Förslag till kompletteringar av EU:s förpacknings­förordning i svensk rätt

Granskad: ‎den ‎4‎ ‎april‎ ‎2025

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå hur det svenska regelverket ska kompletteras och anpassas till EU:s nya förordning om förpackningar och förpackningsavfall.

EU:s förpackningsförordning antogs den 16 december 2024 och trädde i kraft den 11 februari 2025. Förordningen ska tillämpas från och med den 12 augusti 2026. Nationell lagstiftning behöver anpassas och kompletteras utifrån kraven i EU-förordningen. 

Naturvårdsverket ska i arbetet

  • analysera och lämna förslag på hur svenska bestämmelser bör anpassas med anledning av EU:s förpackningsförordning, både med avseende på kompletterande bestämmelser som behöver införas och bestämmelser som behöver ändras eller tas bort
  • analysera behovet av och där det finns behov även lämna förslag på svenska bestämmelser i det fall förordningen möjliggör för medlemsstater att införa nationella undantag
  • inkludera förslag till sanktioner samt föreslå om avgifterna för prövning och tillsyn behöver ändras
  • utarbeta de författningsförslag som behövs för att genomföra förslagen, inklusive eventuella övergångsbestämmelser
  • utarbeta en konsekvensanalys i enlighet med förordningen (2024:183) om konsekvensutredningar, inklusive en uppskattning av kostnaderna för berörda myndigheter.

Naturvårdsverket ska under uppdraget hämta in information från berörda näringslivsrepresentanter, intresseorganisationer, myndigheter och kommuner och andra relevanta aktörer, till exempel implementeringsrådet.

Naturvårdsverket ska särskilt inhämta underlag från Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket, vilka ska bidra i delar som rör respektive myndighets ansvarsområde.

Aspekter som Naturvårdsverket särskilt ska beakta vid framtagandet av förslag till nya eller ändrade bestämmelser:

  • Förordningens syfte och möjligheter att nå EU-rättsligt bindande mål.
  • Hur implementering över miniminivå kan undvikas och hur omotiverade regelbördor kan motverkas samt hur administrativa kostnader och andra kostnader för företag och myndigheter inte ökar mer än nödvändigt.
  • Utnyttja möjligheten att välja krav eller undantag, men endast om det bedöms vara lämpligt av konkurrensskäl, administrativa eller kostnadsmässiga skäl eller för att uppnå bindande mål i EU-rätten. Det gäller särskilt när bestämmelser bedöms få oproportionerliga konsekvenser för svenska företag, myndigheter eller i övrigt svenska förhållanden.

Redovisning

Uppdraget ska redovisas i flera steg till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet): 

  1. Om genomförandet bedöms kräva lagändringar, ska förslag på sådana ändringar lämnas senast den 15 augusti 2025.
  2. Senast den 1 december 2025, när det gäller de artiklar som ska börja tillämpas senast tre år från förordningens ikraftträdande. Delredovisningen kan även omfatta förslag kopplade till artiklar som ska börja tillämpas senare, om myndigheten gör bedömningen att det är nödvändigt.
  3. Senast 1 december 2026 redovisas de artiklar som ska börja tillämpas senare än tre år från ikraftträdandet delredovisas.
  4. Senast 1 juni 2027 ska artikel 29.15-29.16, 33.6, 43.4, 43.5, 43.7 och 43.8 redovisas. 

De artiklar som ger medlemsstaterna handlingsutrymme att införa nationella undantag från ett krav ska redovisas i samma delredovisning som den artikel som ställer kravet. Uppdraget omfattar inte artikel 40.3 gällande att anmäla behörig myndighet.

Uppdraget

Naturvårdsverket fick uppdraget den 27 februari 2025. 

Regeringens uppdrag till Naturvårdsverket att lämna förslag till kompletteringar av EU:s förpackningsförordning i svensk rätt (pdf)

EU-förordningens fullständiga namn är Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2025/40 av den 19 december 2024 om förpackningar och förpackningsavfall, om ändring av förordning (EU) 2019/1020 och direktiv (EU) 2019/904 och om upphävande av direktiv 94/62/EG, och kan läsas på länken nedan.

Regulation - EU - 2025/40 - EN - EUR-Lex

Reglerna syftar bland annat till att minimera mängden förpackningar och avfall som genereras samtidigt som man minskar användningen av primära råvaror och främjar övergången till en cirkulär, hållbar och konkurrenskraftig ekonomi. Bestämmelserna i förordningen ska som utgångspunkt börja tillämpas den 12 augusti 2026 men ett flertal bestämmelser ska börja tillämpas vid ett senare datum.

Kontaktperson

Emma Mogren, projektledare
emma.mogren@naturvardsverket.se