Publikation

Regionalt planeringsstöd för vindkraft

Kollage av Vincent Wretling.

Om rapporten

Rapporten visar förslag på hur regionalt stöd för vindkraftsplanering kan utformas för att stödja den kommunala planeringen, stärka förankring och hållbar regional tillväxt.

Rapportens första del är en analys av kommunala policydokument och vägledande domar om vindkraft. Analysen visar vilka hållbarhetsaspekter och faktorer som tagits med och avvägningar som gjorts mellan olika hållbarhetsmål inom planering och rättspraxis. Av de teman som vindkraften balanseras gentemot, är rennäring och försvarsintressen särskilt svåra att hantera, men även möjligheter till elnätsanslutning.

Den andra delen av rapporten beskriver ett planeringsstöd som forskarna har utvecklat för landbaserad vindkraft på regional och kommunal nivå i Sverige. Metoden som använts är flermålsanalys. Det har resulterat i verktyget REWIND som integrerar olika hållbarhetsmål och kan fungera som stöd för dialog i planeringsprocessen. Verktyget tillämpades i två fallstudier i länen Västernorrland och Västra Götaland där metoderna utvecklats och testats.

Rapportens två delar integreras i en avslutande diskussion om vindkraftsplanering och hållbarhetsperspektiv samt flermålsanalysens möjligheter att stärka regional och kommunal planering och samverkan.

ISBN
978-91-620-7095-3
Utgiven
‎3‎/‎30‎/‎2023
Sidor
100
Författare
Ulla Mörtberg, Deepa Manolan Kandy, Vincent Wretling, Anna Kuhlefelt och Berit Balfors.
Omslag publikation.