Forskningsrapporter Människors intressen

Granskad: ‎den ‎18‎ ‎mars‎ ‎2024

Vindvals projekt har handlat om människors upplevelser av ljud från vindkraft, samt om förankring, planeringsprocesser och delaktighet.

Syntesrapport – Vindkraftens påverkan på människors intressen 2012

En syntespanel med 18 forskare har sammanställt, analyserat och värderat nationell och internationell forskning om vindkraftens påverkan på människors intressen. Rapporten innehåller kunskap inom respektive område fram till och med år 2012. Rapportens innehåll är direkt tillämpbart i dialog- och beslutsprocessen om vindkraft. Den vänder sig till handläggare på länsstyrelser och kommuner, beslutsfattare och projektörer samt till allmänheten.

Vindkraftens påverkan på människors intressen: En syntesrapport (pdf, rapportarkivet)

Forskning om ljud och vindkraft

Studie av kontrollprogram av buller vid vindkraftverk

Rapporten innehåller en granskning av kontrollprogram och rapporter som berör immissions- och emissionsmätningar av vindkraftsljud. I rapporten ingår även checklistor om vad som bör ingå i kontrollprogram vad gäller ljud.

Författare: Karl Bolin, KTH, Martin Almgren, Almgren Akustikkonsult AB. Rapportnr 6739 (2017).

Studie av kontrollprogram av buller vid vindkraftverk  

Människors upplevelser av ljud från vindkraft

Rapporten utkom 2009. Författare: Eja Pedersen, Högskolan i Halmstad och Arbets- och miljömedicin, Göteborgs universitet. Rapportnummer: 5956 (sv), 6370 (en).

Människors upplevelser av ljud från vindkraftverk

Förankring och planering

Rapporten beskriver hur vindkraftsprojekt i Europa förankrats lokal, och ger förslag på metoder för delaktighet i planeringsprocesser. Författare: Mikael Klintman och Åsa Waldo, Lunds universitet. Rapportnummer 5866 (2008).

Erfarenheter av vindkraftsetablering. Förankring, acceptans och motstånd

Rapporten handlar om förankringsprocesser lokalt. Författare: Sanna Mels, Högskolan på Gotland och Lars Aronsson, Karlstads universitet. Rapportrnummer 6350 (2010). 

Planering och kommunikation kring vindkraft i havet

Författarna Åsa Waldo och Mikael Klintman, Lunds universitet, har studerat attityder och delaktighet vid havsbaserad vindkraft. Rapportrnummer 6351 (2010).

Attityder och delaktighet vid etablering av vindkraft till havs

Ett tvärvetenskapligt projekt som bygger på enkäter och intervjuer och beskriver viktiga aspekter för lokal förankring av vindkraft. Projektledare: Åsa Waldo, Lunds universitet. Rapportnummer 6540 (2013). 

Vindkraft i öppet landskap, skog fjäll och hav – lokala förutsättningar för förankring 

Rapporten är en idéskrift som beskriver metodiken för deltagande landskapsanalys. Den inkluderar även upplevelsevärden. Rapporten utkom i juli 2014, rapportnr 6625. Författare: Tom Mels och Sanna Mels, Uppsala universitet, Campus Gotland

Deltagande landskapsanalys för vindkraft

Kulturmiljö

Ett projekt har undersökt hur utbyggnad av vindkraft kan förenas med kulturmiljövårdande intressen. Rapportnr 6541 ( 2013). Projektledare: Leif Häggström, Kulturmiljö Halland. Till rapporten finns en bilaga med fördjupningar.

Vindkraft och kulturmiljö 

Bilaga med tematiska fördjupningar (pdf 11 MB)

Avslutade projekt

Projektet ”Människors upplevelser av ljud från vindkraft i kuperad terräng relaterat till ljudmätning” avslutades 2018. Projektrapporten kommer inte att publiceras som Vindvalrapport. Målet med studien var att undersöka hur människor uppfattar vindkraftsljudet kopplat till den ljudnivå som råder på platsen vid en specifik tidpunkt. Målet har inte kunnat uppnås, på grund av att alltför få av de tillfrågade anmälde intresse för att delta i studien. Delar i projektet omarbetas och kommer att ge underlag för vetenskapliga artiklar, men detta ligger utanför uppdraget från Vindval. Projektledare: Anna Rutgersson, Uppsala universitet.

Projektrapport: Ljud från vindkraft i kuperad terräng (pdf)

Länk till bilaga enkät (pdf)

Projektet ”Förklaringsmodeller för störning av vindkraftljud” avslutades 2018. Projektrapporten kommer inte att publiceras som Vindvalrapport. Projektets mål var att utreda dominerande faktorer för upplevd störning av vindkraftljud. Målet har inte kunnat uppnås. Den del av studien som har kunnat genomföras, utgörs av lyssningstest där man undersökt vilka ljudaspekter som dominerar upplevelsen och hur de inverkar på graden av störning. Den del av studien som rör icke-akustiska faktorer har inte kunnat genomföras. På grund av att projektet inte har slutförts i alla delar, har det inte varit möjligt att vikta resultaten i de olika delarna mot varandra. Projektledare: Dag Glebe, RISE. 

Projektrapport: Störning av vindkraftverk – enkät och lyssningstester (pdf)

Länk till bilaga enkät (pdf)