Åtgärdsprogram för brunkulla
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2013 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver brunkulla (Gymnadenia nigra), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Brunkulla är en endemisk orkidé som endast finns i Jämtland och Härjedalen samt i mellersta Norge. Idag påträffas brunkulla i några individrika populationer i jordbruksbygderna inom Jämtlands silurkalkområde, men merparten av de ca 80 återstående lokalerna hyser mycket små och tynande populationer. Den är knuten till kalkgräsmarker som huvudsakligen sköts med slåtter, i vissa fall bete. Skötsel genom sen hävd är avgörande för brunkullans förekomst. Igenväxning till följd av utebliven hävd är idag det största hotet mot brunkullan. Även förändrad markanvändning med till exempel gödselpåförsel eller för intensivt bete är ett hot mot arten. Bevarandearbetet inriktas på restaurering av marker med upphörd eller felaktig hävd, återupptagen slåtter och informationsspridning. För att bevara livskraftiga bestånd av arten krävs en fortsatt satsning på restaureringar av igenväxande lokaler samt långsiktig hävd anpassad till arten och den enskilda markens förutsättningar.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Den senaste programredovisningen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.
Den senaste åtgärdstabellen finns publicerad här:
Uppdaterad åtgärdstabell 2020–2027 för Åtgärdsprogram för brunkulla (pdf)
Länsstyrelsen i Jämtlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.