Kunskap om PFAS i livsmedel och miljö
Naturvårdsverket har haft i uppdrag att med stöd av Livsmedelsverket och Statens jordbruksverk förbättra kunskapen om avseende hur PFAS i miljön påverkar halter i svenska livsmedel och därigenom exponering för människor.
Inom regeringsuppdraget har PFAS undersökts i livsmedel från butik samt i livsmedel producerade i anslutning till förorenade områden. Uppmätta halter har använts för exponeringsuppskattningar vid olika konsumtionsscenarier.
Resultaten visar att exponeringen för PFAS via livsmedel har minskat. För större delen av befolkningen är exponeringen lägre än det tolerabla veckointaget och det finns utrymme för konsumtion av fisk i enlighet med Livsmedelsverkets kostråd samt konsumtion av dricksvatten med en halt vid det kommande dricksvattengränsvärdet. I livsmedel från butik påträffades PFAS främst i fisk, ägg och vildsvin. Samtliga uppmätta halter i livsmedel från butik var under gällande livsmedelsgränsvärden.
Uppmätta halter PFAS i kött producerat på gårdar i anslutning till förorenade områden visar att kontaminering av animaliska livsmedel över bakgrundsnivåer kan förekomma i Sverige. PFOS påträffades i kött från samtliga deltagande nötköttsproducenter, i kött från en av producenterna i halter över livsmedelsgränsvärdet.
Redovisning
Uppdraget har redovisats till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) den 27 februari 2025.
Kunskap om PFAS i livsmedel och miljö – Slutredovisning av ett regeringsuppdrag (pdf)
Underlagsrapporter som tagits fram inom uppdraget
Kontakt
Karl Lilja
karl.lilja@naturvardsverket.se