Publikation

Möjligheter och utmaningar med avfallsplan och avfallsförebyggande program

En utvärdering av den nationella avfallsplanen och det avfallsförebyggande programmet – Att göra mer med mindre
Green globe.

Om rapporten

Alla länder i EU ska ha en nationell avfallsplan och ett avfallsförebyggande program som uppfyller kraven i artiklarna 28 och 30 i direktiv 2008/98/EG. Naturvårdsverket ansvarar för att se till att det finns en nationell plan och program enligt 9 kap. 11 § i avfallsförordningen. Vart sjätte år ska den nationella avfallsplanen och avfallsförebyggandeprogrammet utvärderas och revideras vid behov.

Den nuvarande nationella avfallsplanen och avfallsförebyggande programmet Att göra mer med mindre gäller mellan 2018–2023 och det har gått sex år sedan föregående plan och program utvärderades. Med anledning av detta gav Naturvårdsverket, hösten 2022, IVL Svenska Miljöinstitutet i uppdrag att utföra en utvärdering i syfte att identifiera vilka effekter nuvarande plan och program bidragit till. För att bedöma detta har samtliga kommunala avfallsplaner undersökts. 30 intervjuer med berörda aktörer har genomförts och statistik som presenteras i senaste avfallsplanen har följts upp.

Utvärderingen visar att planen och programmet inte har haft någon större betydelse för aktörernas arbete för en mer resurseffektiv avfallshantering. Dock nämner majoriteten av intervjuade aktörer att planen är en bra handbok kring hur avfallshanteringen fungerar i Sverige. Kommunerna har ofta med de prioriterade områdena som nämns i planen i sina kommunala avfallsplaner. Den nationella avfallsplanen nämns i 65 procent av de kommunala avfallsplaner som antagits från år 2018 och framåt. Många privata aktörer anger att den nationella avfallsplanen används som ett medel för att visa för företagsledning och politiker vilka prioriterade områden som är aktuella att arbeta med. Utvärderingen visar att kännedomen om den nationella avfallsplanen är större än det avfallsförebyggande programmet. Många aktörer efterfrågar en plan som pekar ut hur problem kopplat till avfall och avfallsförebyggande kan lösas och hur målen kan uppnås, och menar att den nuvarande planen visar vad man vill men inte hur man når dit.

ISBN
978-91-620-7081-6
Utgiven
‎12‎/‎15‎/‎2022
Sidor
37
Författare
Tova Lustig, Henrik Johansson, Aditi Bhasin, Ida Aguilar Johansson.
Front cover for publication.