Tillsyn av strandskydd och vattenverksamhet i grunda havsvikar
Här hittar du information om du ska arbeta med tillsyn av strandskydd och vattenverksamhet i grunda havsvikar.
Strandmiljöer är viktiga för friluftsliv, biologisk mångfald och grön infrastruktur. I de grunda vattnen finns hotade miljöer med kransalger och ålgräs. Dessa livsmiljöer är viktiga för ett stort antal marina djur och växter, och fungerar som barnkammare åt olika fiskarter. Längs hela vår kust har grunda havsvikar exploaterats och fortsätter påverkas av exploatering, fritidsboende och båtliv. Tillsyn av anläggningar och åtgärder som påverkar strandmiljöer och bottnar kan bidra till att strukturer och livsmiljöer inte minskar samt återställs vid överträdelser.
Sidan vänder sig till
Den här tillsynsvägledningen vänder sig till dig som arbetar med tillsyn av strandskydd och vattenverksamhet på en tillsynsmyndighet.
Bra att veta
Den här nya tillsynsvägledningen är en del i arbetet med den nationella strategin för miljöbalkstillsyn. Påverkan på naturvärden i grunda havsvikar är ett av fokusområdena under naturtillsyn, se mer information om fokusområdet längre ner.
Vill du dela erfarenheter med andra kollegor som jobbar med tillsynen enligt den nationella strategin är du som handläggare på kommun eller länsstyrelse välkommen att ansluta dig till forum för miljötillsynsstrategin. Det gör du på www.miljotillsynsstrategin.se
Prioriteringsgrunder för strandskyddstillsynen vid kusten
På den här sidan hittar du vägledning som stödjer tillsynsmyndigheterna i planering och prioritering av strandskyddstillsyn inom grunda exponeringsskyddade havsvikar.
Samordnad tillsyn av strandskydd och vattenverksamheter
Åtgärder som kräver strandskyddsdispens omfattas ofta av krav på tillstånd eller anmälan om vattenverksamhet. Tillsyn av strandskydd och vattenverksamheter berör därför ofta samma åtgärder och kommunens och länsstyrelsens arbete behöver därför samordnas.
Webbinarium
Fokusområdet har två åtgärder som handlar om årliga kunskapshöjande aktiviteter:
- Naturvårdsverket genomför årligen kunskapshöjande aktiviteter för länsstyrelsen som tillsynsmyndighet.
- Länsstyrelsen genomför årligen kunskapshöjande aktiviteter för kommunen som tillsynsmyndighet. Naturvårdsverket stödjer länsstyrelserna i deras vägledning.
Tre webbinarier har vi genomfört 2022–2024. De anordnades av Naturvårdsverket tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten. Webbinarierna vände sig både till kommuner och länsstyrelser och riktade sig både till handläggare inom strandskydd och vattenverksamhet. Nedan finns dokumentationen från webbinarierna att ta del av.
Presentationer från webbinariet 12 april 2024
Grunda havsvikar, Inledning – Naturvårdsverket (pdf)
Fysisk påverkan i grunda havsvikar – Havs- och vattenmynigheten (pdf)
Naturvärden i grunda havsvikar – Göteborgs universitet (pdf)
Återställande av grunda havsvikar – Stockholms universitet (pdf)
Tillsyn i praktiken – nuläge och framtid – Värmdö kommun (pdf)
Tillsyn och handläggning av vattenverksamheter – Havs- och vattenmyndigheten (pdf)
Uppföljning av strandskydd och skäl för dispens – Naturvårdsverket (pdf)
Se webbinariet från 12 april 2024 i sin helhet (youtube.com)
Presentationer från webbinariet 24 mars 2023
Grunda havsvikar – Naturvårdsverket (pdf)
Prioriteringsgrunder för tillsyn - Havs- och vattenmyndigheten (pdf)
Tillsynsaktiviteter och operativa mål - Naturvårdsverket (pdf)
Tillsynskampanj – Miljösamverkan Sverige (pdf)
Statistik – Naturvårdsverket (pdf)
Forum för miljötillsynsstrategin – Naturvårdsverket (pdf)
Presentationer från webbinariet 19 maj 2022
Frågor och svar
Här hittar du frågor och svar från webbinarierna om skydd av grunda havsvikar. Frågorna har besvarats av Naturvårdsverket, Havs- och Vattenmyndigheten, Miljösamverkan Sverige och Göteborgs universitet.
Del av nationell strategi
Påverkan på naturvärden i grunda havsvikar är ett av våra fokusområden i den nationella strategin för tillsyn enligt miljöbalken. Fokusområdet finns beskrivet under Naturtillsyn och har ett antal preciseringar som ska genomföras under strategiperioden.