Vägledning

Artskyddshandboken och vägledning om artskydd

Granskad: ‎den ‎15‎ ‎mars‎ ‎2024

Ett stöd för de handläggare på länsstyrelsen som i sitt arbete kommer i kontakt med artskyddsförordningen. Här finns även annan vägledning om EU:s och svenska artskydds- respektive fridlysningbestämmelser.

Sidan vänder sig till

Handboken och vägledningarna vänder sig i första hand till länsstyrelsen som tillsynsmyndighet för artskyddsförordningen. Andra inblandade myndigheter, verksamhetsutövare och andra berörda kan också dra stor nytta av innehållet.

Artskyddshandboken

Del 1 behandlar arbete med fridlysningsärenden, det vill säga dispenser från förbud i artskyddsförordningen. Del 2 innehåller stöd kring preparering, handel och förevisning.

Prövning av tillstånd och dispens från artskyddet

I domar från Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) har domstolen utvecklat sin syn på förhållandet mellan prövningen av ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken och ansökan om dispens från artskyddsförordningen.

Förhållandet mellan prövning av ett tillstånd och dispens från artskyddet (pdf)

Riktlinjer för att hantera artskydd i skogsbruk

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har reviderat gemensamma riktlinjer för skogsbruksärenden som berör fridlysta arter som är skyddade i artskyddsförordningen (4,6,7, 8 och 9 §§). Riktlinjerna vänder sig till handläggare och konsulenter på länsstyrelserna och Skogsstyrelsen. De reviderade riktlinjerna innehåller tolkningar av regler samt beskrivning för hur handläggning av artskyddsärenden bör hanteras på myndigheterna inklusive dispensprövningar. Riktlinjerna ska bidra till mer enhetlig bedömning över hela landet och till att förenkla och effektivisera handläggningsarbetet.

Läs riktlinjer för att hantera artskydd i skogsbruk (pdf) 

Tolkning av dom från Högsta domstolen om artskydd och ersättningar

Högsta domstolen har i målet T 538-22 prövat om ett avverkningsförbud meddelat av Skogsstyrelsen kan ge rätt till ersättning. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har gemensamt tolkat domen.

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsens gemensamma tolkning av Högsta domstolens dom om ersättning för avverkningsförbud enligt artskyddsförordningen (pdf)

Tolkning av Mark- och miljööverdomstolens dom om bombmurklan

Tolkning av Mark- och miljööverdomstolens senaste domar om hantering av dispenser för nationellt fridlysta arter

Mark- och miljööverdomstolen har nu förändrat praxis. Här har Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket gemensamt tolkat domarna.

Vägledning (Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen) (pdf)

Fridlysning av fåglar vid skogsbruk

Naturvårdsverkets och Skogsstyrelsens gemensamma tolkning av förändringarna i 4 § artskyddsförordningen om fridlysning av fåglar i samband med skogsbruk.

Naturvårdsverkets och Skogsstyrelsens gemensamma tolkning av förändringarna i 4 § artskyddsförordningen om fridlysning av fåglar i samband med skogsbruk (pdf 640 kb)

Vägledning om flyttning av fridlysta arter

Naturvårdsverkets vägleder om hur önskemål om bortflyttning av fridlysta arter (translokering) bör hanteras.

Vägledning om flyttning av fridlysta arter (pdf)

Vägledning om fridlysning och hybrider

Fridlysningens omfattning gällande insamling av döda exemplar av djur

Naturvårdsverket konstaterar att förbud mot insamling även gäller för döda exemplar av fridlysta reptiler, groddjur, leddjur och blötdjur. 

Vägledning - fridlysningens omfattning av döda exemplar (pdf)

Förvaring av levande fåglar

Naturvårdsverkets vägledning om tillämpningen av 23 § och 25 § artskyddsförordningen (2007:845) när det gäller förvaring m.m. av levande fåglar av arter som lever vilt inom EU:s europeiska territorium.

Vägledning om förvaring med mera av levande fåglar av arter som lever vilt inom EU:s europeiska territorium (pdf 110 kB)

EU Bird List (EU-kommissionens webbplats)

Rättelse av vägledning om artskydd och urblåsta fågelägg

Undantag från krav på tillstånd för preparering av djur

Det krävs tillstånd från länsstyrelsen att preparera djur yrkesmässigt eller annars i förvärvssyfte, utom i vissa undantagsfall. Naturvårdsverkets vägledning vänder sig främst till länsstyrelserna och beskriver när det kan finnas skäl att göra undantag från kravet på tillstånd.

Naturvårdsverkets tolkning av undantag för preparering av horn (298 kB)

Bedömning av tillståndsplikt för handel med hotade arter

Naturvårdsverkets vägledning om tillämpningen av 26 § artskyddsförordningen (2007:845) om handel med levande hotade växter och djur som sker yrkesmässigt eller annars i förvärvssyfte.

Vägledning om tillämpningen av 26 § artskyddsförordningen 2007:845 (pdf)