Vägledning

Stationära anläggningar

Rykande skorstenar

Verksamhetsnivårapportering och verifiering

Granskad: ‎den ‎12‎ ‎februari‎ ‎2025

Här finner du information om den årliga rapporteringen och den löpande justeringen av tilldelning för fas 4 (år 2021–2030).

Efter att ha ansökt om tilldelning första gången, ska verksamhetsutövare årligen rapportera tilldelningsrelaterade uppgifter till Naturvårdsverket för att fortsätta få gratis tilldelning för fas 4. Det görs genom den så kallade verksamhetsnivårapporten, som ska innehålla uppgifter för det föregående kalenderåret. Verksamhetsnivårapporten som lämnas in exempelvis år 2025 ska innehålla tilldelningsrelaterade uppgifter om år 2024. Dessa uppgifter ska vara verifierade av en oberoende och ackrediterad verifierare. Varje år är 31 mars sista datum för att lämna in en verifierad verksamhetsnivårapport. En verksamhetsutövare som inte senast den 31 mars har lämnat en verifierad rapport om verksamhetsnivåer ska betala en förseningsavgift på 50 000 kronor enligt 10 kap 3§.

Inlämning från verksamhetsutövare

Den 31 mars varje år är sista datum för verksamhetsutövare att lämna in verksamhetsnivårapport och verifieringsrapport för föregående verksamhetsår. Rapporterna lämnas in via den specifika e-tjänsten för verksamhetsnivårapportering. Naturvårdsverket granskar därefter de inkomna rapporterna.

Naturvårdsverkets granskning

Naturvårdsverket gör en första granskning av alla verksamhetsnivårapporter. Om Naturvårdsverket har frågor eller hittar otydligheter och fel i rapporten, hör vi av oss med begäran om komplettering. För de rapporter där tilldelningen är samma som den tidigare beslutade tilldelningen skickar Naturvårdsverket en skrivelse när granskningen är klar

Godkännande av EU-kommissionen (vid tilldelningsjustering)

När verksamhetsnivårapporten visar att det är nödvändigt att justera tilldelningen måste den godkännas av EU-kommissionen. När EU-kommissionen har godkänt verksamhetsnivårapporterna ska Naturvårdsverket ta med den i en sammanställning över tilldelningsjusteringar. Även den sammanställningen ska lämnas in till EU-kommissionen av Naturvårdsverket, och det finns vissa inlämningsdatum som Naturvårdsverket måste förhålla sig till. Det är sammanställningen över tilldelningsjusteringar som ligger till grund för uppdateringen i Unionsregistret och Naturvårdsverkets beslut om tilldelningsjustering.

En verksamhetsnivårapport kan inte ingå i sammanställningen över tilldelningsjusteringar om den inte först har godkänts av EU-kommissionen. Om EU-kommissionen inte hinner godkänna en verksamhetsnivårapport innan ett givet inlämningstillfälle för sammanställningen över tilldelningsjusteringar, kan verksamhetsnivårapportering tas med först vid nästa tillfälle för godkännande.

EU-kommissionen har preliminärt fyra tillfällen för godkännande och dessa kan justeras något i tid år från till år. Normalt har EU-kommissionen följande tillfällen för godkännanden:

I mitten av: april, juli, december och februari.

Beslut om justerad tilldelning

När Naturvårdsverket har lämnat in sammanställningen över tilldelningsjusteringar till EU-kommissionen kan Naturvårdsverket fatta formellt beslut om justerad tilldelning för de anläggningar som ingick i sammanställningen. Om en verksamhetsnivårapport inte hinner godkännas av EU-kommissionen innan inlämningsdeadline för en sammanställning över tilldelningsjusteringar, måste Naturvårdsverket avvakta med att fatta beslut för den berörda anläggningen tills nästa inlämningstillfälle.

Den som tidigare har lämnat in en verksamhetsnivårapport ska använda den senast godkända verksamhetsnivårapporten, som användes vid föregående års rapportering. Den senast godkända verksamhetsnivårapporten görs tillgänglig i EU ETS Reporting Tool (ERT) efter att Naturvårdsverkets granskning är färdig.

För att hitta din senast godkända verksamhetsnivårapport, gå in i EU ETS Reporting Tool, ERT-MRV, klicka på "min organisation/my organisation” och scrolla längst ned på sidan till “bilagor/attachments". Ladda ner excelfilen. Kontrollera att filen har följande text på Flik I: 

Denna version av verksamhetsnivårapporten har granskats av Naturvårdsverket under året XXXX (året då ni senast lämnade in rapporten). Denna version ska användas rapporteringsår YYYY (nästa rapporteringsår). 

För att börja rapportera, skriv in aktuellt rapporteringsår i den stora rutan på Flik A. Spara en ny version av excelfilen. 

Se instruktionsbilder i den översta vägledningen under Checklista och vägledningar nedan på denna sida.

Endast verksamhetsutövare som är nya deltagare och tidigare inte har ansökt om tilldelning ska använda ned nedladdningsbara filen för verksamhetsnivårapport i referensbiblioteket. Läs mer om hur du ansöker om gratis tilldelning som ny deltagare här. Se även avsnittet längst ned på denna sida samt vägledningen för nya deltagare som ligger under Vägledning och checklista:

Ansöka om gratis tilldelning

Vägledningar och checklista

Nedan finns stöd vid rapportering:

Hur du får besked om godkänd verksamhetsnivårapport, hittar filen som ska användas vid rapporteringen och kommer igång med ny rapportering:
Besked om godkänd verksamhetsnivårapport och vilken fil som ska användas (pdf)

Checklista för saker att kontrollera i verksamhetsnivårapport innan du lämnar in verksamhetsnivårapporten: 
Checklista verksamhetsnivårapport (pdf)

Vanliga frågor och fel vid verksamhetsnivårapportering (pdf)

Ansöka om tilldelning som nya deltagare och rapportera upphörande av delanläggning eller anläggning:
Nya deltagare och upphörande (pdf)

Video: Så fyller du i en verksamhetsnivårapport (youtube.com)

Under rubriken Referensbibliotek längst ner på sidan hittar du samlade   resurser för att förenkla arbetet med verksamhetsnivårapporter. Utöver vägledningar och instruktionsfilmer har vi också samlat länkar till centrala regelverk och lagstiftning för ETS samt rapporteringsmallar.

Löpande justering av tilldelning baserat på aktuella verksamhetsnivåer

Det är delanläggningarna verksamhetsnivåer, till exempel hur mycket tilldelningsgrundande värme som levererats till ett fjärrvärmenät, som ligger till grund för hur mycket gratis tilldelning en anläggning kan få. Anläggningar som år 2019 ansökte om gratis tilldelning för perioden 2021–2025 lämnade i sin referensdatarapport uppgifter om verksamhetsnivåer för referensperioden 2014–2018. Utifrån dessa uppgifter bestämdes den historiska verksamhetsnivån, det så kallade HAL-värdet (på engelska: Historical Activity Level). För anläggningar som ansökte om tilldelning för perioden 2021–2025 efter ansökningstillfället 2019, baseras HAL på de första årens rapporterade verksamhetsnivåer. Den årliga tilldelningen för tilldelningsperioden baseras initialt på HAL-värdet. 

Utifrån de uppgifter om verksamhetsnivå som rapporteras årligen kan tilldelningen komma att justeras uppåt eller nedåt för att återspegla eventuella ökningar och minskningar i produktionen. En förändring av verksamhetsnivån jämfört med HAL som är större än 15 procent baserat på ett glidande medelvärde över 2 år, resulterar i en ändrad tilldelning ifall ändringen motsvarar minst 100 utsläppsrätter.

Informationsfilm: Så fungerar tilldelningsjusteringar (youtube.com)

Nya deltagare och upphörande av delanläggning eller anläggning

Nya deltagare lämnar in en verksamhetsnivårapport för att ansöka om tilldelning för första gången, istället för en referensdatarapport. Nya deltagare måste också lämna in en övervakningsmetodplan minst 3 månader innan ansökan om tilldelning. Läs om vad en ny deltagare är och vad som krävs av nya deltagare för att få tilldelning:

Ansök om gratis tilldelning

Läs mer om vilken fil nya deltagare ska ansöka med i vägledningen Nya deltagare och upphörande, som ligger under rubriken Vägledningar och checklistor på denna sida.

Om anläggningen har stängt en delanläggning eller tillståndet upphört sedan den senaste verksamhetsnivårapporten, ska det rapporteras till Naturvårdsverket. För delanläggningar eller anläggningar som upphört 2024 eller senare ska tilldelningen vara noll från dagen efter upphörandet. En specialfil ska användas vid stängning. Se mer information i vägledningen Nya deltagare och upphörande under rubriken Vägledningar och checklistor på denna sida.

EU ETS

Referensbibliotek Utsläppshandel

I referensbiblioteket hittar du bland annat instruktionsfilmer och länkar till lagstiftning på området.

Referensbibliotek
Hyllor med böcker på ett bibliotek