Beslut om brytning i Skallemossen upphävs av regeringen
Risken för höga uranhalter i torv från Skallemossen gjorde att Naturvårdsverket överklagade ett beslut om bearbetningskoncession för energitorv till regeringen. Regeringen biföll överklagandet och beslutet upphävs.
Naturvårdsverket överklagade efter samråd med Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Strålsäkerhetsmyndigheten ett beslut från Länsstyrelsen i Örebro län angående fortsatt bearbetningskoncession enligt torvlagen på Skallemossen. Torvlagen upphörde att gälla den 1 januari 2017. Resonemangen i ärendet kan dock fortfarande vara relevanta för prövning av täkttillstånd enligt miljöbalken.
Skallemossen ligger i ett område där torven riskerar att innehålla höga halter uran på grund av den uranrika berggrunden. Vid brytning av energitorv i områden med sådan berggrund är det särskilt viktigt att undersöka torvens uranhalt. När energitorven förbränns kan höga halter av uran i torvaskan ge stråldoskonsekvenser till dem som hanterar askan, allmänheten och miljön.
SGU bedömde risken som uppenbar att halten uran i torven från Skallemossen överskrider myndighetens rekommendationer. Naturvårdsverket ansåg att utan de analyser av uranhalten som SGU förordat kunde miljökonsekvensbeskrivningen inte anses uppfylla kraven i 6 kap. miljöbalken. Vidare ansåg vi att det inte heller kan anses vara god hushållning enligt 3 kap. 1 § miljöbalken att bryta ut torv för att utvinna energi om risken är stor att torven inte är lämplig för förbränning.
Bolagets provtagning
Efter att beslutet överklagats genomförde Neova AB provtagningar och analyser av torven. Resultaten visade att halten uran i torvaskan överskrider gränsvärdena. Neova AB har därför valt att avsluta täktverksamheten och påbörja efterbehandling av Skallemossen.
Naturvårdsverket syn
Naturvårdsverket ser positivt på att Neova AB genomförde en provtagning som också kommunicerats och godkänts av SGU. Med anledning av vad som framkom anser Naturvårdsverket att det överklagade beslutet ska upphävas.
Regeringens beslut
Regeringen bifaller överklagandet och upphäver det överklagade beslutet.