Samordna det svenska arbetet med att förstärka förutsättningar för vilda pollinatörer

Granskad: ‎den ‎3‎ ‎juni‎ ‎2024

År 2020 fick Naturvårdsverket i uppdrag av regeringen att samordna och vägleda det svenska arbetet med att förstärka förutsättningar för vilda pollinatörer. Uppdraget redovisades till regeringen den 28 februari 2023.

Naturvårdsverket fick i uppdrag av regeringen (regleringsbrevet för budgetåret 2020) att samordna och vägleda de myndigheter som har verksamheter som direkt eller indirekt påverkar förutsättningarna för vilda pollinatörer. Naturvårdsverket har i regleringsbreven för år 2020, 2021 och 2022 även beviljats särskilda anslag för arbete med att förstärka förutsättningarna för vilda pollinatörer. Uppdraget redovisades till regeringen den 28 februari 2023.

Genom den treåriga satsningen har Naturvårdsverket kunnat fördela ut medel till åtgärder för att förbättra förutsättningarna för vilda pollinatörer. Ett stort antal åtgärder har genomförts i landet, både i stor och liten skala. 

Ett omfattande och engagerat arbete har bedrivits i hela landet. Arbetet har involverat ett stort antal myndigheter och aktörer på lokal, regional och nationell nivå. Naturvårdsverket bedömer att arbetet har ökat medvetenheten i samhället om tillståndet för vilda pollinatörer, vilka behov de har och vad som kan göras för att vända den negativa trenden. 

Inom den lokala naturvårdssatsningen (LONA) har 157 kommuner runt om i Sverige beviljats projektmedel. Sammanlagt har 309 pollineringsprojekt startat, bestående av cirka 1 100 åtgärder. Projekten har resulterat i bättre förutsättningar för vilda pollinatörer, i form av ökad födotillgång, fler boplatser samt fler och bättre spridningsvägar. Många av projekten har även ökat kunskapen om vilda pollinatörer genom information till allmänhet och markägare och olika kunskapssammanställningar. 

Naturvårdsverket har även under satsningen fördelat medel till inom arbetet med åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper (ÅGP), för att hjälpa de allra mest hotade arterna av vildbin i södra Sverige. Det har förbättrat tillgången på bland annat de blommor och livsmiljöer som de hotade vildbina är särskilt beroende av, åtgärder som på sikt kommer att förbättra situationen. 

Naturvårdsverket anser att både arbetet med uppdraget och satsningen i sig har varit framgångsrika och bidragit till att öka takten i arbetet med att förbättra förutsättningarna för vilda pollinatörer. Viktiga steg har tagits på vägen men situationen är fortfarande kritisk. Det krävs ett fortsatt långsiktigt arbete och det behöver fortsätta i samma takt även när uppdraget avslutas. 

Redovisning

Slutredovisning

Delredovisningar

Kontakt