Nekat tillstånd och dispens för ombyggnad av gasturbiner i Göteborg
Mark- och miljödomstolen i Vänersborg avslår ansökan om tillstånd och dispens för ombyggnad av gasturbiner. Otillräckliga villkorsförslag för den nya bioångpannan gör att utsläpp till luft måste utredas vidare.
Mark- och miljödomstolens dom
Mark- och miljödomstolen slår fast att tillstånd inte kan lämnas till att uppföra och driva en anläggning för separat elproduktion när det inte bedömts möjligt, inom ramen för vad som är skäligt, att vid sådan drift innehålla utsläppsvärden för NOx som motsvarar BAT enligt BAT-slutsatserna för stora förbränningsanläggningar. Mark- och miljödomstolen bedömer att situationer på elmarknaden med efterfrågan av mer akut karaktär för elförsörjningen inte utgör en sådan nödsituation som medger högre utsläpp enligt BAT-slutsatserna. Inte heller bör dispens komma i fråga för att ändra en anläggning som medför att BAT-slutsatser inte längre kan klaras i syfte att tillgodose efterfrågan.
Mark- och miljödomstolen skjuter även upp fastställandet av villkor för utsläpp till luft från den nya bioångpannan samt vid eldning av bioolja i de befintliga gasturbinerna och föreskriver detaljerade prövotidsföreskrifter samt provisoriska föreskrifter som är skarpare än bolagets förslag till slutliga villkor. Mark- och miljödomstolen konstaterar att en ny avfallseldad panna ska designas så att den, vid tillämpning av bästa möjliga teknik, klarar de lägsta utsläppsvärdena i intervallen som motsvarar BAT i BAT-slutsatserna. Domstolen anser inte att underlag har presenterats som ger stöd för att anläggningen behöver ha rymligare villkor. Eftersom föreslagna begränsningsvärden är högre än vad som anges utgöra BAT enligt tillämpliga BAT-slutsatser och det saknas villkorsförslag finns det skäl att skjuta upp frågan om villkor för utsläpp till luft.
Domstolen anser slutligen att det ges tillräckligt utrymme för ändringar av verksamheten och bränslen genom miljöprövningsförordningen och det s.k. allmänna villkoret samt att bolagets förslag om att tillsynsmyndigheten ska få meddela villkor för nya bränslen inte är lämpligt ur rättssäkerhetsskäl.
Göteborgs Energi AB har överklagat domen. Mark- och miljööverdomstolen beslutade den 25 maj 2023 i mål nr M 505-23 att inte ge prövningstillstånd. Mark-och miljödomstolens avgörande står därmed fast.
Naturvårdsverkets viktigaste synpunkter
Naturvårdsverket har under processen varit tveksam till redovisningen av hur den nya bioångpannan kommer att uppfylla kravet på bästa möjliga teknik och framhållit att det inte är tillräckligt att uppfylla minimikraven i förordningen om förbränning av avfall och BAT-slutsatser samt krävt skarpare begränsningsvärden för flera ämnen. Naturvårdsverket har även begärt att det ska föreskrivas tätare mätningar av bland annat kvicksilver.
Naturvårdsverket anser inte att tillstånd ska ges för en övergång till separat elproduktion i gasturbinerna. Naturvårdsverket tycker att det är otillräckligt beskrivet vilken miljöpåverkan, särskilt vilka utsläpp av kväveoxider, som en sådan övergång skulle leda till och vilka åtgärder som kan vidtas för att begränsa utsläppen. Naturvårdsverket anser även att underlaget inte är tillräckligt för att det ska gå att bedöma om det finns förutsättningar för dispens från begränsningsvärden enligt BAT-slutsatserna.