Nationellt luftvårdsprogram
Det nationella luftvårdsprogrammet beslutas av regeringen och redovisar hur Sverige avser genomföra åtgärder och styrmedel för att uppfylla åtaganden om nationella utsläppsminskningar av olika luftföroreningar.
I början av 2024 beslutade regeringen om ett uppdaterat luftvårdsprogram. Programmet är bland annat baserat på Naturvårdsverkets underlag som redovisades till regeringen 2023. Underlaget togs fram i samarbete med Jordbruksverket, Trafikverket, Transportstyrelsen och Energimyndigheten, se mer under rubriken Underlag och historik nedan.
Samtliga EU:s medlemsländer ska utarbeta, anta och genomföra nationella luftvårdsprogram för att säkerställa att utsläppen av luftföroreningar minskar enligt kraven i EU:s takdirektiv.
Programmet ska samtidigt bidra till en bättre luftkvalitet på lokal nivå och minska negativa effekter på biologisk mångfald och ekosystem. Luftvårdsprogrammet ska även vara samordnat med den svenska klimat- och energipolitiken.
Arbetet med det nationella luftvårdsprogrammet är en pågående process som succesivt utvecklas och revideras. Det första programmet beslutades av regeringen 2019 och programmet ska uppdateras minst vart fjärde år.
Regeringsbeslut om uppdaterat luftvårdsprogram
Programmet omfattar åtgärder och styrmedel som ska minska utsläppen av ammoniak och kväveoxider samt pekar ut vilken myndighet som ansvarar för genomförandet.
Underlag och historik
Underlag inför uppdatering av luftvårdsprogrammet
Naturvårdsverket redovisade den 29 maj 2023 en skrivelse till regeringen som underlag inför uppdateringen av programmet. Underlaget innehåller förslag till möjliga styrmedel inom de utpekade åtgärdspaketen som omfattades av det första luftvårdsprogrammet.
I arbetet har de olika myndigheterna som ingår i programmet ansvarat för styrmedelsförslag inom sitt respektive åtgärdspaket. Naturvårdsverket har utöver detta ansvarat för helheten och har även remitterat underlaget.
Skrivelse – Underlag inför uppdatering av det nationella luftvårdsprogrammet (pdf)
Förslaget till uppdaterat luftvårdsprogram har under våren 2023 remitterats till berörda aktörer, allmänheten hade också möjlighet att lämna synpunkter. Se sammanställning nedan av inkomna synpunkter och remissversion nedan.
Remissammanställning – Förslag till uppdaterat nationellt program (pdf)
Remissutkast – Naturvårdsverkets förslag till uppdaterat luftvårdsprogram (pdf)
Nedan finns en promemoria från Jordbruksverket om ammoniakåtgärder från den 4 maj 2023 som var ett av underlagen till skrivelsen.
PM Jordbruksverket – PM Ammoniakåtgärder – potential och styrmedel 4 maj 2023 (pdf)
Nedan finns Naturvårdsverkets förslag till förändrad NOx-avgift som redovisades till regeringen den 17 augusti 2022.
Det första nationella luftvårdsprogrammet 2019
Det första nationella luftvårdsprogrammet beslutades av regeringen den 28 mars 2019, baserat på Naturvårdsverkets underlag.
Regeringsbeslut om nationellt luftvårdsprogram (pdf 6 MB)
Naturvårdsverket redovisade sitt slutliga förslag till det första nationella luftvårdsprogrammet till regeringen den 1 februari 2019. Förslaget var uppdelat i tre åtgärdsområden och fyra fokusområden och innehöll 4 bilagor.
Förslag till nationellt luftvårdsprogram (pdf 816 kB)
Bilaga 1 – Aktuella åtgärder (pdf 802 kB)
Bilaga 2 – Strategisk bedömning av luftvårdsprogrammet (pdf 1 MB)
Bilaga 3 – Samhällsekonomisk konsekvensanalys av åtgärdsförslag (pdf 994 kB)
Bilaga 4 – Remissammanställning (pdf 595 kB)
Under hösten 2018 remitterades förslaget till berörda aktörer, allmänheten hade också möjlighet att lämna synpunkter. Se remissversionen nedan.
Remiss Luftvårdsprogrammet – förslag till strategi för renare luft i Sverige (pdf 2 MB)