Nya riktlinjer för flytt av varg inom Sverige

NYHET 2024-04-04 Nu finns nya riktlinjer för vilka åtgärder som behövs om invandrad varg med finskt eller ryskt ursprung ska flyttas inom Sverige. Hänsyn har tagits till bland annat smittskydd och rennäring och bygger på att varg som behöver flyttas ska kunna spåras och följas under sex månader efter flytt.

Invandrande vargar från den finsk-ryska vargpopulationen är viktiga för den genetiska variationen i den skandinaviska vargpopulationen, som har hög grad av inavel. Samtidigt kan vargar i renskötselområdet skapa problem för renskötseln och orsaka stora kostnader.

- Syftet med riktlinjerna är att när behov uppstår av att flytta invandrad varg så ska det kunna genomföras så snart det är praktiskt möjligt, säger Baharan Kazemi, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

Regeringsuppdraget har inte innefattat att tydliggöra de praktiska förutsättningarna för genomförande av själva flytten från renskötselområdet. Med praktiska förutsättningar menas bland annat utsättningsområde, märkningsteam, nödvändiga tillstånd, och ekonomiskt utrymme. 

Summering av riktlinjerna:

En invandrad varg av östligt ursprung ska kunna flyttas från renskötselområdet om den förses med sändare och därmed kan följas minst sex månader efter utsättning på den nya platsen. Innan flytt ska vargen avmaskas mot dvärgbandmask. Om vargen dör inom sex månader ska den undersökas för rabies.

Redovisning

Om uppdraget

Naturvårdsverket har samordnat regeringsuppdraget med Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Syftet med uppdraget har varit att ta fram övergripande, gemensamma riktlinjer för vilka åtgärder som behöver vidtas om varg, som har invandrat till Sverige från Finland eller Ryssland ska kunna flyttas inom Sverige. Hänsyn har tagits till smittskyddet i kombination med risken för skador inom renskötseln och behovet av genetisk variation. 

Kontakt:

Baharan Kazemi, vilthandläggare, Naturvårdsverket 070-1486694, baharan.kazemi@naturvardsverket.se

Mona HansErs, chef Viltanalys, 010-6981420, mona.hansers@naturvardsverket.se