Finansmarknaderna, klimatet och miljön

Granskad: ‎den ‎15‎ ‎december‎ ‎2023

Naturvårdsverket har analyserat och samverkat om styrmedel och regleringar på finansmarknadsområdet som syftar till att öka förutsättningarna för att nå klimat- och miljömålen.

Efter analyser av regleringar och samverkan kring hållbara finanser föreslår Naturvårdsverket förbättringar kring biologisk mångfald, hållbarhetsdata, rollfördelning mellan myndigheter och tillgänglighet till gröna finansieringsinstrument.  

Naturvårdsverket har i ett regeringsuppdrag fokuserat på klimat- och miljödata som kan bidra till de finansiella aktörernas omställningsarbete, finansiella företags klimatmål och metoder för att beräkna om nettonollmål uppnås samt det mer omogna området biologisk mångfald, där kraven ökar på företag och finansiella aktörer att kunna redovisa sin påverkan.  

Naturvårdsverket har samverkat med bland annat Finansinspektionen, Riksgäldskontoret, Exportkreditnämnden och Tillväxtverket. Uppdraget har lett till en ökad samsyn mellan myndigheter kring innebörden av ny finansiell EU-reglering inom hållbarhet.  

Uppdraget redovisades till Klimat- och näringslivsdepartementet den 15 december 2023. 

Fortsatt arbete och förslag till regeringen 

Det finns områden där samverkan kan utvecklas ytterligare och där vi bedömer att det är angeläget att samarbeten fortsätter. Naturvårdsverket föreslår att regeringen:  

  • ger Naturvårdsverket i uppdrag att i samverkan med berörda myndigheter föreslå ändringar om hur tillgången på jämförbara och kvalitetssäkrade data om klimat och miljö kan förbättras så att datahanteringen är anpassad till dagens förhållanden och kan utgöra ett stöd för marknaden och det fortsatta arbetet inom EU.  
  • ger Finansinspektionen i uppdrag att i samverkan med berörda myndigheter utreda hur tillsynen av efterlevnaden av taxonomiförordningen ska ske och av vem. Naturvårdsverket bedömer att rollfördelningen bör klargöras även för direktivet om företagens hållbarhetsrapportering (CSRD). 
  • ger Tillväxtverket i uppdrag att i samverkan med berörda myndigheter utveckla webbplatsen verksamt.se med information och vägledning till olika offentliga gröna finansieringsinstrument. Erfarenheterna från det arbete som Tillväxtverket bedrivit med stöd av Naturvårdsverket för att testa automatisering av insamling och publicering av information om offentlig finansiering bör nyttjas i ett fortsatt arbete. 

Standardisering och reglering på finansmarknaden för att hejda förlusten av biologisk mångfald utvecklas på ett sätt som har likheter med det mer mogna klimatområdet. EU och ramverket som beslutades vid FN:s konferens för biologisk mångfald, COP 15, betonar finansmarknadens betydelse för att bromsa förlusten av biologisk mångfald. Mot bakgrund av den snabba utveckling som sker internationellt och inom marknaden bedömer Naturvårdsverket att myndigheter särskilt behöver utveckla sina roller inom detta område.   

Redovisning 

Kontakt