Tillsynsvägledning

Prioriteringsstöd för tillsyn på förorenade områden i riskklass 1 och 2

Granskad: ‎den ‎30‎ ‎december‎ ‎2024

Ett prioriteringsstöd kan underlätta för tillsynsmyndigheterna att prioritera i vilken ordning de ska arbeta med olika förorenade områden som ligger på samma risknivå.

Naturvårdsverket ska enligt miljötillsynsförordning (2011:13) ta fram en fyraårig tillsynsstrategi tillsammans med andra centrala myndigheter. Ett fokusområde i tillsynstrategin för år 2022–2025 är tillsyn av prioriterade förorenade områden med riskklass 1 och 2. Enligt strategin ska Naturvårdsverket under 2024 upprätta ett prioriteringsstöd för objekt i riskklass 1 och 2. 

Nationell tillsynsstrategi 

Den här vägledningen vänder sig till

Tillsynsmyndigheter som bedriver operativ tillsyn på förorenade områden (föroreningsskador): kommuner, länsstyrelser och Försvarsinspektören för hälsa och miljö. 

Bra att veta

Förutom stöd för prioritering mellan flera objekt inom riskklass 1 respektive riskklass 2, har stöd för prioritering mellan flera objekt inom branschklass 1 respektive branschklass 2, samt övriga objekt tagits fram. Utformningen av prioriteringsstödet har stämts av med länsstyrelsernas tillsynsvägledningsgrupp inom förorenade områden.

Planering och genomförande av tillsyn

Enligt miljötillsynsförordning (2011:13) ska tillsynsmyndigheterna planera sin tillsyn och bedriva arbetet effektivt.

Prioriteringsstödet

Prioriteringsstödet är ett dokument som beskriver hur prioriteringen mellan objekt med samma risknivå kan rangordnas i tillsynsmyndighetens arbete. Det gäller i första hand objekt som har riskklass 1 respektive riskklass 2. Vi beskriver även hur prioriteringen kan göras av objekt som inte är riskklassade utan bara branschklassade, och då är fokus på branschklass 1 respektive branschklass 2. 

I Prioriteringsstödet finns förslag på vilka parametrar som tillsynsmyndigheten kan beakta när det gäller vilka objekt som kan vara mer prioriterade att börja arbeta med än andra. Vilka parametrar som slutligen är viktigast beror på förutsättningarna i det specifika länet eller kommunen. I vissa områden är t.ex. risk för skred en viktig faktor medan det i andra områden är helt andra parametrar som är viktiga. Till Prioriteringsstödet finns ett exceldokument (Prioriteringsmatris) som kan användas vid behov.

Prioriteringsstöd (pdf)

Prioriteringsmatris (xlsx)