Deldom avseende uppskjutna frågor om utsläpp till luft, Östrands bruk i Timrå kommun

Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt har den 15 juli 2021 meddelat deldom angående uppskjutna frågor om utsläpp av kväveoxider och svavel till luft för SCA Graphic Sundsvall Aktiebolags verksamhet vid Östrands bruk i Timrå kommun.

Deldomen

Mark- och miljödomstolen godtar bolagets redovisning avseende utsläpp av kväveoxider till luft från barkpannan och avslutar prövotiden i denna del samt föreskriver slutligt villkor i enlighet med bolagets förslag.

Mark- och miljödomstolen förlänger prövotiden för fortsatt utredning vad gäller de uppskjutna frågorna om utsläpp av kväveoxider från sodapanna, mesaugn och eventuell gasdestruktionspanna (utredningsföreskrift U4) samt om utsläpp av gasformigt svavel från sodapanna, mesaugn, fackla och eventuell tillkommande gasdestruktionspanna (utredningsföreskrift U5). 

Vad gäller utredningsföreskrift U4 delar mark- och miljödomstolen Naturvårdsverkets uppfattning att utredningen fortsatt ska omfatta tillämpning av SNCR-teknik i sodapanna, särskilt genom tillförsel av gasformig ammoniak och beslutar i enlighet med detta. Mark- och miljödomstolen konstaterar att skogsindustrin i branschgemensamma projekt utreder frågan om SNCR-teknik och att det i sammanhanget finns förutsättningar och behov att inom ramen för detta studera SNCR specifikt för varje anläggning.

Vad gäller den provisoriska föreskriften P8 (avseende utsläpp av svavel från sodapanna, mesaugn med mera) avslår mark- och miljödomstolen Naturvårdsverkets yrkande om skärpning av prövotidsföreskriften. Mark- och miljödomstolen uppger att det inte finns någon principiell invändning mot att skärpa en provisorisk föreskrift under pågående prövotid, men att det i detta fall saknas skäl att göra det. 

Naturvårdsverkets viktigaste synpunkter

Naturvårdsverket godtar att prövotiden som avser frågan om utsläpp av kväveoxider från barkpannan avslutas och att bolagets förslag till slutliga villkor för utsläpp av kväveoxider från barkpannan fastställs.

Naturvårdsverket godtar även att de uppskjutna frågorna om dels utsläpp av kväveoxider från sodapanna, mesaugn med mera, dels utsläpp av svavel från sodapanna, mesaugn med mera förlängs för fortsatt utredning. Vad gäller frågan om hur lång tid prövotiden bör förlängas ytterligare kan Naturvårdsverket godta att den förlängs till den 1 december 2023 i det fall bolaget uppför en separat gasdestruktionspanna. Om en sådan inte uppförs anser Naturvårdsverket att prövotidsutredningarna ska redovisas senast den 1 september 2022.

Vad gäller utformningen av utredningsföreskrift U4 anser Naturvårdsverket att det för närvarande inte finns tillräckligt underlag för att avgöra om SNCR kan tillämpas vid Östrands sodapanna. SNCR bör därför även fortsatt finnas kvar i utredningsföreskriften som alternativ. Om det under utredningstiden visar sig att skrubberteknik är en säkrare, effektivare reningsteknik och att den kan genomföras med rimliga kostnader kommer SNCR i slutändan inte vara aktuell.

Vad gäller den provisoriska föreskriften P8 anser Naturvårdsverket att denna bör skärpas. Detta eftersom de erfarenheter som vunnits visar att utsläppen av svavel har minskat till nivåer som ligger relativt långt under de värden som anges i den gällande prövotidsföreskriften.

Bakgrund

SCA Graphic Sundsvall Aktiebolag fick den 17 november 2015 i mål M 2600-14 tillstånd enligt miljöbalken till bland annat fortsatt och utökad produktion av upp till 1 100 000 ton per år av blekt sulfatmassa och blekt kemisk termomekanisk massa (CTMP), varav högst 120 000 ton av CTMP.

Domen överklagades till Mark- och miljööverdomstolen som genom dom den 1 juli 2016 i mål nr M 11173-15 ändrade vissa villkor och utredningsföreskrifter.

Avgörande av slutliga villkor avseende bland annat utsläpp av kväveoxider och svavel till luft sköts upp under en prövotid.

Bolaget lämnade den 26 juni 2020 in prövotidsredovisningarna till mark- och miljödomstolen och yrkade att mark- och miljödomstolen avslutar prövotiden såvitt avser utsläpp av kväveoxider till luft från barkpannan och att redovisningstidpunkten för återstående delar av utredningsföreskrifterna U4 och U5 förlängs till den 1 december 2023.

Naturvårdsverket yttrade sig den 18 september 2020 och den 19 januari 2021.

Under målets gång har parterna haft olika uppfattning bland annat i fråga om hur lång tid som prövotiden bör förlängas ytterligare samt i fråga om justering av utredningsföreskrifterna och de provisoriska föreskrifterna. Vid huvudförhandlingen konstaterades att bolaget och Naturvårdsverket i stora drag var överens om den fortsatta hanteringen av frågan om utsläpp av kväveoxider och svavel till luft.

Dokument

Om tillståndsprövning enligt miljöbalken