp under en prövotid om två år efter att anläggningen tagits i drift. I uppföljningen borde, förutom kadmium, även ingå övriga relevanta metaller.

Naturvårdsverket avstod från att yttra sig över bolagets prövotidsredovisning avseende utsläpp av TRS till luft (U2).

Bakgrund

Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt meddelade i deldom den 15 oktober 2018 i mål nr M 4006-18 Stora Enso AB tillstånd enligt miljöbalken till befintlig och utökad produktion m.m. vid Skoghalls Bruk i Hammarö kommun.

Frågor om slutliga villkor för utsläpp av processvatten, utsläpp till luft av reducerat svavel, bortskaffande av elfilteraska från sodapannan samt hushållning med naturresurser och energi sköts upp för att avgöras efter en prövotid.

Bolaget har den 6 november 2020 inkommit med prövotidsredovisningar avseende hantering av elfilteraska från sodapannan (U3), energieffektivitet i fiberlinjen (U4) och förutsättningar att undvika eller minimera friblåsning av överskottsånga (U5).

För Naturvårdsverkets yttranden i tillståndsmålet hänvisas till följande sida: 

Provisoriska föreskrifter avseende utsläpp till vatten från skogsindustri och fråga om utformning av begränsningsvärden

Dokument

Om tillståndsprövning enligt miljöbalken