Publikation

Åtgärdsprogram för nipsippa och gotlandssippa

(Pulsatilla patens och P. vulgaris ssp. gotlandica)
Nipsippa, Pulsatilla patens, lila blomblad, gul pistill och luddig undersida.

Om publikation

Åtgärdsprogrammet startade år 2006 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver nipsippa (Pulsatilla patens)  och gotlandsippa (Pulsatilla vulgaris subsp. Gotlandica), deras livsmiljöer och bevarandeåtgärder. 

Nipsippa är en flerårig, vårblommande ört. Bladen är långskaftade och spetsigt flikiga och framkommer först efter blomningen. Blommorna är stora, blålila med talrika gula ståndare. Växtplatserna utgörs av torr, öppen tall- eller blandskog, tallmoar, åssluttningar, lavhedar eller torrängar. Marken består av lätt genomsläppligt grus eller sand och av sprickiga silurkalkhällar. Arten är ej kalkkrävande. Den är beroende av bara markfläckar för frönas groning. Nipsippan missgynnas av stark igenväxning. Dess etableringsförmåga begränsas av att marktäcket förblir slutet. Den har varit utsatt för en inte obetydlig skattning genom plockning och uppgrävning då det är en vacker och iögonfallande växt. I främst Ångermanland har uppgrävning av exemplar skadat flera bestånd Igenväxning bör förhindras genom röjning. Ibland kan åtgärder som bryter upp marktäckningen utföras för att underlätta nyetablering. Arten är inte direkt betesgynnad men sent anpassat bete på lokalerna kan gynna arten genom att blotta ytor samt minska konkurrensen från andra arter.

Gotlandssippa är en flerårig, 20–30 cm hög ört som är endemisk för Gotland. Blommorna är upprätta, stora, klocklika och blåvioletta. Gotlandssippa växer i öppen gles tallskog i ett ofta tunt jordlager på kalkhällar eller i hällsprickor. Enbuskar är vanliga på lokalerna. Växten kräver ljus och kan försvinna om enbuskvegetationen blir alltför tät. Plockning och uppgrävning av gotlandssippa har förekommit i mindre omfattning. Igenväxning kan bli ett hot men är knappast en realitet ännu. Ett måttligt bete kan gynna växten och det är viktigt att lokalerna uppmärksammas. Information om att Gotlandssippan är fridlyst är viktigt då växten är attraktiv för såväl plockning som uppgrävning. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Nipsippa (artfakta.se)

Gotlandsippa (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2016–2023 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse. 

Länsstyrelsen i Västernorrlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5672-7
Utgiven
‎12‎/‎31‎/‎2006
Sidor
38
Författare
Torbjörn Lindell
Omslag publikation.