Vägledning

Rening och kontroll av utsläpp av avloppsvatten från tätbebyggelse

Himmerfjärdsverket
Granskad: ‎den ‎20‎ ‎oktober‎ ‎2023

Vägledningen tolkar och förtydligar Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2016:6 om rening och kontroll av utsläpp av avloppsvatten från tätbebyggelse.

Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2016:6 om rening och kontroll av utsläpp av avloppsvatten från tätbebyggelse trädde i kraft den 1 januari 2017 och ersatte då de båda tidigare föreskrifterna SNFS 1994:7 och SNFS 1990:14. Föreskrifterna omfattar renings- och utsläppskrav för tätbebyggelser från 2 000 pe (personekvivalenter) samt kontrollkrav för avloppsreningsanläggningar större än 200 pe. Vägledningen syftar till att klargöra tillämpningen av föreskrifterna och de EU-rättsliga krav som de genomför. Efter en dom i EU-domstolen (september 2021) behövde föreskrifterna ändras. Ändringsföreskrifterna trädde i kraft 1 januari 2023.

Sidan vänder sig till

Dig som arbetar med avloppsfrågor inom länsstyrelser, kommuner eller på avloppsreningsverk.

Bra att veta 

EU:s avloppsdirektiv (91/271/EEG) ställer krav på medlemsstaternas avloppshantering. Direktivet har genomförts i svensk rätt bland annat genom miljöbalken, lag om allmänna vattentjänster, miljöprövningsförordningen (2013:251) och Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2016:6. Syftet med direktivet är att skydda miljön från skadlig inverkan till följd av utsläpp av avloppsvatten.

De bestämmelser i grundföreskrifterna som inte ändras genom ändringsföreskrifter gäller som tidigare. För att underlätta läsningen har vi tagit fram en konsoliderad version av föreskrifterna. Nu finns också en uppdaterad vägledning. Mycket är oförändrat, men vi har gjort vissa tillägg och justeringar för att vägledningen ska stämma med de ändrade reglerna.

Föreskrifter om rening och kontroll av utsläpp av avloppsvatten från tätbebyggelse (NFS 2016:6)

Mer information om föreskriftsändringarna finns i konsekvensbedömningen och remissammanställning nedan.

Konsekvensbedömning (pdf)

Remissammanställning (pdf)

Aktuellt

Hösten 2023 genomförde Naturvårdsverket regionala informationsträffar om rapportering för verksamhetsutövare och tillsynsmyndigheter.

Här kan du ta del av presentationen från träffarna:

Presentation från regionala informationsträffar (pdf)

Informationsfilmer om Avloppsrapportering

Här kan du som verksamhetsutövare och tillsynsmyndighet se filmer om hur avloppsrapporteringsprocessen fungerar och hur bilagorna ska fyllas i.

Filmerna är tänkta att ge en mer praktisk vägledning om hur bilagorna ska fyllas i och hur bilagorna hänger ihop.

Naturvårdsverket äger filmerna som är fria att användas i sammanhang som handlar om avloppsrapportering. Filmerna får användas på webbplatser och i presentationer samt delas i sociala medier. 

Avloppsrapportering 2024 – introduktion avloppsrapportering 

Avloppsrapportering 2024 – genomgång Länsvis fil 

Avloppsrapportering 2024 – genomgång bilaga A Maxgvb (tätbebyggelse och inkommande) 

Avloppsrapportering 2024 - genomgång av kvoter i den Länsvisa filen 

Avloppsrapportering 2024 – genomgång bilaga B Utsläpps- och kontrollkrav 

Avloppsrapportering 2024 – genomgång bilaga C Åtgärdsprogram 

Avloppsrapportering 2024 – genomgång bilaga D Brädd på ledningsnät

Viktiga datum för avloppsrapportering

2026 kommer Naturvårdsverket rapportera i enlighet med avloppsdirektivet. Rapporteringen avser 2024 års drift.  

Senast den 30 juni 2026 ska Naturvårdsverket rapportera information om Sveriges tillståndspliktiga avloppsreningsverk till EU-kommissionen.

Information om miljörapport

Miljörapporten ska lämnas in i SMP senast 31 mars 2025.

Miljörapportering – kapitel 26 miljöbalken

Vägledning till föreskrift NFS 2016:6

Vägledning NFS 2016:6 (pdf)

Föreskrifterna genomför avloppsdirektivet i svensk rätt. Kraven i föreskrifterna och villkor som fastställts i tillstånd gäller parallellt. Det strängaste kravet styr anläggningens utformning och drift.

Exempel på viktiga delar i vägledningen:

  • Utsläppskraven styrs av tätbebyggelsens storlek.
  • Kontrollkraven styrs av avloppsreningsanläggningens storlek, det vill säga tillståndsgiven eller anmäld anslutning.
  • Vid utformning och drift av avloppsreningsanläggningar ska hänsyn tas till klimat- och säsongsvariationer.
  • Avloppsreningsanläggningar ska vara utformade så att det går att ta representativa prover på inkommande vatten, bräddat vatten och på det renade vattnet före utsläpp i recipienten.

Maximal genomsnittlig veckobelastning

Renings- och utsläppskraven i avloppsdirektivet och den svenska föreskriften NFS 2016:6 avgörs främst av tätbebyggelsens storlek. Storleken ska uppskattas utifrån den föroreningsmängd (belastning) som uppstår inom en tätbebyggelse. Denna belastning ska uttryckas som den maximala genomsnittliga veckobelastningen (max gvb) och anges i personekvivalenter (pe).

Utifrån kraven i avloppsdirektivet och den svenska föreskriften finns det tre viktiga gränser för max gvb: 2 000 pe, 10 000 pe och 100 000 pe. Dessa påverkar kraven på uppsamling och rening av avloppsvatten innan utsläpp.

Vägledning om maximal genomsnittlig veckobelastning från tätbebyggelse (pdf)

Det finns beräkningsmallar med ytterligare vägledning som du kan använda och anpassa för dina egna beräkningar.

Mall och exempelberäkning för max gvb, tätbebyggelse och inkommande (xlsx)

Mer information

Avloppsvatten

Avloppsvatten är spill- och dagvatten. Spillvatten når avloppsreningsverk via ledningsnät.

Spillvatten

Spillvatten är förorenat spillvatten som avleds till spillvattenavlopp. Från hushåll avleds hushållsspillvatten från toaletter, samt från bad och disk och tvätt. Industrispillvatten är det spillvatten som släpps ut från områden som används för kommersiell eller industriell verksamhet och som inte är hushållsspillvatten eller dagvatten.

Dagvatten

Dagvatten är tillfälliga flöden av exempelvis regnvatten, smältvatten och spolvatten samt framträngande grundvatten.

Tillskottsvatten

Tillskottsvatten är vatten som läcker in i spillvattenledningsnät.

Recipient

Recipient är ett vattendrag, sjö eller hav som är mottagare av orenat eller renat avlopps-eller dagvatten.

Retention

Retention innebär avskiljning av näringsämnen och andra substanser i vattensystem genom naturliga biogeokemiska processer. Retention sker i mark och grundvatten samt i vattendrag och sjöar.

Personekvivalent (pe)

Personekvivalent är ett mått på den mängd syre som går åt för att bryta ner organiskt material. En personekvivalent motsvarar den mängd nedbrytbart organiskt material som har en biokemisk syreförbrukning på 70 gram löst syre per dygn under sju dygn (BOD7). Personekvivalent förkortas pe.

Maximal genomsnittlig veckobelastning (gvb)

Den maximala genomsnittliga veckobelastningen är en tidsbas på motsvarande sätt som t ex dygnsmedelvärde eller veckomedelvärde. Max gvb har flera tillämpningsområden.

Max gvb tätbebyggelse är tätbebyggelsens storlek och är det som styr vilka utsläppskrav som ska gälla enligt Naturvårdsverkets föreskrift NFS 2016:6 och i förlängningen EU:s avloppsdirektiv. Max gvb inkommande är den maximala inkommande genomsnittliga veckobelastningen till avloppsreningsverket och syftar på den faktiska, uppmätta belastningen som kommer in till reningsverket det specifika året.

Mer vägledning kring max gvb och hur de ska redovisas finns i miljörapporteringsvägledningen för avloppsreningsanläggningar, ledningsnät och slam som finns här: 

Avloppsreningsanläggningar, avloppsledningsnät och slam (pdf)