Publikation

Landskaps­planering av skog – för biologisk mångfald och ett varierat skogsbruk

Om publikationen

Rapporten presenterar en metod för landskapsplanering av skog med syfte att främja biologisk mångfald och ett varierat skogsbruk. Den belyser även landskapsplaneringens rättsliga och ekonomiska förutsättningar.

Enligt forskarna kan landskapsplanering bidra till att uppfylla politiska mål och rättsliga krav på skydd för arter och livsmiljöer, som antagits internationellt, inom EU och nationellt. Planeringen bör kopplas till tydliga mål, exempelvis bättre förutsättningar för de arter som vi förbundit oss att bevara. En proaktiv och strategisk landskapsplan behöver inte innebära mer avsättningar än i dagens skogsbruk men kan ändå ge större naturvårdsnytta. Enligt forskarna skapar landskapsplanen bättre förutsebarhet för skogsägare, men markägarna kan påverkas olika mycket. Planen bör därför kombineras med ekonomiska styrmedel. Forskarna har genomfört simuleringar för att visa de finansiella effekterna, och diskuterar införandet av en fond som används för att kompensera skogsägare som tar ett större ansvar för bevarandearbetet.

Forskningen har finansierats av Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag till stöd för Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens verksamhet.

ISBN
978-91-620-6909-4
Utgiven
‎11‎/‎30‎/‎2020
Sidor
98
Författare
Gabriel Michanek, Göran Bostedt, Johnny de Jong, Hans Ekvall, Maria Forsberg, Anouschka Hof, Jörgen Sjögren, Astrid Zabel von Felten.