Tillsynsvägledning

Tillsyn på avloppsreningsverk

Dammar vid avloppsreningsverk

Flödesmätning och provtagning på avloppsreningsverk

Granskad: ‎den ‎16‎ ‎mars‎ ‎2023

Här hittar du som ska bedriva tillsyn av flödesmätning och provtagning på ett avloppsreningsverk mer information.

En representativ provtagning och flödesmätning på avloppsanläggningar är en förutsättning för att verksamhetsutövaren ska kunna visa att de förutsättningar och utsläppskrav som gäller för verksamheten uppfylls. Det är också viktigt att den utsläppsdata som kontrollen leder blir korrekt, eftersom uppgifterna sedan används för rapportering och olika bedömningar rörande påverkan på miljön och behov av eventuella åtgärder. Det här ställer krav på att verksamhetsutövaren bedriver en omfattande egenkontroll för att tillse att nödvändig kontroll utförs och med kvalité.

Sidan vänder sig till

Dig som arbetar med tillsyn av avloppsreningsverk på en tillsynsmyndighet. 

Bra att veta

Tillsynsvägledningen är en del i den nationella tillsynsstratregin för miljöbalkstillsyn. Idag finns det ett bra handläggarstöd som Miljösamverkan Sverige tog fram inför en nationell tillsynskampanj på de tillståndspliktiga avloppsreningsverken. Handläggarstödet kan användas vid tillsyn av avloppsreningsverk och återfinns här.

Tillsynskampanjen under 2019–2021 fokuserade på flödesmätning och provtagning, vilket även tillsynsaktiviteterna i den nationella strategin gör. Materialet på den här sidan kompletterar och förtydligar Miljösamverkans material vad gäller egenkontrollen kopplad till flödesmätning och provtagning vid avloppsreningsverk. 

Frågor och svar

Här hittar du svar på frågor om flödesmätning och provtagning på avloppsreningsverk. 

Planering och genomförande av tillsyn

Avgränsning för den här tillsynsvägledningen 

I denna tillsynsvägledning har vi gjort vissa avgränsningar gällande vad som ska ingå i tillsynen kopplat till flödesmätning och provtagning. Tillsynsvägledningen gäller främst de reningsverk som berörs av föreskriften. Föreskriften omfattar inte kontroll av utsläpp från infiltrationsanläggningar och markbäddar. Tillsynsvägledningen gäller inte heller för slam. 

Särskilt relevanta områden för tillsyn

Provtagning och flödesmätning

I ett samverkansprojekt mellan Naturvårdsverket och Länsstyrelserna genomfördes ett tillsynsprojekt med fokus på provtagning och flödesmätning i regi av Miljösamverkan Sverige. Bland annat togs ett handläggarstöd fram som hjälp vid tillsyn:

Provtagning och flödesmätning vid avloppsreningsverk - Miljösamverkan Sverige (miljosamverkansverige.se)

Som en komplettering till handläggarstödet har ytterligare vägledning tagits fram gällande tillsyn av egenkontrollen. 

Alla som bedriver verksamhet eller vidtar en åtgärd omfattas av miljöbalkens krav på egenkontroll enligt 26 kap. 19 § miljöbalken. Egenkontrollen kan sägas vara den metod som miljöbalken anvisar för att verksamhetsutövaren ska kunna ta sitt ansvar och visa att de följer bestämmelserna i 2 kap. miljöbalken. Bland annat anges där att alla som bedriver en verksamhet ska ha tillräcklig kunskap om sin verksamhet för att kunna skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet orsakad av verksamheten. Vidare ska alla som bedriver en verksamhet utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. 

Tillsynsprocessen i 2 kap. miljöbalken

Förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll riktar sig till den som yrkesmässigt bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder, som omfattas av tillstånds- eller anmälningsplikt enligt 9 eller 11-14 kap. miljöbalken. En generell tillsynsvägledning gällande egenkontroll finns här:

Tillsyn av egenkontroll

Det innebär att yrkesmässigt driftade avloppsreningsverk som tar emot avloppsvatten med en föroreningsmängd som motsvarar fler än 200 anslutna personekvivalenter träffas av kraven i förordningen.

Kort sammanfattat finns det krav på att verksamhetsutövaren ska ha en dokumenterad fördelning av det organisatoriska ansvaret, ha dokumenterade rutiner för att fortlöpande kontrollera och riskbedöma verksamheten samt ha en förteckning över kemiska produkter. Kraven syftar till att förebygga olägenhet för människors hälsa och miljön. Arbetsmiljö omfattas inte.

I egenkontrollen har verksamhetsutövaren möjlighet att systematiskt planera, genomföra, följa upp och förbättra sin verksamhet.  

För tillståndspliktiga verksamheter kan ett fastslaget kontrollprogram finnas och som ofta omfattar kontroll utifrån villkor i tillståndet. Ett fastslaget kontrollprogram kan ses som en del av egenkontrollen men utgör endast en mindre del.

En representativ provtagning och flödesmätning på avloppsanläggningar är centralt för att uppfylla många av de krav som finns i villkor, förelägganden och föreskrifter. Det här ställer krav på en omfattande egenkontroll för att tillse att kraven uppfylls och utförs med kvalité. 

In- och utgående provtagning och flödesmätning ska vara representativ för det flöde som ska kontrolleras vilket kopplar till 5-6 §§ i egenkontrollförordningen som handlar om rutiner för kontroll och att undersöka och bedöm risker. För båda dessa paragrafer gäller att det ska ske fortlöpande och att det ska dokumenteras. Att det ska ske fortlöpande betyder att verksamhetsutövare behöver arbeta med egenkontrollen kontinuerligt, egenkontrollen är inget som kan göras klart och avslutas. Dessutom ska det organisatoriska ansvaret fastställas vilket anges i 4 §. Att fastställa det organisatoriska ansvaret är en hjälp för att tillse att rutiner följs och uppdateras då det är känt vem hos verksamhetsutövaren som innehar ansvaret.

Att egenkontrollen ska dokumenteras framgår av bestämmelserna men det står verksamhetsutövaren fritt att organisera sin dokumentation gällande sin egenkontroll på det sätt som denne själv anser vara bäst. Dokumentationen kan vara uppdelad och till exempel finnas i drift- och underhållssystem, provtagningsschema, kontrollprogram med mera. Många verk har ett dokument som beskriver hela egenkontrollen med hänvisningar om var ytterligare dokumentation finns, vilken funktion som har ansvar och rutiner för uppdatering.

Vid tillsyn av förordningen om egenkontroll gällande den skriftliga dokumentationen för provtagning och flödesmätning har ett antal frågor tagits fram som kan vara till hjälp. Frågorna är generella och kan behöva justeras så att de passar för den tillsynande verksamheten. Varje verksamhetsutövare måste ta ställning till vilka regler beroende på verkets storlek, villkor eller försiktighetsmått som gäller för anläggningen och att arbeta in dem i egenkontrollen. Gällande dokumentation kontrollera att risker värderats för provtagning och flödesmätning och hur arbete bedrivs för att minska riskerna. Kontrollera också:

  • att skriftliga rutiner för vad som ska göras finns
  • vem som ska göra det
  • hur arbetet ska utföras
  • när ska arbetet utföras
  • hur det ska dokumenteras och
  • uppdatering av rutiner samt vem som gör det och när.

Vid tillsyn på plats kontrollera var dokumentation finns och att personal som behöver dokumentationen, exempelvis provtagningsrutiner, har tillgång till dokumentation. 

Exempel på frågor som kan ställas vid tillsyn av den dokumenterade egenkontrollen gällande flödesmätning och provtagning:

Checklista för frågor om den dokumenterade egenkontrollen (pdf 172 kB)

Del av nationell strategi

Kvalitetssäkrad kontroll – utsläpp till vatten är ett av våra fokusområden i den nationella strategin för tillsyn enligt miljöbalken. Fokusområdet finns beskrivet under Miljöfarlig verksamhet och har ett antal preciseringar som ska genomföras under strategiperioden.