Faktablad, presentationer och rapporter

Granskad: ‎den ‎14‎ ‎juni‎ ‎2024

Här hittar du faktablad, presentationer och talmanus samt publikationer om pollinering och vilda pollinatörer. Sidan fylls på vartefter det finns nytt material inom ämnet.

Faktablad

Alla kan göra något för att öka mängden blommor i landskapet och på så vis förbättra förutsättningarna för vilda pollinatörer. Här nedan följer tips på hur du i olika miljöer kan gynna vilda pollinatörer med hjälp av blommor, träd och buskar.

Blommande träd och buskar är viktiga eftersom de ofta producerar en stor mängd blommor. För vildbin utgör pollen och nektar den enda födokällan, men för till exempel fjärilar är även bladen på buskar och träd viktiga som mat åt larverna. Blommande träd och buskar kan vara en stor resurs för vilda pollinatörer i både stadsmiljö, trädgårdar, jordbrukslandskap och i skogen.

Faktablad

Ängsväxter är samlingsnamnet för blommande vilda växter som var vanliga i det traditionella jordbrukslandskapet i Sverige. Ängen slogs varje år och höet togs tillvara för att få djurfoder till vintern. En typisk ängsväxt är lågväxande och flerårig. Den klarar näringsfattiga förhållanden och slåtter bra, men blir lätt utkonkurrerad av högre växter. Välkända ängsväxter är blåklocka, viol och mandelblom.

Faktablad

Med fleråriga växter, så kallade perenner, kan du skapa återkommande blomrika, färggranna och varierade planteringar som inte kräver så mycket skötsel. Perenner kan också bidra med mat åt många vilda pollinatörer.

Faktablad

Ettåriga växter kan i regel kan inte övervintra i Sverige. Ibland fröar de av sig och återkommer från år till år, men ofta behöver nya frön sås varje år. Ettåriga växter som används i rabatter och trädgårdar kallas därför sommarblommor. De har en rik blomning och många sorter gynnar vilda pollinatörer. Att använda sig av sommarblommor är ett förhållandevis enkelt sätt att skapa en stor blomning under sommaren och långt in på hösten.

Faktablad

Presentationer om miljöer och åtgärder för vilda pollinatörer

Allt är sparat som PDF:er och är låst för redigering. En PDF kan visas på helskärm precis som en Powerpointpresentation. Materialet är fritt att använda.

Presentationsmaterial, 10 sidor (pdf 1 MB)

Stödanteckningar/talarmanus (pdf 113 kB)