Publikation

Åtgärdsprogram för jordstjärnstryffel

(Geastrum flexuosum)
Jordstjärnstryffel.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2007 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver jordstjärnstryffel (Geastrum flexuosum), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Jordstjärnstryffel är endast känd från en lokal. Jordstjärnstryffel är en marklevande buksvamp vars fruktkroppar utvecklas underjordiskt och sedan är delvis frambrytande men dolda i förnan. Fruktkropparna är oregelbundet rundade, 2,5–4 cm i diameter, vitaktiga som färska, senare blekbruna. Den unika förekomsten av jordstjärnstryffel gör den potentiellt mycket känslig för miljöförändringar och slumpvisa händelser. I åtgärdsprogrammet föreslås årlig uppföljning, instängsling för att avvärja vildsvinsbök som hotar arten, och försiktig utglesning av träd- och buskskikten för att återskapa en ljus och öppen miljö. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Jordstjärnstryffel (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2017–2019 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Uppsala län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5981-1
Utgiven
‎4‎/‎30‎/‎2009
Sidor
31
Författare
Mikael Jeppson
Omslag publikation.