Biologiska mätdata – organiska ämnen

Granskad: ‎den ‎20‎ ‎oktober‎ ‎2023

I delprogrammet ingår studier av olika grupper av befolkningen. Ett flertal organiska ämnen följs till exempel i blod och urin från unga män och kvinnor och i prover från ammande mödrars bröstmjölk.

Ämnen som studeras är bland annat PCBer, mjukgörare, flamskyddsmedel och högfluorerade ämnen (PFAS). De ämnen som återfinns i proverna speglar halter av olika ämnen som människor exponerats för på olika sätt.

Det finns skäl för att följa exponeringen för vissa långlivade (persistenta) organiska ämnen (POP) men även ämnen som är semipersistenta som till exempel mjukgörande ämnen som klassas som hormonstörande. Även ämnen som ersätter förbjudna ämnen är viktiga att följa. Inom detta delprogram följs organiska ämnen över tiden i såväl riskgrupper (ammande mödrar och barn) som i allmänbefolkningen.

Genom att regelbundet ta prover från ett urval av personer för att analysera organiska ämnen kan kalenderårsmässiga förändringar i halter av olika ämnen följas. Genom att spara prover från provtagningarna i biobank öppnar man möjligheten för att i efterhand kunna studera tidstrender för andra miljögifter.

Insamling av bröstmjölksprover fortsätter

Under många år har prover av bröstmjölk samlats in via Stockholms Modersmjölkscentral med syfte att mäta halten av vissa organiska miljöföroreningar i mjölken. Därför finns det idag långa tidsserier där förändringar i halten av till exempel flamskyddsmedel och PCB i modersmjölk kan följas på ett unikt sätt. Sedan 2007 samlas även prover in från Göteborg.

Syftet med uppdraget är att fortsätta dessa insamlingar och samla prover i Miljöprovbanken som är finns på Naturhistoriska riksmuseet. Därigenom kommer prover också att vid behov finnas tillgängliga för analys inom ramen för Naturvårdsverkets miljöövervakningsprogram.

Mätningar av organiska ämnen i förstföderskor

Sedan 1996 samlar Livsmedelsverket regelbundet in modersmjölk, blod och hår från förstföderskor i Uppsala län. Från 2009 samlas även urin in. Studien har fått namnet POPUP (Persistent Organic Pollutants in Uppsala Primiparas). Med start 2008 följs även barnen till de mammor som deltagit i studierna upp vid 4, 8 och 12 års ålder. Då studeras bl.a. hälsoutfall som kopplar till miljögiftsbelastningen hos individen som fött barnet. Idag finansieras dessa studier i huvudsak av HÄMI.

Mer information om POPUP-studien

Utöver tidstrendsstudier delfinansierar också HÄMI utökade analyser av miljögifter i pågående forskningsprojekt eller genomför enskilda undersökningar, till exempel så kan exponering hos en specifik grupp studeras som kan ha utsatts för en särskild exponering av ett ämne.

Beskrivning av delprogram