Publikation

Åtgärdsprogram för vildbin på ängsmark

Slåttersandbi, hane.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2011 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver tio arter av solitära bin som finns i södra Sverige upp till mellersta Dalarna, deras livsmiljö och bevarandeåtgärder. Lämpliga livsmiljöer återfinns i såväl det traditionella odlingslandskapets slåtterängar och betesmarker som i vägkanter, täkter, kraftledningsgator, banvallar, militära övnings- och skjutfält samt tätortsnära grönytor. Arterna är beroende av någon form av kontinuerlig hävd eller störning som tillåter tillräckligt med pollen och nektarväxter att gå upp i blom såsom rot och slåtterfibbla, ängsvädd, blåklockor, väddklint och tistlar, samtidigt som den skapar vegetationsfattiga ytor med blottad mineraljord och håller livsmiljön öppen och solbelyst.

Det finns stora behov av förbättrade kunskaper om arternas utbredning, därför anges inventeringsarbete en viktig åtgärd i åtgärdsprogrammet. Programmets arter är beroende av någon form av kontinuerlig hävd eller störning som tillgodoser både behoven av föda (pollen och nektar) och boplats, och dessa inom flygavstånd från varandra. Andra åtgärder som föreslås är naturvårdande skötsel och restaurering av livsmiljöer som ger en tillräckligt mängd med värdväxter i en luckig miljö.  

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:

Slåttersandbi (Andrena humilis) (artfakta.se)

Guldsandbi (Andrena marginata) (artfakta.se) 

Pärlbi (Biastes truncatus) (artfakta.se) 

Klocksolbi (Dufourea inermis) (artfakta.se) 

Storbandbi (Halictus quadricinctus) (artfakta.se) 

Storblomsterbi (Melitta melanura) (artfakta.se) 

Silvergökbi (Nomada argentata) (artfakta.se) 

Väddgökbi (Nomada armata) (artfakta.se) 

Fibblegökbi (Nomada facilis) (artfakta.se) 

Slåttergökbi (Nomada integra) (artfakta.se) 

En uppdaterad åtgärdstabell är under framtagande av ansvarig länsstyrelse. Den senaste programredovisningen för 2017 – 2019 finns publicerad här:

Redovisning av åtgärdsprogram för vildbin på ängsmark, 2017 – 2019 (pdf)

Länsstyrelsen i Östergötlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-6425-9
Utgiven
‎3‎/‎31‎/‎2011
Sidor
58
Författare
Tommy Karlsson och Krister Larsson.
Omslag publikation.