Översyn av åtgärdsprogram för luftkvalitet
Naturvårdsverket redovisade 19 februari 2020 regeringens uppdrag att se över åtgärdsprogrammen för luftkvalitet. Naturvårdsverket lämnar förslag som syftar till att skärpa det befintliga regelverket och skapa bättre förutsättningar för de berörda aktörerna att kunna bedriva ett effektivt och mer proaktivt luftvårdsarbete.
Förslagen är utformade för att Sverige i det korta perspektivet ska undvika överskridanden och böter från EU, men i ett längre perspektiv förbättras också förutsättningarna för att uppnå Miljökvalitetsmålet Frisk luft. Redovisningens totalt 20 förslag omfattar alla de 4 områden som var specificerade i uppdraget. Många av förslagen hänger ihop eller är beroende av varandra och skapar synergier om de implementeras som en helhet.
Inom delområde Kontroll av luftkvalitet bygger förslagen på ett fortsatt decentraliserat system där kommunerna har ett stort ansvar. Förslagen syftar till att dra nytta av fördelarna med decentralisering och samtidigt skärpa regelverket och förbättra det nationella stödet till kommunerna.
Inom delområdet åtgärdsprogram, om hur val av lämpliga och effektiva åtgärder ska göras har en viktig utgångspunkt varit att förhålla sig till de olika styrningsnivåerna och se till att rätt aktör har tillräckliga mandat. Regeringen, statliga myndigheter och kommuner har alla ofta ett delansvar vid de överträdelseärenden som finns i Sverige. Förslagen syftar till att förstärka regelverket för att undvika de situationer där åtgärdsprogram funnits i många år utan att gränsvärdena har klarats.
Naturvårdsverket föreslår i enlighet med uppdraget att en Nationell åtgärdsplan tas fram. En Nationell åtgärdsplan skulle fungera på ett liknande sätt som det nationella luftvårdsprogrammet och tas fram vart fjärde år. Vi föreslår också en formalisering av kravet i Luftkvalitetsdirektivet att arbeta förebyggande och mer långsiktigt med luftkvaliteten för att undvika överskridanden.
Slutligen har Naturvårdsverket också analyserat vilka verktyg och mandat som kommunerna har för att åtgärda överskridanden. I den analysen har ett flertal brister och behov identifierats och utifrån dessa presenteras sju förslag som skapar bättre förutsättningar för kommunerna och staten att kunna välja effektiva åtgärder.