Publikation

Nudge som ett miljöekonomiskt styrmedel

Ärtor och morötter formar en blomma på tallrik.

Om publikationen

Rapporten vänder sig till praktiker som är intresserade av att tillämpa nudge och beteendeekonomi i sitt arbete. Den ger en överblick över vilka typer av grön nudge som har utvärderats.

En grön nudge är ett miljöekonomiskt styrmedel som syftar till att minska problemen med negativa miljökonsekvenser av människors handlande. Den ska ses som komplement till traditionella styrmedel som exempelvis miljöskatter eller information.

För att nudging ska bli ett värdefullt tillskott till praktikers verktygslåda är det nödvändigt att förstå hur nudge fungerar, för- och nackdelar samt hur en utvärdering ska göras. I rapporten beskrivs tre svenska fallstudier som forskarna har genomfört och utvärderat.

En väl utförd nudge kräver planering och kunskap. Praktiker som vill arbeta med nudge rekommenderas samarbete med experter inom organisationer eller universitet för att designa, genomföra och utvärdera interventionen.

Forskningen har finansierats av Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag till stöd för Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndighetens verksamhet.

ISBN
978-91-620-6900-1
Utgiven
‎10‎/‎1‎/‎2019
Sidor
52
Författare
Christina Gravert, Fredrik Carlsson.
Omslag till 978-91-620-6900-1