Kunskaps- och analysunderlag för att återväta våtmarker

Granskad: ‎den ‎1‎ ‎december‎ ‎2023

Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Skogsstyrelsen har tagit fram underlag och analyser om hur förutsättningarna för att återväta dikad jordbruksmark kan förbättras.

Vi föreslår bland annat hur geografiska kartunderlag bör vidareutvecklas och beskriver möjligheter att justera i statliga stöd för att återväta aktivt brukad jordbruksmark i klimatsyfte. Naturvårdsverket kommer att arbeta vidare med ny vägledning till markägare.

I regeringsuppdraget ingick att:

  • Ta fram ett underlag som pekar ut geografiska områden som är lämpliga för återvätning och bedöma vilken total areal som i ett samhällsekonomiskt perspektiv är lämplig för återvätning uppdelad på olika ägoslag.
  • Ta fram en vägledning för hur de juridiska frågeställningarna kan hanteras vid återvätning av dikad torvmark, för att säkerställa kostnadseffektivitet samt att ägande- och brukanderätten respekteras.
  • Utreda om det behövs en ny stödmodell avseende återvätning av dikad jordbruksmark.

Delfrågan om vilken total areal som är lämplig för återvätning delredovisades den 30 mars 2023 och övriga frågor slutredovisades den 29 november 2023.

Delredovisning: Återvätning av organogen jordbruksmark i Sverige – scenarier med beräkning av totala arealer

Naturvårdsverket har i samarbete med Jordbruksverket tagit fram beräkningar baserat på en modellering av teoretiskt möjliga totala arealer för återvätning av organogen jordbruksmark genom pluggning av diken. Modelleringen visar också påverkan på omgivande jordbruksmark, skogsmark och bebyggd mark beroende på hur stora arealer som återväts.

Delredovisning: Återvätning av organogen jordbruksmark i Sverige (pdf)

Slutredovisning: Underlag för återvätning av våtmarker

Lämpliga områden att återväta

Efter delredovisningen har ytterligare analyser gjorts av kartunderlaget.  Naturvårdsverket och Jordbruksverket bedömer att dessa kartunderlag kan användas som indikatorer, men inte för att på nationell nivå bedöma vilka områden som är lämpliga för återvätning. Det framkom också att siffrorna i delredovisningen kan ha både överskattat eller underskattat potentialen och påverkan av återvätning.

Ny vägledning till markägare

Naturvårdsverket avser arbeta vidare med ny vägledning i samarbete med bland annat Jordbruksverket. Vår avsikt är att kunna färdigställa en ny vägledning under våren 2024 som riktar sig primärt till markägare och andra utförare av återvätning. Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Skogsstyrelsen bedömer dock sammantaget att ny vägledning inte räcker fullt ut som lösning på de utmaningar som vi ser i juridiska processer och prövningar i samband med återvätningsaktiviteter. Vi anser att det även behövs översyn särskilt av de regelverk som kommer i fråga vid återvätning av dikad torvmark.

Naturvårdsverket har under 2023 även tagit fram tillsynsvägledningen Omprövning och återkallelse av tillstånd till markavvattning som delvis svarar mot regeringsuppdraget. 

Tillsynsvägledning: Omprövning och återkallelse av tillstånd till markavvattning

Behövs en ny stödmodell?

Naturvårdsverkets och Jordbruksverkets bedömning är att nuvarande stödmodeller räcker för att nå befintliga målsättningar och tillräcklig anslutningsgrad, förutsatt att tillräcklig budget avsätts och aktivt uppsökande verksamhet bedrivs. Uppföljningen av återvätningsarbetet pekar dock inte på att åtgärdstakten hittills räcker för att nå den potential som har lyfts fram i tidigare utredningar.

Naturvårdsverket och Jordbruksverket har även bedömt frågan utifrån kommande krav på återvätning av dikad jordbruksmark enligt kommissionens förslag till naturrestaureringsförordning. Om det införs nya arealkrav på återvätning av dikad organogen jordbruksmark enligt kommissionens förslag är myndigheternas bedömning att befintliga stödmodeller inte räcker. Då skulle även aktivt brukad jordbruksmark behöva återvätas och befintliga stödmodeller räcker då inte. Vi anser att återvätningsavtal är den stödform som är lämpligast att anpassa på kort sikt för att åstadkomma återvätning på aktiv jordbruksmark.

Slutredovisning: Underlag för återvätning av våtmarker (pdf)

Kontakt

Om GIS-underlag: Matti Ermold, matti.ermold@naturvardsverket.se

Om ny vägledning: Sara Andersson, sara.andersson@naturvardsverket.se

Övergripande frågor om Naturvårdsverkets arbete med våtmarker: Karin Glaumann Andersson, karin.glaumann@naturvardsverket.se