Publikation

DNA-streckkodning av marina växtplankton

Ett nytt verktyg i miljöövervakningen
Kiselalgen Eucampia zodiacus.

Om rapporten

Växtplankton, som utgör grunden i den marina näringsväven, har länge använts för att mäta miljöförändringar. Just nu sker det en snabb utveckling av DNA-metoder för miljöövervakning. 

Forskningsprojektets syfte har varit att utveckla DNA-streckkodning av marina växtplankton som ett verktyg för miljöövervakning. DNA-metoden har visat sig ha en stor potential för att visa planktonsamhällenas sammansättning och diversitet, samt som en mätare på förändringar i miljön. Men projektet har även fångat upp förekomster av organismer som inte tillhör växtplankton. 

Forskningsprojektet även visat på att metoden behöver vidareutvecklas, då den bara fångar upp 50 % av den genetiska variationen inom en växtplanktonart (ASV, amplicon sequence variants), vilket gör gränsdragningen mot andra arter svår. 

Projektet har finansierats med medel från Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag som finansierar forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens kunskapsbehov.

ISBN
978-91-620-7143-1
Utgiven
‎6‎/‎18‎/‎2024
Sidor
73
Författare
Agneta Andersson, Bengt Karlson, Anders F Andersson, Anders Torstensson, Sonia Brugel, Meike AC Latz, Krzysztof T Jurdzinski, Mikael Hedblom, Jenny Lycken och Markus Lindh.
Framsida på omslaget.