Vägledning

Gruvor

Tillstånd enligt miljöbalken

En verksamhet som utvinner malm eller mineral benämns ofta gruva eller gruvverksamhet. För utvinning av koncessionsmineral enligt minerallagen krävs både bearbetningskoncession enligt minerallagen och tillstånd enligt miljöbalken. Även om ansökan om bearbetningskoncession vanligen görs före ansökan om tillstånd enligt miljöbalken så är det möjligt att först ansöka om tillstånd enligt miljöbalken eller att göra båda ansökningarna parallellt.

Av miljöprövningsförordningen (2013:251) framgår vilka verksamheter som är tillståndspliktiga enligt miljöbalken, samt vilken instans som prövar ansökan om tillstånd. 

  • Mark- och miljödomstolarna prövar ansökan om tillstånd till gruvverksamhet.
  • Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelserna prövar ansökan om tillstånd till provbrytning.

Utvinning, brytning och bearbetning av berg, naturgrus och andra jordarter går under benämningen täktverksamhet och behandlas under Täkter.

Naturvårdsverkets roll

Innan domstolen tar beslut om tillstånd skickas ansökningshandlingarna till bland annat Naturvårdsverket och vi får möjlighet att yttra oss över tillståndsansökan.

Vi deltar vid prövningen av ett antal ärenden om gruvor varje år. Vi yttrar oss inte i alla ärenden, utan gör ett urval. Urvalet grundar sig som regel på att det antingen gäller en verksamhet med stor miljöpåverkan eller en viktig principiell frågeställning.

I vissa fall begär domstolarna att Naturvårdsverket ska yttra sig. Naturvårdsverket ser även yttranden som ett sätt att ge vägledning.

Undersökningstillstånd och bearbetningskoncession

Undersökningstillstånd och bearbetningskoncession ges enligt minerallagen av bergmästaren vid Bergsstaten.

Bergsstaten

Vägledning för prövning av gruvverksamhet

En vägledning för prövning av gruvverksamhet har tagits fram av Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) i samråd med Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Västerbotten. Vägledningen riktar sig till både gruvindustri och myndigheter.

Vägledningen omfattar hela prövningsprocessen, från undersökningsarbeten till en gruva i drift, med prövning enligt minerallagen, miljöbalken, markanvisning, bygg- och marklov och miljökonsekvensbeskrivning. Den ger råd om vad som behövs för en effektiv prövningsprocess. Vägledningen uppdaterades under 2015-2016 och senaste version finns under länken nedan. Sedan vägledningen uppdaterades har nya bestämmelser om miljöbedömningar kommit till i 6 kap miljöbalken, se länk. Det innebär att motsvarande delar av vägledningen är inaktuell.

Vägledning, SGU rapport Uppdaterad 30 januari 2017 (pdf)

Klicka på rubriken "Sektorslagstiftning" här:

Minerallagen och miljöbedömningar 

Strategi för hantering av gruvavfall

Naturvårdsverket och Sveriges geologiska undersökning (SGU) har på uppdrag av regeringen tillsammans tagit fram ett förslag på strategi för hantering av gruvavfall samt gjort en bedömning av kostnader och åtgärder för efterbehandling. Regeringsuppdraget har redovisats vid två tillfällen under 2017: 1 april respektive 14 september 2017.

Förslag till strategi för hantering av gruvavfall (pdf 2 MB)

Delredovisningen av regeringsuppdraget (pdf 4,5 MB)

Prospektering i skyddade områden

En vägledning för prospektering i skyddade områden har tagits fram av Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) under 2006 i samråd med Naturvårdsverket.

Vägledning om prospektering i skyddade områden (pdf, SGU:s webbplats)

Bästa tillgängliga teknik för hantering av gruvavfall

Vid prövning av gruvverksamhet ska EU:s referensdokument för bästa tillgängliga teknik för hantering av avfall från gruvindustrin (BREF MWEI) beaktas. Referensdokumentet gäller från det att det offentliggjordes av EU-kommissionen i december 2018.

I dokumentet finns en genomgång av olika tekniker som används för att hantera gruvavfall och en värdering av vad som anses vara bästa tillgängliga teknik. BREF MWEI lyder under utvinningsavfallsdirektivet (2006/21/EC), men även andra BREF-dokument som lyder under industriutsläppsdirektivet (2010/75/EU) kan behöva beaktas vid prövning av gruvverksamhet.

 BREF MWEI (pdf engelska, europa.eu)

Vägledning för hantering av utvinningsavfall i BREF MWEI (pdf)

Sammanställning samtliga BREF-dokument

Relaterade sidor