Publikation

Miljöpåverkan av livsmedelsavfall i Sverige

Foto på färska grönsaker.

Om publikationen

En studie om miljöpåverkan av livsmedelsavfall har beräknat varje steg i kedjan och beräknar den miljöpåverkan som skulle undvikas om inget livsmedelsavfall uppkommit, utifrån en ”nollvision". Om allt livsmedelsavfall från butik, restaurang, inklusive storkök och hushåll räknas samman motsvarar klimatpåverkan cirka 1,47 miljoner ton koldioxidekvivalenter, eller 142 kilogram koldioxidekvivalenter per person och år. Det utgör nära 10 procent av hela livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan.

I studien har fler miljöpåverkanskategorier beräknats, då utifrån en europeisk databas framtagen av EU-kommissionens forskningscenter.

ISBN
978-91-620-7176-9
Utgiven
‎3‎/‎6‎/‎2025
Sidor
92
Författare
Karin Östergren och Stephanie Fjäll
""