Tillsynsvägledning

Energihushållning

Kraftledningar i motljus
Granskad: ‎den ‎12‎ ‎december‎ ‎2024

Här beskrivs hur energihushållning tas upp i miljöbalken samt olika sammanhang där lagstiftningen tillämpas.

Sidan vänder sig till

Tillsynsmyndigheter, verksamhetsutövare och intresserad allmänhet.

Miljöbalken och energihushållning

Användning av energi orsakar olika former av störningar och utsläpp som påverkar människors hälsa och miljön. 

Miljöbalken har flera regler för att begränsa störningar och utsläpp men miljöbalken syftar även till att begränsa energianvändningen som sådan och då speciellt användningen av ändliga energikällor.  
I miljöbalkens portalparagraf (1 kap. 1§) anges att miljöbalken bland annat ska tillämpas så att hushållning med energi främjas så att ett kretslopp uppnås. 

I miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 5§) anges att alla som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd ska hushålla med råvaror och energi samt utnyttja möjligheterna till återanvändning och återvinning. I första hand ska förnybara energikällor användas.  

Ett viktigt verktyg för att miljöbalkens regler ska efterlevas är verksamhetsutövarens egenkontroll. Andra viktiga verktyg är tillståndsprövning och tillsyn.

Här finns mer att läsa om hänsynsreglerna:

Hushållningsprincipen och kretsloppsprincipen (2 kap. 5 §)

Planera och genomföra energitillsyn

Vägledningen vänder sig till tillsynsmyndigheter för miljöbalken. Den beskriver hur tillsynsmyndigheten kan planera och genomföra sin energitillsyn. Tanken är att ge handfasta tips och nödvändig information i arbetet men går inte in på vilka specifika krav på åtgärder som kan ställas på verksamheten vid brister.

Planera och genomföra energitillsyn (pdf)

Se webbinariet Planera och genomföra energitillsyn från den 18 oktober 2023 (youtube.com)

Presentationer från webbinariet den 18 oktober 2023 (pdf)

Naturvårdsverket och Energimyndigheten har gemensamt tagit fram tillsynsvägledningen som en del av åtgärderna i fokusområdet energihushållning i den nationella strategin för tillsyn enligt miljöbalken, 2022–2025. Representanter från tillsynsmyndigheterna har deltagit i arbetet. 

Tillsynsvägledning om energikartläggningar och planer för åtgärder

Genom en energikartläggning får verksamhetsutövaren kunskap om sin energianvändning, vilka delar av verksamheten som påverkar den och hur den kan effektiviseras. I vägledningen beskriver Energimyndigheten och Naturvårdsverket hur tillsynsmyndigheten bedömer om en energikartläggning behöver göras och vad den innehåller. 

Efter kartläggningen är nästa steg att ta fram en plan för energiarbetet. Planen är viktig för att energieffektiviseringsåtgärderna genomförs och inte avstannar. I vägledningen går det att läsa om olika sorters planer som används inom energiarbetet, vilka som ska ta fram sådana planer och vad de ska innehålla.  Vägledningen beskriver också hur kartläggningar och planer granskas och ger exempel på förelägganden.

Vilka krav tillsynsmyndigheten kan ställa beror delvis på om en verksamhet omfattas av lag (2014:266) om energikartläggning i stora företag (EKL) och är tillståndspliktig enligt miljöbalken eller inte. Vägledningen beskriver även dessa delar.

Energikartläggningar och planer för energiåtgärder (pdf)

Vägledning om energihushållningsplaner

Naturvårdsverket har tillsammans med Energimyndigheten tagit fram en vägledning för hur energihushållningsplaner kan användas vid prövning och tillsyn enligt miljöbalken samt som ett stöd till företag som omfattas av lagen om energikartläggning vid stora företag. 

Vägledning om energihushållningsplaner (pdf 500 kB)

Energihushållning vid tillståndsprövning

Mark- och miljööverdomstolen har dömt i frågor om vilka krav man kan ställa på energihushållning. Bland annat konstaterar domstolen att energihushållning kan regleras i särskilda villkor. Det kan till exempel vara villkor som begränsningsvärde med separata värden för elektricitet och värme.

Domar om villkor för energihushållning

Tillsynsärende i Mark- och miljööverdomstolen

I ett nyligen avgjort tillsynsärende (MÖD M 9668-14) fastställdes tillsynsmyndighetens föreläggande att oljeuppvärmningen av en fastighet skulle bytas ut. Byte skulle ske till en värmekälla med lågt eller inget inslag av ej förnybara energikällor. Oljeförbrukningen var 35 m3 per år. Naturvårdsverket yttrade sig i ärendet till Mark- och miljööverdomstolen. 

Naturvårdsverkets yttrande i ärendet (pdf 197 kB)

Mark- och miljööverdomstolens beslut (pdf 718 kB)

Andra myndigheters vägledning

På Energimyndighetens webbplats finns mer information för dig som arbetar med tillsyn enligt miljöbalken på kommun eller länsstyrelse. 

Tillsyn på energihushållning (energimyndigheten.se)

Vägledning för tillsynsmyndigheter (energimyndigheten.se)