Publikation

Åtgärdsprogram för martorn

(Eryngium maritimum)
Martorn.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2009 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver martorn (Eryngium maritimum), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Martorn är en långlivad grov växt, 1–2 dm hög, med kraftiga läderartade, i kanten taggiga, handflikiga grågröna blad. Martorn växer huvudsakligen på sandstränder, oftast på övre landstranden strax ovan högvattenlinjen, men även någon gång på mera grusiga stränder. 

Martorn är betesgynnad då den ratas av betesdjur. På många lokaler har martorn gått tillbaka på grund av igenväxning med täta bestånd av gräs, vresros, tall, med flera delvis som ett resultat av aktiv plantering för att binda sand eller på grund av upphört bete. Ett intensivt badliv sommartid kan vara ett hot mot förekomsterna av martorn på grund av att fullvuxna plantor rycks upp eller skadas för att ”de sticks och står i vägen” eller plockas. De viktigaste åtgärderna är röjning och/eller bränning av igenväxningsvegetation och skapande av sandblottor, och en mer naturlig sanddynamik. Samt att återinföra bete och öka fröspridningen. Andra viktiga åtgärder är bland annat informationsinsatser om martorn och dess behov.

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Martorn (artfakta.se)

Den senast uppdaterade åtgärdstabellen är under granskning och kommer publiceras här efter beslut. Programredovisningen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Programredovisning kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5940-8
Utgiven
‎3‎/‎31‎/‎2009
Sidor
35
Författare
Ola Bengtsson, Thomas Appelqvist och Mattias Lindholm.
Omslag publikation.