Villkor för energianvändning vid massabruk vid Mörrums bruk
Dom från Mark- och miljööverdomstolen ställer krav på högsta tillåten användning av värmeenergi för produktion av sulfatmassa vid Södra Cell, Mörrums bruk.
Domslut i Mark- och miljööverdomstolen
Domen i januari 2016 fastställer villkor om högsta tillåten mängd värmeenergi för produktion av pappersmassa och dissolvingmassa. I domen upphävs dock villkor om krav på att installera ny indunstningsanläggning för att minska värmeförbrukningen.
Efter domen har Södras styrelse beslutat att utöka produktionen. Ny tvättutrustning och ny indunstning har installerats under 2017. Det innebär att den energieffektivisering som varit målet för Naturvårdsverkets agerande i tillståndsärendet kommer att realiseras.
Bakgrund
Södra Cell Mörrum gav i december 2013 in en prövotidsredovisning angående värmeförbrukningen vid bruket till mark- och miljödomstolen.
Naturvårdsverket yrkade att villkor skulle föreskrivas om hur stor värmeförbrukningen skulle tillåtas vara i förhållande till massaproduktionen (GJ/ton producerad massa). Vi yrkade också att en ny, mer energieffektiv indunstningsanläggning skulle installeras när produktionen överstiger 460 000 ton massa. Den tillåtna värmeförbrukningen skulle då sänkas.
Mark- och miljödomstolen biföll Naturvårdsverkets yrkanden i dom den 12 mars 2015.
Bolaget överklagade domen och hävdade bland annat att villkoren skulle begränsa brukets flexibilitet vad gäller nuvarande och framtida produkter.
Energimyndigheten och Länsstyrelsen stöttade Naturvårdsverkets yrkande om högsta tillåten värmeförbrukning men ansåg att villkoret om ny indunstningsanläggning skulle tas bort. Man menade att bolaget själv skulle få välja teknisk lösning för att uppnå lägre värmeförbrukning.
Naturvårdsverket har bemött bolagets invändningar och föreslagit anpassningar av villkoren så att det inte skulle finnas någon risk för begränsningar i bolagets flexibilitet avseende produktionsinriktning.
Bolaget avvisade dock våra förslag och vidhöll sin principiella inställning att energianvändningen inte skulle regleras på annat sätt än att man årligen till tillsynsmyndigheten skulle lämna in en energiplan.
Mark- och miljööverdomstolen uttalar i domen att det är lämpligt att ställa krav på högsta värmeförbrukning, och fastställde mark- och miljödomstolens villkor. Domstolen upphävde dock villkoret om ny indunstningsanläggning med motiveringen att bolaget själv ska få välja teknisk lösning.
Södras styrelse har därefter den 16 februari 2016 beslutat att investera i en ny indunstning och en modernisering av brunmassatvätt, och därigenom öka produktionskapaciteten till 470 000 ton massa per år. Detta innebär juridiskt att de strängare kraven på värmeförbrukningen som anges i mark- och miljööverdomstolens dom vid produktion över 460 000 ton massa kommer att träda i kraft. Praktiskt innebär det att värmeförbrukningen genom den nya indunstningen kommer att kunna minskas, vilket varit Naturvårdsverkets mål i ärendet.
Dokument
Dom i Mark- och miljööverdomstolen 2016-01-19 (pdf 525 kB)
Naturvårdverkets kompletterande yttranden 2015-10-27 (pdf 30 kB)
Bolagets bemötande 2015-10-06 (pdf 1 MB)
Naturvårdsverkets yttrande till Mark- och miljööverdomstolen 2015-09-15 (pdf 1 MB)
Bolagets överklagande till Mark- och miljööverdomstolen 2015-04-30 (pdf 1 MB)
Vägledning, praxis
Naturvårdsverket bedömer att domen har stor betydelse som prejudikat för tillämpningen av 2 kap. 5 § i fråga om energihushållning. Det finns tidigare endast en dom, från 2007, med tydliga krav på en viss tillåten energianvändning.
Vad gäller upphävandet av det tekniska villkoret, ny indunstning, tolkar Naturvårdsverket domen på det sättet att eftersom det i detta fall funnits möjlighet att fastställa ett villkor för själva energiförbrukningen så bör det lämnas fritt för bolaget att avgöra hur det villkoret ska uppnås. Detta är också den princip som används vid andra typer av villkor. Det är dock fullt möjligt att i andra fall, då det inte finns förutsättningar att avgöra vilken energiförbrukning som bör tillåtas, att villkor sätts i form av tekniska åtgärder som ska vidtas. Se även MÖD:s avgörande den 4 december avseende Akzo Nobel Function Chemicals AB.