Miljöbedömningar enligt kapitel 6 miljöbalken
Klimat i strategisk miljöbedömning
Klimat i miljöbedömningar omfattar både begränsning av klimatpåverkande utsläpp och anpassning till klimatförändringar. Miljöbedömningar i 6 kap. miljöbalken är ett viktigt verktyg i klimatarbetet.
Sidan vänder sig till
Myndigheter, länsstyrelser, kommuner, konsulter och andra aktörer som berörs av strategiska miljöbedömningar enligt kapitel 6 miljöbalken.
Bra att veta
Naturvårdsverket vägleder om miljöbedömningar enligt kapitel 6 miljöbalken samt miljöbedömningsförordningen (2017:966). Läs mer under avsnittet omfattning och struktur.
Lagstiftning
Lagstiftning
EU-direktiv om miljöbedömningar
EU-direktiv har som mål att harmonisera medlemsländernas nationella lagstiftning på något område, exempelvis rörande miljöbedömningar. Direktiv föreskriver vilket resultatmedlemsländerna ska uppnå men lämnar åt länderna att bestämma form och tillvägagångssätt för genomförandet. I respektive direktivet står när det senast ska vara genomfört i medlemsländerna.
När det gäller området miljöbedömningar finns olika direktiv för planer och program respektive för verksamheter och åtgärder. För planer och program gäller det så kallade SMB-direktivet (se nedan). För verksamheter och åtgärder gäller MKB-direktivet med de ändringar som föreskrivs i Ändringsdirektivet (se nedan).
EU-direktiv för miljöbedömningar av planer och program
EU-direktiv för miljöbedömningar av verksamheter och åtgärder
Tidigare regler om miljöbedömning
Om vägledningen
Vägledningen är tänkt att underlätta arbetet under miljöbedömningen med att bedöma vilka verksamheter och planförslag som kan påverka klimataspekten positivt och negativt men också hur ett förändrat klimat påverkar andra delar av miljön samt att tydliggöra behov av klimatanpassning.
Vad innebär klimat i en miljöbedömning?
Klimatförändringen och konsekvenserna till följd av denna är en av vår tids största utmaningar. Det är en komplex och tvärgående fråga som påverkar nästan all mänsklig aktivitet. Miljöbedömningar är viktiga verktyg för att hantera frågor om klimat i samband med planering och prövning.
Konsekvenserna av ett förändrat klimat är och kan komma att bli omfattande. Det är därför centralt att identifiera, bedöma och beskriva klimatpåverkan (exempelvis växthusgasutsläpp eller kolsänkor) från verksamheter och åtgärder eller vid framtagandet av planer och program. Lika viktigt är det att identifiera, bedöma och beskriva deras utsatthet för klimatförändringar.
Det finns ett tydligt samband mellan klimatpåverkan och klimatanpassning. Vissa klimatanpassningsåtgärder kan innebära att utsläppen av växthusgaser begränsas, medan andra kan ha helt motsatt effekt. Likaså kan utsläppsreducerade åtgärder utgöra kraftfulla klimatanpassningsåtgärder, till exempel kan en våtmark fungera både som fördröjning av höga vattenflöden och som kolsänka.
Klimatpåverkan
Miljöbedömningen kan och behöver bidra till att begränsa klimatpåverkan. För att göra det behöver den potentiella klimatpåverkan från planen, programmet, verksamheten eller åtgärden kartläggas. En plan/program, verksamhet eller åtgärd kan bland annat leda till:
- En ökning eller minskning av efterfrågan av produkter, tjänster, råmaterial eller insatsvaror som leder till förändrade växthusgasutsläpp
- Förändrade växthusgasutsläpp på grund av ökad eller minskad energianvändning vid till exempel materialproduktion och transporter, både under bygg- och driftskede.
- Förlust eller skapande av miljöer som bidrar som kolsänka, exempelvis om skogsmark bebyggs eller om en våtmark restaureras.
- Indirekt påverkan genom att de klimatanpassningsåtgärder som genomförs leder till förändrade utsläpp
En miljöbedömning behöver identifiera hur förlusten eller skapandet av miljöer som bidrar till kolsänka ser ut relaterat till den förändrade markanvändning som planen, programmet, verksamheten eller åtgärden avser. Den ska också beskriva och bedöma effekterna av dessa förändringar. Utsläppens påverkan leder till effekter globalt, som exempelvis förändrade nederbördsmönster och stigande havsnivåer. Det i sin tur kan på vissa platser leda till översvämningar som kan leda till ytterligare miljöeffekter för olika delar av miljön och som kan få konsekvenser för exempelvis människors hälsa.
Andra områden som kan påverka klimatet är resurshushållning och energieffektivisering. Miljöbalken ställer krav på resurshushållning och energieffektivisering enligt de allmänna hänsynsreglerna (2 kap.) vilket indirekt kan ha en koppling till klimatpåverkan från verksamheter och åtgärder. Naturvårdsverket vill därför framhålla att det utifrån hushållningsprincipen i 2 kap. 5 § är möjligt att i miljöbedömningen bedöma effekter på hushållningen med energi, oavsett om verksamheten är reglerad enligt utsläppshandelssystemet eller inte.
Klimatanpassning
Även om vi lyckas med att begränsa utsläppen pågår redan klimatförändringen. Därför behöver miljöbedömningen också omfatta klimatanpassning av planer, program och föreslagna verksamheter och åtgärder. Klimatförändringen kommer bland annat att innebära ökad frekvens och omfattning av extrema vädertillstånd som exempelvis skyfall, torka och värmeböljor. Sådan påverkan till följd av ett förändrat klimat behöver beaktas när bedömningar av miljöeffekter görs för olika delar av miljön, till exempel för biologisk mångfald, mark, jord och vatten.
Klimatförändring kan också innebära ökad risk för plötsliga händelser såsom jordskred och skogsbränder.
Klimatanpassning är åtgärder som syftar till att förebygga skador på miljön och människors liv, häsla och egendom genom att samhället anpassas till de konsekvenser som ett förändrat klimat medför.
Klimatanpassning behövs för att:
- dagens samhälle är anpassat och planerat utifrån klimatförutsättningar som nu förändras i snabb takt,
- klimatförändringarna medför nya risker, sårbarheter och möjligheter,
- upprätthålla en god beredskap avseende ännu inte upplevda väderhändelser,
- proaktiva beslut minskar behovet av krishantering och möjliggör synergier vid investeringar eftersom det i de flesta fall är billigare med förebyggande investeringar än att ta kostnaderna för negativa klimateffekter i efterhand,
Av portalparagrafen i miljöbalken, 1 kap. 1 § framgår att miljöbalken ska tillämpas så att människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter. Miljökonsekvensbeskrivningen ska redovisa de betydande miljöeffekterna av en plan eller projekts klimatpåverkan (exempelvis arten och omfattningen av utsläpp av växthusgaser) och känslighet för klimatförändringar. Det handlar dels om risker som en plan eller ett projekt kan orsaka, dels om områdets eller projektets sårbarhet för potentiella risker. Utöver att uppfylla detta har klimatanpassningsåtgärder också en samhällsnyttoaspekt vilket skapar ett behov av att tänka till kring nuvarande och framtida klimatförändringar och dess effekter vid planering av samhället.
Klimataspekten i miljöbedömningar enligt 6 kap. miljöbalken (pdf 1 MB)
Klimatanpassning är åtgärder som syftar till att förebygga skador på miljön och människors liv, hälsa och egendom genom att samhället anpassas till de konsekvenser som ett förändrat klimat medför.
Klimatanpassning behövs för att:
- dagens samhälle är anpassat och planerat utifrån ett visst klimat som nu förändras,
- klimatförändringarna medför nya risker, sårbarheter och möjligheter,
- upprätthålla en god beredskap avseende ännu inte upplevda väderhändelser,
- proaktiva beslut minskar behovet av krishantering och möjliggör synergier vid investeringar eftersom det i de flesta fall är billigare med förebyggande investeringar än att ta kostnaderna för negativa klimateffekter i efterhand,
- samhället måste planeras efter rådande, men framförallt till framtida klimat för att vara hållbart på lång sikt.
Av portalparagrafen i miljöbalken, 1 kap. 1 § framgår att miljöbalken ska tillämpas så att människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter. Utöver att uppfylla detta har klimatanpassningsåtgärder också en samhällsnyttoaspekt, vilket skapar ett behov av att tänka till kring nuvarande och framtida klimatförändringar och dess effekter vid planering av samhället.
Klimataspekten i miljöbedömningar enligt 6 kap. miljöbalken (pdf 1 MB)
Olyckor och risker
Ett förändrat klimat kan komma att ge upphov till risker och olyckor av olika slag. Miljöbedömningen bör därför i identifieringen, beskrivningen och bedömningen av miljöeffekter belysa de klimatrelaterade risker som finns för olyckor som kan leda till allvarliga konsekvenser för människors hälsa och miljön. Detta finns särskilt reglerat för verksamheter och åtgärder i de fall en specifik miljöbedömning ska göras, se 6 kap. 2 § och 35 § 4, men är relevant att hantera även i den strategiska miljöbedömningen inte minst med tanke på de krav som ställs enligt plan- och bygglagen (se 2 kap. 3,5 och 6 § PBL) angående markens lämplighet för planläggning samt på att redovisa sådana risker i en översiktsplan, se 3 kap. 5 § 4 PBL.
Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor innehåller bestämmelser om den beredskap som en verksamhetsutövare är skyldig att hålla för att undvika olyckor och bränder vid verksamhet som kan innebära fara. Med beredskap avses verksamhetsutövarens egen eller inköpta förmåga att genomföra räddningsinsats/hindra skada på människor och miljön.
Gällande regler – Skydd mot olyckor (msb.se)
Val av klimatscenario i miljöbedömning
För att förstå vilken klimatrelaterad risk som behöver beaktas i en strategisk eller specifik miljöbedömning måste ett val av vilket klimatscenario man ska utgå ifrån göras.
Idag finns det inga nationella riktlinjer för vilket klimatscenario som ska vara vägledande vid långsiktiga investeringar och beslut. Enligt den nationella strategin för klimatanpassning bör syftet vara att skapa förutsättningar för en effektiv klimatanpassning genom att berörda aktörer kan utgå från det klimatscenario som bedöms rimligt att utgå från. Samtidigt bör det finnas en flexibilitet för att över tid kunna hantera förändrade förutsättningar, förändrade samhällsbehov och att olika typer av fysiska anläggningar har olika livslängd. Det som kan utläsas av RCP-scenarierna (länk nedan) är att valet av utsläppsscenario har mycket liten betydelse för de närmsta årtiondena, men att detta ändras runt mitten av seklet. Tidsperspektivet blir således särskilt viktigt för mer långsiktiga investeringar så som byggnader, VA-system eller omfattande transportinfrastrukturprojekt, men även inom valt RCP behöver ett spann av sannolikhet för olika utfall hanteras.
För kortare tidsperioder, exempelvis tio år, spelar klimatscenarier mindre roll eftersom den naturliga variabiliteten i klimatet är för stor för att klimatförändringens effekter ska kunna urskiljas från naturligt förekommande variationer i vädersystemet. Försiktighetsprincipen i miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 3 § miljöbalken) kan fungera som utgångspunkt genom att alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd ska utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.
Det är således inte möjligt att ange ett scenario som är lämpligt att använda för varje tillfälle. Beroende på tidsperspektivet och den risk som kan uppstå om ett visst scenario inträffar behöver en bedömning från fall till fall göras. Eftersom vi inte kan förutsäga i detalj hur klimat och väder kommer att utvecklas framöver behövs beslutsmetoder som tar hänsyn till det. Det är därför av stor vikt att beskriva i miljökonsekvensbeskrivningen vad som legat till grund för valet av klimatscenario. Det är också viktigt att utredningar och miljöbedömningar utgår ifrån de senaste underlagen från FN:s klimatpanel och SMHI eftersom den vetenskapliga utvärderingen om klimatförändringen är ett forskningsområde under snabb utveckling.
Klimataspekten i miljöbedömningar enligt 6 kap. miljöbalken (pdf 1 MB)
Ytterligare vägledning
Naturvårdsverket har sammanställt underlag som handlar om klimataspekten i miljöbedömningar. Se länk ovan.
Detta dokument uppdateras allt eftersom och är därför inte att likställa med en rapport i vår rapportserie.
Integrera klimataspekten i strategisk miljöbedömning
Klimataspekten är viktig att belysa genom hela processen i en miljöbedömning. För att miljöbedömningen ska kunna bidra på ett bra sätt i utformningen har vi formulerat frågor som kan användas som underlag i de olika skedena av en miljöbedömningsprocess. Listan på frågor ska inte ses som uttömmande.
Klimataspekten i undersökning
Poängen med att göra en undersökning är att identifiera och bedöma de faktorer och effekter som kan leda till betydande påverkan av genomförandet av planen eller programmet.
Det är centralt att fundera över frågor som rör klimatet i det här skedet. Inte minst är det viktigt att förstå hur klimatet kommer att påverka förslaget på sikt för att kunna beskriva och bedöma vilka kumulativa effekter som ett förslag/alternativ och platsens förutsättningar kan riskera att ge upphov till. I vissa fall kan även mycket små ökande bidrag till klimatpåverkan bedömas som betydande om det exempelvis leder till att klimatmål inte kan nås.
I undersökningen är det därför av yttersta vikt att ställa sig frågor om hur förslaget bidrar till att uppfylla klimatmål, vilken klimatpåverkan som förslaget bidrar med och om det finns behov av klimatanpassningsåtgärder i syfte att förebygga risk. Nedan följer exempel på frågor som är relevanta att ställa i arbetet med undersökningen.
Exempel på frågor
Frågor att ställa i undersökningsskedet och vid bedömning av betydande miljöpåverkan.
Förutsättningar
- Vilken betydelse har klimatförändringarna för planens/programmets miljöpåverkan och vilka effekter till följd av klimatförändringen kan komma att bli betydelsefulla för/i planen/programmet?
- Hur ser nuläget ut avseende klimatförändringar och hur kan de komma att förändras på kort, medellång och lång sikt? Hur påverkar det risken för betydande miljöpåverkan?
- Vilket eller vilka klimatscenarier är relevanta att beakta i planen/programmet?
- Vilka klimatmål inklusive etappmål är relevanta för planen/programmet?
Bidra till mål (positiv påverkan)
- Hur kan planen eller programmet bidra till att uppfylla klimatmål?
- Kan planen/programmet motverka uppfyllandet av klimatmålen? På vilket sätt?
- Hur kan planen/programmet optimeras för att bidra till att nå klimatmålen?
- Identifiera positiva effekter som kan motverka eventuella negativa effekter som kan uppstå vid planen/programmets genomförande (kumulativa effekter).
Risk för negativ påverkan
- Kan genomförandet av planen eller programmet medföra betydande miljöpåverkan på grund av ökande utsläpp?
- Kan ett förändrat klimat innebära effekter som påverkar andra delar av miljön (kumulativa effekter)? Kan exempelvis ökad nederbörd riskera att markföroreningar sprids? Eller påverkar planen/programmet arter eller förutsättningen för arters utbredning som förväntas bli extra sårbara i ett förändrat klimat?
- Kommer planen/programmet påverka strukturer som kan vara extra värdefulla för människors hälsa och miljön i ett ändrat klimat, exempelvis grönska för temperaturreglering och vattenreglering.
Behov av anpassning
- Vilken betydelse har platsens geografiska position ur klimatsynpunkt? Föreligger det risk för exempelvis översvämning, ras, skred eller erosion?
- Vilken påverkan kan förväntas av eventuella åtgärder för klimatanpassning?
Klimataspekten i avgränsning
I avgränsningen är det centralt att fokusera på den betydande miljöpåverkan som har identifierats i undersökningen för att hålla information och dokumentation kortfattad och fokuserad i miljökonsekvensbeskrivningen. För de planer som inte behöver genomgå en undersökning om betydande miljöpåverkan måste ändå en identifiering av betydande miljöpåverkan göras i avgränsningsskedet för att underlätta avgränsningen av miljökonsekvensbeskrivningen. (se ovan om undersökning om betydande miljöpåverkan).
Exempel på frågor
Frågor att ställa vid avgränsningen av miljökonsekvensbeskrivningen.
Förutsättningar
- Vilka metoder, verktyg och perspektiv är lämpliga att använda för att kunna förstå och bedöma centrala frågor kopplade till klimatförändringar i den här miljöbedömningen?
- Inför avgränsningssamråd, vilka är de centrala myndigheterna och aktörerna med intresse för klimatfrågor och hur kommer de att involveras i processen? Vilket underlag behöver de inför samrådet så att deras kunskap kan komma till bäst nytta?
- Vilka tidshorisonter är centrala att beakta i den här planen/programmet?
Bidra till mål
- Vilka klimatmål är relevanta för den här planen/programmet? Finns regionala, lokala eller branschspecifika mål att relatera till?
- Hur kan vi bidra till att nå klimatmålen?
Risk för påverkan
- Vad i planen/programmet är det som i huvudsak genererar klimatpåverkan? Vilka är de drivande faktorerna?
- I vilka faser kommer klimatpåverkan att vara störst? I byggskedet, under driften, under avveckling?
Behov av anpassning
- Vilka effekter av ett förändrat klimat behöver vi ta hänsyn till?
Klimataspekten vid alternativbeskrivning
Alternativarbetet i miljöbedömning är centralt. Anledningen till att SEA-direktivet och miljöbalken ställer krav på att en miljöbedömning ska innehålla alternativ är att möjliggöra för den som tar fram ett förslag till plan eller program att se hur vägval under processen kan ge upphov till olika miljöeffekter samt identifiera behov av åtgärder för att hindra, motverka eller avhjälpa betydande negativa miljöeffekter men också att bidra till måluppfyllelse. Det innebär att transparensen ökar och att de som ska besluta att anta eller godkänna planen/programmet kan fatta ett informerat beslut som leder i en hållbar riktning.
Under planeringsprocessen handlar arbetet med alternativ mycket om att ställa frågor för att förtydliga hur klimatpåverkan, ett förändrat klimat och behovet av klimatanpassning kan påverka och påverkas av olika förslag, och presentera effekter och konsekvenser som de ger upphov till. Nedan följer förslag på frågor som kan bidra till att förtydliga hur klimatet sätter ramar för olika förslag till lösningar och som därför behöver ställas under arbetet med att forma en plan eller ett program. Det finns också förslag på frågor att ta hjälp av vid redovisningen av alternativ i miljökonsekvensbeskrivningen.
Om planen eller programmet är av översiktlig och långsiktig typ kan frågor som hanterar långsiktighet och helhetsperspektiv vara extra viktiga att arbeta med. Kraven på alternativ som på lång sikt motverkar klimatpåverkan och bidrar till uppfyllande av klimatmål är större när det är långsiktiga ställningstaganden och strukturer som läggs fast i planeringen/programmet. Här kan miljöbedömningen spela en mycket viktig roll i att bidra till att skarpa och nödvändiga förslag för att klara klimatmålen utreds och stärks under planeringens gång.
Exempel på frågor
Frågor att ställa vid arbetet med alternativ.
Frågor som hjälp under processen
- Hur minskar förslaget klimatpåverkan/utsläpp av växthusgaser/användningen av fossila bränslen? Det vill säga bidrar förslaget till att nå klimatmål och mål för klimatanpassning?
- Hur hanterar förslaget effekter av klimatförändringar? Återges klimatrelaterade risker? (gäller särskilt för översiktsplaner)
- Hur förebygger förslaget ytterligare klimateffekter?
- Kräver förslaget klimatanpassningsåtgärder för att kunna hantera effekter till följd av klimatförändringar? (skyfall, torka, förändrade grundvattennivåer, värmeböljor, stigande havsnivåer etc.)
- Vilka miljöeffekter till följd av klimatpåverkan och eventuell klimatanpassning kan förslaget ge upphov till?
Alternativgenerering
- Vilket/vilka alternativ kan bidra till uppfyllelse av klimatmålen? Hur kan positiva klimateffekter maximeras?
- Om förslaget inte bidrar till klimatmål - hur kan negativ påverkan på klimatet undvikas eller minskas?
- Vilka alternativ kan hantera och/eller förebygga klimatförändringarnas effekter? Som förändrade vattennivåer, höjd temperatur och risk för extrema vädersituationer.
- Finns det alternativ som ger synergier och undviker målkonflikter mellan klimatmål och andra miljökvalitetsmål?
Klimataspekten vid framtagande av miljökonsekvensbeskrivning och skyddsåtgärder
En miljökonsekvensbeskrivning ska göra det lättare att förstå vilken betydande miljöpåverkan som en plan eller program kan ge upphov till. Miljökonsekvensbeskrivningen redovisar vilka alternativa vägval, ställningstaganden och avvägningar som gjorts under processens gång. Den behövs därför som underlag vid såväl samråd som vid beslutsfattande för att bidra till transparens för beslutsfattare och övriga aktörer i planeringsprocessen.
Exempel på frågor
Frågor att ställa inför plan/programsamråd och i arbetet med att ta fram miljökonsekvensbeskrivningen.
Inför plan/programsamråd
Samrådsunderlaget ska möjliggöra att ett relevant och effektivt samråd kan hållas. Det ska också inbjuda till diskussion om svåra ställningstaganden och möjlighet att bidra med exempelvis lokal kunskap.
Redovisas i miljökonsekvensbeskrivningen
Förutsättningar
- Aktuella och relevanta förhållanden när det gäller ett förändrat klimat och vad de förväntas innebära inom planens/programmets geografiska område? Exempelvis höjda havsnivåer, torka, skyfall och risk för skred
- Motiv till val av klimatscenarier?
- Vilka metoder och förutsättningar (klimatscenarier, nuläge etc) som använts vid bedömningen.
- Vilka osäkerheter som finns i underlag, metoder och bedömningar.
- De uppgifter i övrigt som krävs enligt kap 6 § 11
Bidra till mål
- Hur planen eller programmet bidrar och/eller motverkar till relevanta klimatmål – lokala, regionala, nationella och internationella.
- Hur olika alternativ bidrar till att uppfylla klimatmål.
Risk för påverkan
Hur planen/programmets klimatpåverkan ska följas upp.
Behov av anpassning
Vilka behov av åtgärder för klimatanpassning som finns kopplat till olika alternativ.
Klimataspekten i beslut/antagande/särskild handling
För att säkerställa transparensen kring hur hänsyn har tagits till det som kommit fram i arbetet med planen/programmet och miljöbedömningen ställs krav på redovisning av det i kap 6 §16. Redovisningen kan antingen finnas i beslutet att anta en plan/ett program eller i en särskild handling i anslutning till beslutet.
Följande ska redovisas
- Hur miljöaspekterna har integrerats i planen eller programmet,
- Hur hänsyn har tagits till miljökonsekvensbeskrivningen och inkomna synpunkter,
- Vilka skäl som finns för att anta planen eller programmet i stället för de alternativ som övervägts och
- Vilka åtgärder som planeras för att övervaka och följa upp den betydande miljöpåverkan som genomförandet av planen eller programmet medför
Följande frågor blir då relevanta att ställa sig utifrån klimataspekten
- Hur har frågor om klimatpåverkan, effekter av ett förändrat klimat/ klimatanpassning integrerats i planen/programmet?
- Hur har samrådssynpunkter om klimatfrågor påverkat planens/programmets innehåll?
- Vilka åtgärder för att undvika, hindra, motverka eller avhjälpa betydande klimatrelaterade negativa miljöeffekter planeras?
Klimataspekten i uppföljning
Syftet med att följa upp planen/programmets betydande miljöpåverkan är att skaffa sig kunskap om den betydande miljöpåverkan som genomförandet av planen eller programmet faktiskt medför. Genom uppföljning finns möjlighet att tidigt fånga upp sådan betydande miljöpåverkan som inte har identifierats under miljöbedömningen så att påverkan går att undvika, hindra, motverka eller avhjälpa.
Eftersom klimatförändringarna gör att osäkerheterna ökar om vart genomförandet av planer och program leder i form av miljöeffekter och konsekvenser blir det särskilt viktigt med uppföljning och övervakning för att skaffa sig kunskap som kan användas vid revidering och aktualisering av planer och program.
Exempel på frågor
Frågor att ställa vid arbetet med övervakning och uppföljning.
- Hur kommer den betydande påverkan som rör klimatpåverkan och behov av anpassning övervakas?
- Hur kommer uppföljningen av miljöbedömningen att påverka och påverkas av genomförandet av planen/programmet?
Mer läsning
År 2013 tog Europakommissionen fram vägledning om att integrera klimatförändring och biodiversitet i miljöbedömningar. EU-vägledningen ger information om de juridiska grunderna för området. Den belyser fördelarna och också svårigheterna med att integrera klimat och biologisk mångfald i miljöbedömningar.
Vägledningen ger även en detaljerad metodbeskrivning för bedömningar. Det finns ett vägledningsdokument för strategisk miljöbedömning (Strategic Environmenatl Assessment) och ett dokument för specifik miljöbedömning (Environmental Impact Assessment).
År 2018 tog Miljösamverkan Sverige fram en vägledning om klimatanpassning i prövning och tillsyn. Vägledningen är ett handläggarstöd som riktar sig till såväl prövnings- som tillsynsmyndigheter enligt miljöbalken.
Klimatanpassning i prövning och tillsyn (Miljösamverkan Sveriges webbplats)
Länkar om klimatanpassning
Länkar till mer information om klimatanpassning för att begränsa effekterna av klimatrelaterade händelser:
Havsnivåhöjning
De främsta orsakerna till att havsnivån stiger är termisk expansion och avsmältning av glaciärer och inlandsisar. I Sverige har vi därtill landhöjning som gör att havsnivåns förändring varierar mellan olika platser.
På SMHI:s webbsidor om stigande havsnivåer finns information och dataunderlag om dagens och framtidens havsnivåer samlat. Här finns bland annat tabeller med framtida medelvattenstånd för Sveriges kustkommuner.
Kartunderlag för framtida havsnivåer
I den webbaserade kartvisningstjänsten om ras, skred och erosion presenteras bland annat hur Sveriges kuststräcka kan komma att påverkas av havsnivåhöjningen.
SGI:s kartvisningstjänst Ras, skred och erosion
MSB har även tagit fram ett stöd för analys av halvmetersnivåer från 1-5 meter.
Skyfall
Enligt SMHI:s definition är ett skyfall ett regn med en intensitet som är större än 50 mm/timme eller större än 1 mm/minut. Ett regn med medelintensiteten 50 mm under en timme har en återkomsttid på knappt 80 år. Med ett varmare klimat kommer skyfallen att bli vanligare; de kommer inträffa oftare och intensiteten kommer att öka. Skyfall kan leda till stora konsekvenser när de drabbar urbana miljöer.
Metod för att identifiera samhällsviktiga verksamheter som riskerar att påverkas vid skyfall
Detta är MSB:s rekommenderade metod för kartläggning av skyfalls konsekvenser på samhällsviktig verksamhet. Metoden baseras på hydrodynamisk avrinningsberäkning i 2D.
Kartläggning av skyfalls påverkan på samhällsviktig verksamhet (smb.se)
Skyfallskartering i GIS
Denna manual har tagits fram av Länsstyrelsen i Jönköping och är en vidareutvecklad metod för lågpunktskartering i GIS.
Manual på Länsstyrelsen Jönköpings webbplats
Vägledning för skyfallskartering: tips för genomförande och exempel på användning
Vägledningen innehåller olika metoder för skyfallskartering, vilka underlag som behövs i arbetet samt hur karteringarna kan användas. Vägledningen ger exempel på hur man kan anlaysera konsekvenserna av skyfall och hur man kan arbeta med åtgärder och uppföljning samt innehåller exempel från några olika kommuner.
Översvämningar
Med översvämning menas att vatten täcker ett område som normalt inte står under vatten.
Portalen för översvämningshot
Denna portal ägs av MSB och översvämningskarteringarna är framtagna med Sveriges nya nationella höjddata som underlag och visar vattnets utbredning för flera olika flödessituationer.
Karteringarna med klimatanpassade 100-årsflöden och 200-årsflöden visar en förväntad situation år 2100.
Översvämningsportalen på msb.se
Länsstyrelsen i Stockholms län har tagit fram rekommendationer för lägsta grundläggningsnivå som även bör kunna utgöra underlag för bedömning.
Rekommendationer för lägsta grundläggningsnivå på Länsstyrelsen Stockholms webbplats
Ras, skred och erosion
Jordskred och ras är snabba massrörelser i jordtäcket (de lösa jordlagren) eller i berggrunden. Kraftig nederbörd och ökade flöden i vattendrag liksom höjda och varierande grundvattennivåer ökar risken för ras och jordskred.
Erosion är nednötning och transport av jord, berg eller annat material på grund av påverkan från till exempel vind, rinnande vatten eller vågor.
Kartunderlag om ras, skred och erosion
Flera svenska myndigheter producerar kartunderlag om ras, skred och erosion. Rätt använda ger underlagen en bra grund för en säker och långsiktigt hållbar markanvändning och planering. I denna vägledning har myndigheterna samordnat informationen i sina underlag och beskrivit hur de kan användas.
Kartunderlag om ras skred och erosion (pdf)
Vägledning om rasskrederosion (på sgi.se)
Klimatets påverkan på marken
I följande rapport beskriver Statens geotekniska institut (SGI) hur klimatförändringar kan påverka markförhållanden och möjliga konsekvenser för markens byggbarhet och naturolyckor:
Klimatlasters effekter på naturlig mark och geokonstruktioner (pdf på sgi.se)
Stöd för bedömningar
Miljösamverkan Sverige har tagit fram ett metodstöd för att göra bedömningarna av klimatanpassning vid prövning och tillsyn av miljöfarliga verksamheter och förorenade områden bl.a. med hänsyn till ras och skred:Klimatanpassning i prövning och tillsyn på Miljösamverkan Sveriges webbplats
I rapporten ”Riskbedömning av förorenade områden med hänsyn till sårbarhet för naturolyckor” (SGI Publikation 20, 2016) beskrivs hur områden med kombinerad problematik med avseende på markförorening och naturolyckor kan bedömas till följd av klimatförändring och avgöra om det behövs vidare utredningar.
Riskbedömning av förorenade områden med hänsyn till sårbarhet för naturolyckor (pdf på swedgeo.se)
Värmeböljor
Värmebölja används oftast som ett begrepp för att beteckna längre perioder med höga dagstemperaturer. I Sverige är värmeböljor definierade utifrån en absolut temperatur ett relativt ovanligt fenomen i jämförelse med andra delar av Europa.
Värmeböljor i Sverige, faktablad nr 49, SMHI 2011 (pdf på smhi.se)
Torka
Torka uppstår när det varit en mycket liten omfattning nederbörd under en längre tidsperiod. Vid perioder av långvarig torka minskar avrinningen från sjöar och vattendrag och vattenstånden sjunker.
Stöd för planering av åtgärder i samband med torka (smhi.se)
Vegetationsbrand
Vegetationbrand måste beaktas eftersom klimatförändringen kommer att leda till fler dagar med stor eller extremt stor brandrisk framöver. En konsekvens av denna riksbildsförändring är att bränderna kan komma att bete sig annorlunda, bli intensivare och få ett häftigare förlopp.
Ytterligare stöd i klimatanpassningsarbetet
Nedan finns länkar till enklare stöd i klimatanpassningsarbetet.
Länsvisa klimatanalyser
SMHI har tillsammans med länsstyrelserna tagit fram 21 länsvisa klimatanalyser som beskriver dagens och framtidens klimat baserat på observationer och beräkningar utifrån två olika utvecklingsvägar, begränsade utsläpp (RCP4.5) respektive höga utsläpp (RCP8.5).
Lathund för klimatanpassning
SMHI har tagit fram en lathund för klimatanpassning som ger stöd under hela klimatanpassningsprocessen; från start via analys och genomförande till uppföljning.
Klimatanpassning i planeringen, en webbutbildning från PBL Akademin
Utbildningen tar avstamp i klimatanpassad planering och hur regleringar med hjälp av plan- och bygglagen går att använda.
Visuella stöd
För dig som vill veta mer om eller presentera för andra vad klimatanpassning är och varför det är viktigt
Klimatanpassning i Sverige, en film från Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning (2013)
Informationsfilm om klimatanpassning från EU Climate Action (2015)
Mer information
Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser
Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser
Ett nytt 6 kap. miljöbalken om miljöbedömningar trädde ikraft den 1 januari 2018. Det finns ärenden som påbörjats enligt tidigare lagstiftning om miljöbedömningar och miljökonsekvensbeskrivning. Övergångsbestämmelserna beskriver på vilket sätt dessa ärenden ska hanteras.
Tidigare 6 kap miljöbalken och den numera upphävda MKB-förordningen (1998:905) hittar du i fliken Lagstiftning ovan.
Av ikraftträdande- och övergångsbestämmelserna till 6 kap. miljöbalken framgår följande.
- Denna lag träder i kraft den 1 januari 2018.
- Äldre föreskrifter gäller fortfarande för handläggningen och bedömningen av mål och ärenden om planer eller program som har påbörjats före ikraftträdandet.
- Äldre föreskrifter gäller fortfarande för handläggningen och prövningen av mål och ärenden om verksamheter eller åtgärder där ansökan inkommit till den som ska pröva tillståndsfrågan före ikraftträdandet.
Äldre föreskrifter gäller fortfarande i fråga om beslut att en verksamhet eller åtgärd inte kan antas medföra en betydande miljöpåverkan som har meddelats före ikraftträdandet och i fråga om samråd som har skett före ikraftträdandet.
För mål och ärenden gällande planer och program som har påbörjats före den 1 januari 2018 ska äldre föreskrifter fortfarande gälla för handläggningen och bedömningen. Ett plan- eller programärende får anses ha påbörjats när ett formellt beslut om att inleda ärendet fattats. Övergångsbestämmelserna kan sägas vara uppbyggda så att ju längre man kommit i processen innan årsskiftet 2017/2018 ju mindre av de nya reglerna gäller. Det är också så själva övergångsbestämmelserna är uppbyggda i sin punktlista.
När det gäller verksamheter och åtgärder ska äldre föreskrifter fortfarande gälla för handläggningen och prövningen av mål och ärenden där ansökan inkommit till den som ska pröva tillståndsfrågan före den 1 januari 2018. Med den som ska pröva tillståndsfrågan avses antingen länsstyrelsens miljöprövningsdelegation eller mark-och miljödomstolen. Bestämmelsen tar inte sikte på om underlag avseende betydande miljöpåverkan kommit in till länsstyrelsen.
Om länsstyrelsen före ikraftträdandet av nya 6 kap. miljöbalken har fattat ett beslut i fråga om verksamheten kan antas medföra betydande miljöpåverkan gäller det beslutet. Samråd som föregått länsstyrelsens beslut behöver inte göras om.
Av ikraftträdande- och övergångsbestämmelserna till miljöbedömningsförordningen framgår följande.
- Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2018.
- Genom förordningen upphävs förordningen (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar.
- Den upphävda förordningen gäller dock fortfarande för
a) handläggningen och bedömningen av ärenden om planer eller program som har påbörjats före ikraftträdandet,
b) handläggningen och prövningen av mål och ärenden om verksamheter eller åtgärder där ansökan inkommit till den som ska pröva tillståndsfrågan före ikraftträdandet, och
c) beslut att en verksamhet eller åtgärd inte kan antas medföra en betydande miljöpåverkan som har meddelats före ikraftträdandet och i fråga om samråd som har skett före ikraftträdandet. - Om 6 § första stycket 1 innebär strängare krav på en verksamhet eller åtgärd på så sätt att den alltid ska antas medföra en betydande miljöpåverkan medan den enligt äldre föreskrifter inte alltid skulle antas medföra en betydande miljöpåverkan, ska de äldre föreskrifterna tillämpas.
Övergångsbestämmelserna för bestämmelserna i miljöbalken och miljöbedömningsförordningen innebär således att för ärenden där man kommit så långt i handläggning att ansökan om tillstånd getts in till prövningsmyndigheten före årsskiftet 2017/2018 så gäller äldre bestämmelser i miljöbalken och förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar fullt ut vad gäller process, krav på miljökonsekvensbeskrivning, kungörelse m.m.
När det gäller verksamheter och åtgärder för vilka beslut om betydande miljöpåverkan har fattats av länsstyrelsen innebär övergångsreglerna en skillnad om beslutet innebär att verksamheten ska antas medföra betydande miljöpåverkan och om det inte ska antas medföra betydande miljöpåverkan.
Om länsstyrelsen beslutat att en verksamhet eller åtgärd inte kan antas medföra en betydande miljöpåverkan, gäller den äldre förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar. Verksamhetsutövaren ska således inte ta fram en liten MKB enligt miljöbedömningsförordningen.
Om länsstyrelsen beslutat att verksamheten eller åtgärden kan antas medföra betydande miljöpåverkan bedömer Naturvårdsverket att de nya bestämmelserna i miljöbalken och miljöbedömningsförordningen gäller avseende avgränsningssamråd, krav på MKB och kungörelse m.m.
Övergångsbestämmelserna rör även de undersökningssamråd som föregår länsstyrelsens beslut i fråga om en verksamhet eller åtgärd kan antas medföra en betydande miljöpåverkan, se punkt 4 i övergångsbestämmelserna till 6 kap. miljöbalken. Ändringarna i 6 kap. miljöbalken ska därmed inte innebära att det samråd som föregår länsstyrelsens beslut i fråga om betydande miljöpåverkan ska behöva göras om eller att länsstyrelsens beslut inte längre gäller efter att de nya bestämmelserna trätt ikraft. Bestämmelserna i den tidigare lydelsen ska därför tillämpas för de samråd som genomförts före den 1 januari 2018.1
Naturvårdsverket tolkar övergångsbestämmelserna punkten 4 till 6 kap. miljöbalken enligt följande. Om samråd genomförts före årsskiftet 2017/2018 men beslut om betydande miljöpåverkan inte tagits innan de nya bestämmelserna trädde ikraft ska beslut fattas enligt de nya bestämmelserna. Samrådet inför beslutet behöver dock inte göras om utan för själva samrådet gäller bestämmelserna i den tidigare lydelsen. Ett beslut om betydande miljöpåverkan eller ett beslut som innebär inte betydande miljöpåverkan som fattats före årsskiftet med stöd av de tidigare bestämmelserna fortsätter också att gälla.
För samråd eller delar av samråd som genomförs efter den 1 januari 2018 gäller de nya bestämmelserna i 6 kap. miljöbalken.
Verksamhetsutövare som utfört ett samråd (eller del av samråd) före årsskiftet 2017/2018 men där miljökonsekvensbeskrivningen lämnas in till prövningsmyndigheten efter årsskiftet behöver beakta de nya bestämmelserna i framtagandet av miljökonsekvensbeskrivningen. Naturvårdsverket tolkar således bestämmelserna så att samrådet är giltigt men att miljökonsekvensbeskrivningen ska upprättas i enlighet med det nya 6 kap. (om ansökan lämnas in efter årsskiftet). Om verksamhetsutövaren är osäker på om samrådet rörande miljökonsekvensbeskrivningens avgränsning behöver kompletteras efter att de nya bestämmelserna trätt ikraft kan det vara lämpligt att diskutera detta med länsstyrelsen.
De regler som verksamhetsutövaren ska iaktta när de samråder är till stor del desamma som gällt fram till årsskiftet 2017/2018 varför det inte bör innebära större förändringar i praktiken. Det kan finnas tillfällen då miljökonsekvensbeskrivningen behöver kompletteras i något avseende på grund av de nya reglerna.
Sektorslagstiftning
För sektorslagstiftning med koppling till miljöbedömningar gäller vissa andra övergångsbestämmelser än för 6 kap. miljöbalken. I fråga om plan- och bygglagen ska äldre föreskrifter gälla för handläggningen och bedömningen av mål och ärenden om planer som har påbörjats före den 1 januari 2018. I fråga om väglagen eller lagen om byggande av järnväg ska ett ärende handläggas och bedömas enligt äldre bestämmelser, om det i ärendet ingår en miljökonsekvensbeskrivning som senast den 31 december 2017 lämnats till länsstyrelsen för godkännande. Det vill säga den fortsatta hanteringen av väg- eller järnvägsärendet ska i dessa fall ske enligt det gamla regelverket.2
1 Prop. 2016/17:200 Miljöbedömningar sidan 168
2 Prop. 2016/17:200 Miljöbedömningar sidorna 168–169
Begrepp och förklaringar
Miljöbedömning: Ordet miljöbedömning i 6 kap. miljöbalken används som ett samlingsnamn för förfaranden vid miljöbedömning för dels planer och program, dels verksamheter och åtgärder. En miljöbedömning innebär att miljöeffekter ska identifieras, beskrivas och bedömas vid planering av och beslut om planer och program eller verksamheter och åtgärder.
Syftet med en miljöbedömning är att integrera miljöaspekter i planering och beslutsfattande så att en hållbar utveckling främjas.
Undersökning: Ordet undersökning i 6 kap. miljöbalken används som beteckning för den process som ska leda fram till ett ställningstagande i frågan om en miljöbedömning ska göras eller inte göras.
För både strategiska och specifika miljöbedömningar är den avgörande frågan för om en miljöbedömning ska göras om genomförandet av planen, programmet, verksamheten eller åtgärden kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Undersökningen syftar till att nå fram till ett svar på den frågan.
Strategisk miljöbedömning: Strategisk miljöbedömning innebär att samråd genomförs, att en miljökonsekvensbeskrivning tas fram, och att hänsyn under beslutsprocessen tas till miljökonsekvensbeskrivningens innehåll och det som framkommit i samråden. Strategisk miljöbedömning ska ha samma innebörd som ordet miljöbedömning i SMB-direktivet.
Specifik miljöbedömning: En specifik miljöbedömning innebär miljöbedömning för verksamheter och åtgärder. Det är den process som innebär att samråd genomförs, att en miljökonsekvensbeskrivning tas fram, och att hänsyn tas till miljökonsekvensbeskrivnings innehåll och det som framkommit i samråden när beslut fattas.
Miljökonsekvensbeskrivning: En miljökonsekvensbeskrivning ska tas fram som en del av miljöbedömningsprocessen. Innehållskravet på miljökonsekvensbeskrivningen framgår av 6 kap. 11 § miljöbalken för strategiska miljöbedömningar och av 6 kap. 35 § miljöbalken för specifika miljöbedömningar.
Liten miljökonsekvensbeskrivning: Uttrycket liten miljökonsekvensbeskrivning används som beteckning för det prövningsunderlag som ska tas fram för verksamheter och åtgärder som inte kan antas innebära betydande miljöpåverkan.
Bakgrund
Varför ett nytt 6 kapitel i miljöbalken?
Syftet med ett nytt kapitel om miljöbedömningar är dels att Sverige har en skyldighet att föra in de senaste ändringarna i det så kallade MKB-direktivet *) i svensk rätt och i övrigt tillgodose de krav som följer av Sveriges EU-rättsliga och internationella åtaganden. Dels är syftet att effektivisera miljöbalkens bestämmelser om miljöbedömningar för såväl planer och program som verksamheter och åtgärder. Med effektivare bestämmelser ges förutsättningar för att öka den samlade miljöskyddseffekten och samtidigt minska tidsåtgången och den administrativa bördan vid miljöprövning.
Vilka är de stora förändringarna?
Det nya kapitlet har en ny struktur och innehåller flera nya begrepp. Ett exempel är begreppet miljöbedömning som används för att beskriva processerna med att exempelvis ta fram underlag och samråda. När det gäller verksamheter och åtgärder introduceras bland annat en bestämmelse som tydliggör de nuvarande kraven på innehåll i ett samrådsunderlag. Det kommer även nya och tydligare krav på vad en miljökonsekvensbeskrivning ska innehålla samt ett kompetenskrav för de personer som tar fram en sådan beskrivning.
När det gäller miljöbedömningar av planer och program innehåller det nya kapitlet bland annat nya krav på beslut som en del av den undersökning som krävs för att ta reda på om planen kan ge upphov till betydande miljöpåverkan och som avgör om en miljöbedömning ska göras eller ej. Kraven på vilka miljöaspekter som ska omfattas av miljöbedömningen har förändrats och utökats och större fokus ligger på att integrera dessa i planen.
Ni kan ta del av riksdagens beslut om nytt kapitel 6 miljöbalken och underlaget till beslutet samt miljöbedömningsförordningen nedan.
Regeringens proposition 2016/17:200 Miljöbedömningar
*) Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/52EU av den 16 april 2014 om ändring av direktiv 2011/92/EU om bedömning av inverkan på miljön av vissa offentliga och privata projekt.
Videoföreläsningar och webbinarier
Naturvårdsverkets korta videoföreläsningar om miljöbedömningar finns tillgängliga nedan. Här finns också inspelade webbinarier:
Videoföreläsning del 1: Bakgrund till det nya 6 kap. miljöbalken (ca 10 min)
Videoföreläsning del 2: Nyheter i kapitel 6 (ca 10 min)
Videoföreläsning: Syftet med miljöbedömningar
Videoföreläsning: Miljöeffekter
Videoföreläsning: Samrådsunderlag, specifik miljöbedömning
Videoföreläsning: Undersökning, specifik miljöbedömning
Videoföreläsning: Beslut om betydande miljöpåverkan, specifik miljöbedömning
Naturvårdsverkets webbinarium: Biologisk mångfald och ekosystemtjänster i miljöbedömningar
Naturvårdsverkets webbinarium: Undersökning och beslut om betydande miljöpåverkan