Samhällsekonomiska analyser

Granskad: ‎den ‎1‎ ‎februari‎ ‎2024

Samhällsekonomi handlar om hur samhällets resurser kan användas effektivt.

Samhällsekonomi handlar om hushållning med knappa resurser och därmed om hur val görs mellan olika alternativ så att resurser används där de gör mest nytta för samhället. Samhällsekonomiska analyser i miljöarbetet ger underlag till, och är en förutsättning för, att samhället ska kunna uppnå önskad miljökvalitet och därmed högre välfärd för alla dess medborgare.

Sverige har en målstyrd miljöpolitik där staten beslutar om målen för miljön och de styrmedel som behövs för att nå dessa mål.

I Naturvårdsverkets arbete ingår att ta fram förslag och underlag inför beslut som ska fattas av regering och riksdag eller av myndigheter. Väl genomförda samhällsekonomiska analyser bidrar såväl till att motivera behovet av styrmedel som att visa på hur styrmedlen kan utformas så att de når målet så pricksäkert som möjligt. För dig som är intresserad av att göra analys som beskrivs på denna sida finns mer information i Naturvårdsverkets handledning i samhällsekonomisk konsekvensanalys. 

Handledning i samhällsekonomisk analys

Plattform för myndighetssamverkan

Naturvårdsverket ska enligt instruktion från regeringen samråda med andra myndigheter och utveckla, följa upp och utvärdera tillämpningen av samhällsekonomiska analyser inom miljömålssystemet.

Bakgrunden är de utredningar som pekat på brister i de samhällsekonomiska analyserna som görs av myndigheter. För att genomföra uppdraget startade Naturvårdsverket projektet "En plattform för samhällsekonomisk analys".

Plattformen ska fungera som ett nätverk för myndigheter som arbetar med samhällsekonomiska analyser. En samrådsgrupp har bildats för att styra projektets aktiviteter.

De huvudsakliga aktiviteterna inom plattformen för samhällsekonomisk analys är kontinuerlig granskning och uppföljning av genomförda analyser, utbildning inom samhällsekonomisk analys och arrangerande av konferenser och seminarier inom ämnet.

Samrådsgruppen består av representanter från:

  • Boverket,
  • Jordbruksverket,
  • Kemikalieinspektionen,
  • Strålsäkerhetsmyndigheten,
  • Sveriges geologiska undersökning,
  • Energimyndigheten,
  • Tillväxtverket,
  • Havs- och vattenmyndigheten,
  • Skogsstyrelsen, Trafikverket,
  • Transportstyrelsen,
  • Riksantikvarieämbetet
  • samt Länsstyrelserna via RUS.

Naturvårdsverket låter kontinuerligt granska genomförda samhällsekonomiska analyser inom miljömålsarbetet. Syftet är att identifiera brister, luckor och styrkor i de analyser som genomförs eller beställs av myndigheter. Granskningarna ska bidra till att höja kvaliteten på de samhällsekonomiska analyserna genom att myndigheterna ständigt lär sig hur de kan förbättra sina analyser och se till att de används ändamålsenligt.

Granskning av samhällsekonomiska analyser 2018

År 2018 granskades konsekvensanalyser för förslag på nya regler för små avloppsanläggning och alternativ för införande av bullerkrav på befintliga godsvagnar.

Granskningarna visar att analyserna är väl genomförda och följer Tillväxtverkets handledning för konsekvensutredning. Att följa Tillväxtverkets handledning innebär dock att en nationalekonomisk analys kring vilka incitamentsstrukturer förslagen skapar i förhållande till externa effekter eller marknadsmisslyckanden saknas. En sådan analys skulle bidra till att mer träffsäkert identifiera alternativa styrmedel och åtgärder och deras konsekvenser.

Granskningarna visar att båda analyserna har det som förväntas av en konsekvensutredning men att antaganden, beräkningar och källor skulle kunna redovisas tydligare och att ett mer vetenskapligt skrivsätt skulle öka kvaliteten i analyserna.

Ytterligare en lärdom gäller hur vi använder de nationalekonomiska begreppen effektivitet och kostnadseffektivitet. För att dra slutsatser om effektivitet eller kostnadseffektivitet behöver analysen ta hänsyn till marginalnyttor och marginalkostnader. En analys som visar att ett förslag ger högst nettonytta bland givna förslag kan bara dra slutsatsen att förslaget är lönsammast bland de givna alternativen, inte att det är effektivt eller kostnadseffektivt.

Granskning av HaVs konsekvensanalys enskilda avlopp (pdf)

Granskning av Transportstyrelsens konsekvensanalys införandet av bullerkrav (pdf)

Kartläggning och kategorisering av samhällsekonomiska analyser inom miljömålsområdet

Vi gör kontinuerligt kartläggningar av vilka samhällsekonomiska analyser som genomförs inom miljömålsområdet för att se hur arbetet utvecklas.

Kartläggningarna baseras på en metod utarbetad av Patrik Söderholm, Professor i nationalekonomi vid Luleå Tekniska Högskola.

En kartläggning och kategorisering av samhällsekonomiska analyser inom miljömålsområdet (pdf)

Genomförda granskningar

Utvärdering av vallersättningen och kompensationsstödet

Granskning av Jordbruksverkets utvärdering av vallersättningen och kompensationsstödet (pdf)

Att åstadkomma ökad styreffekt i den svenska kväveoxidavgiften

En granskning av Naturvårdsverkets rapport 6647 (pdf)

Att utvärdera kvotpliktssystem för energieffektivitet

En granskning av Energimyndighetens rapport ER 2015:11 (pdf)

Att utvärdera kväveoxidavgiften

En granskning av Naturvårdsverkets rapport 6528 (pdf)