Förbättrade förutsättningar för vilda pollinatörer
Naturvårdsverket ska redovisa förslag till etappmål för förbättrade förutsättningar för vilda pollinatörer, inklusive i det brukade landskapet. Naturvårdsverket ska även redovisa metoder för hur vilda pollinatörer kan gynnas vid förvaltning av mark, samt på offentlig mark. Arbetet ska ske i samarbete med Skogsstyrelsen, Statens jordbruksverk, länsstyrelserna och andra berörda myndigheter.
Myndigheterna i uppdraget anser att övergångszoner mellan skogs- och jordbruksmark är en viktig och betydelsefull miljö för vilda pollinatörer som berör många aktörer, både privata och offentliga. Myndigheterna inom uppdraget har rådighet att målet kan uppnås.
Naturvårdsverket föreslår att regeringen beslutar om nedanstående etappmål för vilda pollinatörer. Detta etappmål tillsammans med de etappmål som har redovisats inom Miljömålsrådets programområde Insatser för grön infrastruktur, bedöms ge goda förutsättningar för vilda pollinatörer. I synnerhet tillsammans med etappmålet för grön infrastruktur, Stärkt grön infrastruktur i slättbygd, som har fokus på småbiotoper och jordbrukslandskapet.
Skogsstyrelsen, Jordbruksverket och länsstyrelserna står bakom det etappmålsförslag som föreslås. För att kvalitetssäkra och öka förankringen av föreslagna målnivåer med fler aktörer kommer Skogsstyrelsen och Naturvårdverket efter inlämnat uppdrag att utveckla och precisera målnivåerna. Därefter kommer vi vid behov att återkomma till regeringen med justerade nivåer. Skogsstyrelsen återkommer då också med tydligare kostnadsberäkningar för Nokås-stödet.
Etappmål
År 2027 finns det goda förutsättningar för vilda pollinatörer i övergångszoner mellan skogs- och jordbruksmark på såväl offentlig som privat ägd mark. Detta genom att naturvårdande skötsel genomförts i 15 000 km befintliga brynmiljöer samt att 10 000 km har nyskapats.
Redovisning
Uppdraget gällande etappmål redovisades den 24 juni 2021 och den 10 december 2021 redovisades uppdraget gällande metoder.
Delredovisning 10 december 2021
I stort sett alla aktörer som äger mark, planerar för ny användning av mark, förvaltar och brukar mark kan göra något för att förbättra situationen för vilda pollinatörer. Det kan ske i större eller mindre skala och vara alltifrån en mindre justering av redan befintlig skötsel till storskaliga, riktade satsningar som kan bestå i både bättre förutsättningar för boplatser och/eller ökad blomrikedom. Läs hela delredovisningen nedan.
Delredovisning av regeringsuppdraget "Vilda pollinatörer -metoddel" (pdf 2223 kB)
Bilaga 1 - Sammanställning av metoder för att gynna vilda pollinatörer (pdf 873 kB)
Delredovisning 24 juni 2021
Myndigheterna i uppdraget anser att övergångszoner mellan skogs- och jordbruksmark är en viktig och betydelsefull miljö för vilda pollinatörer som berör många aktörer, både privata och offentliga. Myndigheterna inom uppdraget har rådighet att målet kan uppnås. Läs hela delredovisningen nedan.
Delredovisning av regeringsuppdraget "Vilda pollinatörer beträffande etappmål" (pdf 1MB)
Kontakt
Maria Widemo, maria.widemo@naturvardsverket.se