Handlingsplan för varg i renskötselområdet

2024-06-18 NYHET För att begränsa negativ påverkan på rennäringen när varg förekommer i renskötselområdet finns nu en handlingsplan för förvaltande myndigheter.

Invandrande vargar med östligt ursprung är viktiga för den genetiska variationen i den skandinaviska vargpopulationen, som har hög grad av inavel. Samtidigt kan vargar i renskötselområdet skapa problem för renskötseln och orsaka stora kostnader.  

Handlingsplanen sammanställer regionala och nationella insatser som kan vidtas vid vargförekomst i renskötselområdet, samt vem som är ansvarig för vad. För regional nivå har förebyggande åtgärder sammanställts och för nationell nivå tydliggörs vilka delar som ingår i en eventuell flytt av varg.  Planen tydliggör också vilka praktiska förutsättningar som behöver vara på plats för en flytt. I handlingsplanen ingår dock inte alla åtgärder som har med flytt av varg att göra, utan endast de åtgärder som berör renskötselområdet specifikt.   

Handlingsplanen har arbetats fram av Naturvårdsverket i samarbete med Länsstyrelserna i Norrbottens och Västerbottens län, Sametinget, och Svenska Samernas Riksförbund. 

Mer information

Kontakt

Baharan Kazemi, rovdjurshandläggare, viltförvaltningsenheten, 010-698 18 05, baharan.kazemi@naturvardsverket.se