Åtgärdsprogram för större ekbock
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2009 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver större ekbock (Cerambyx cerdo), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Den större ekbockens larver lever under barken och i veden av levande solexponerade jätteekar. Larvens utvecklingstid är ungefär 5 år. Tidigare har arten funnits i den södra lövskogsregionen, det vill säga i Skåne, Blekinge, södra Halland, Östra Småland och på Öland. Idag finns den större ekbocken bara kvar i och invid Halltorps hage på Öland. De enorma avverkningarna av gamla ekar under 1800-talet i kombination med regleringen och rensning av stora åar (som gjorde att strandskogarna växte igen), upphört bete (som ledde till igenväxning av eklandskapen) och ett ökat avstånd mellan besatta lokaler är troligen förklaringen till artens kraftiga tillbakagång. Det tar väldigt lång tid innan en ek blir en lämplig livsmiljö för den större ekbocken. Uppskattningsvis behöver ekarnas ålder överstiga 300 år. Den större ekbocken kan leva tillfälligt i yngre ekar i väldigt dålig kondition men antingen dör dessa ekar inom kort eller så repar sig ekarna och den större ekbockens larver klarar inte det kraftigt ökade påslaget av tanniner och andra försvarsämnen från ekarna. Artens krav på väldigt gamla ekar i varmt läge gör att livsmiljön saknas i de flesta landskap. Det är endast i eklandskap med en stor täthet på jätteekar och gamla ekar som det finns förutsättningar för framtida långsiktig överlevnad. Det innebär att väldigt många ekar, både gamla och yngre, måste skötas med ett naturvårdsmål.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: https://artfakta.se/taxa/100571/information
Programredovisning för 2015–2019 finns publicerad här: Programredovisning större ekbock 2015-2019 (pdf)
Programredovisning för den senaste programperioden är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd.
Den senaste åtgärdstabellen finns publicerad här: Åtgärdstabell större ekbock 2015-2019 (pdf)
Länsstyrelsen i Kalmar län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.