Vägledning

Inlämning av handlingar

Kvinna skriver på tangentbord, närbild på hand
Granskad: ‎den ‎28‎ ‎juni‎ ‎2024

Alla verksamhetsutövare som omfattas av ETS 2 måste från och med den 1 januari 2025 ha tillstånd från Naturvårdsverket. På den här sidan kan ni lära er mer om systemen för tillståndsansökan.

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som är verksamhetsutövare inom ETS 2.

Inlämning av dokument – viktiga datum

  • 1 januari 2025 – Krav på giltigt tillstånd och godkänd övervakningsplan
  • November/december 2024 – Naturvårdsverket fattar beslut om tillstånd 
  • November 2024 (prel.) – Svensk lag och förordning börjar gälla
  • 31 augusti 2024 – Frivillig deadline för övervakningsplan
  • Juni 2024 – Verksamhetsutövare ansöker om behörighet till ERT hos Naturvårdsverket
  • Juni 2024 – EU ETS Reporting Tool (ERT) blir tillgängligt 
  • Mars 2024 – Allmän vägledning för verksamhetsutövare inom ETS 2 och tillfälligt Excel-formulär för Övervakningsplan publiceras

När behöver tillståndsansökan lämnas in?

Verksamhetsutövare ansöker om tillstånd i ETS 2 genom att lämna in en övervakningsplan i EU ETS Reporting Tool (ERT), EU-kommissionens digitala rapporteringssystem. Övervakningsplanen som ska medfölja tillståndsansökan har en frivillig deadline den 31 augusti 2024. Redan den 1 januari 2025 är samtliga verksamhetsutövare skyldiga att ha tillstånd för att bedriva sina verksamheter. Vi rekommenderar därför att ni för in er övervakningsplan i EU digitala rapporteringsverktyg(ERT), så snart som det är möjligt. Läs mer om tillståndsprocessen här:

Tillstånd för utsläpp av växthusgaser

Om EU ETS Reporting Tool

EU ETS Reporting Tool (ERT) är ett IT-system som EU-kommissionen har tagit fram. Systemet innehåller e-formulär istället för de Excel-formulär som tidigare använts. Detta möjliggör lagring och återanvändning av data, vilket bland annat gör att samma uppgift inte måste fyllas i flera gånger när en övervakningsplan redan finns i systemet. Det finns också automatiska kontroller i e-formulären som hjälper verksamhetsutövare att fylla i dem korrekt. Strukturen liknar i övrigt den gamla Excel-mallen för övervakningsplanen. 

EU ETS Reporting Tool (europa.eu)

Användarmanual för ERT (pdf)

Vägledning gällande utsläppsrapportering i ERT (pdf)

Ladda hem manualer till ERT (europa.eu)

Vanliga frågor och Svar i Naturvårdverkets IT-system EU ETS Reporting Tool (ERT) 

Ansök om behörighet till ERT

Alla verksamhetsutövare som ingår i ETS 2 behöver ansöka om behörighet till ERT. Ansökan ska göras av firmatecknare via Naturvårdsverkets e-tjänst. Ansökan ska innehålla uppgifter om vem som ska bli användare i systemet. 

Varje verksamhet måste ha minst en användare (detta behöver inte vara den behöriga firmatecknaren). Denna användare kan ges behörighetsgrad administratör, vilket bland annat innebär att personen själv kan lägga till fler användare för samma verksamhet. Behörighetsgrad väljs av sökanden i ansökan. Det finns även en behörighetsgrad som heter åskådare, men observera att denna inte har tillräckliga befogenheter för att fullgöra alla skyldigheter i systemet.

Övervakningsplanen lämnas in via ERT när behörigheten har tilldelats av Naturvårdsverket.

Login - E-tjänst för ansökan om behörighet till EU Kommissionens IT-system EU ETS Reporting Tool - Naturvårdsverket (funktionstjanster.se)

Ladda hem appen EU Login

ERT kräver EU Login för inloggning. Samtliga användare behöver därmed ett personligt EU login.   Du kan läsa mer om EU Login på Energimyndighetens webbplats:

Läs mer om EU Login (energimyndigheten.se)

Ladda hem manualen för EU Login (engelska) (pdf, europa.eu)

Tillfällig Excel-mall för övervakningsplan

Under våren 2024 publicerade EU-kommissionen en tillfällig Excel-mall för övervakningsplanen. Idag har denna Excel-mall ersatts av EU-kommissionens digitala rapporteringsverktyg, ERT, som har samma struktur och funktioner som den tillfälliga Excel-mallen. Verksamhetsutövare kan nu endast ansöka om tillstånd i ETS 2 via ERT.

Skicka säker e-post

Naturvårdsverket har en egen tjänst för säker e-post så att externa kan skicka e-post till myndigheten på ett säkert sätt. Tjänsten kan användas för att skicka e-post som innehåller uppgifter som är för känsliga för att skickas via vanlig e-post. Du kan även bifoga filer som till exempel Word, Excel och pdf.

Lathund för Naturvårdsverkets tjänst för säker e-post (pdf)

Alla ombud ska inneha giltig fullmakt

Samtliga ombud som hanterar ärenden gällande ETS 2 i kontakt med Naturvårdsverket behöver inneha en giltig fullmakt.

Fullmakter ska inte skickas till Naturvårdsverket i samband med ansökan om behörighet till något IT-system eller när handlingar lämnas in. När en ansökan görs behöver den som lämnar uppgifterna bekräfta att ombud innehar giltig fullmakt. Fullmakter behöver alltså tas fram på förhand.

Fullmakten ska omfatta hantering av de ärenden som gäller ETS 2 och som ombudet är utsett att hantera. På de här webbsidorna finns mer information om behörighetsnivåer med mera för respektive it-system. Det är en god idé att ta del av denna information innan fullmakterna tas fram.

Naturvårdsverket utgår ifrån att de ärenden för vilka vi är ansvarig myndighet och som ombudet ska hantera tas med. Det är fullmaktsgivaren som avgör den exakta omfattningen av fullmakten.

ETS 2

Referensbibliotek

I referensbiblioteket hittar du bland annat vägledningar, länkar till e-tjänster, lagstiftning och material från informationstillfällen.

Referensbibliotek
Hyllor med böcker på ett bibliotek