Kunskapsöverföring – indikatorer i skog

Länsstyrelser och Naturvårdsverket ska nu tillämpa de verktyg som tagits fram i ett forskningsprojekt om indikatorer i skog. Det nya projektet pågår under ett år.

Fokus för projektet är tillämpning och kommunikation av de verktyg som tagits fram i det avslutade projektet ”Bättre sent än aldrig: indikatorer för skogslandskapets gröna infrastruktur”, som beskrivs längre ner på sidan.

Syftet är att överföra kunskap från forskarna till länsstyrelser, Naturvårdsverket och andra intressenter. Projektet pågår under ett år.

I en serie workshoppar ska verktygen göras användbara för insatser i skog på landskapsnivå när det gäller planering, skötsel, miljöövervakning och skydd. Projektet genomförs i nära samverkan med handläggare på Naturvårdsverket, länsstyrelserna och berörda myndigheter.

Projektledare: Bengt Gunnar Jonsson, Mittuniversitetet.

Projekttid: 1 februari 2023 till 1 februari 2024. 

Beviljade medel: 500 000 kronor

Naturvärdeskarta över svensk skog – implementering av en landskapsmodell för grön infrastruktur (miun.se)

Slutrapport Naturvärdeskarta Skog

Slutseminarium: Naturvärdeskarta skog

Den 16 februari 2024 hölls ett seminarium om ett ettårigt kunskapsöverföringsprojekt. Miljöforskningsprojektet Bättre sent än aldrig har under ett år tillsammans med användare och intressenter på länsstyrelserna, centrala myndigheter, skogsindustri och ideella organisationer utforskat Naturvärdeskarta skog som projektet tagit fram.

Rapport: Bättre sent än aldrig – indikatorer för skogslandskapets gröna infrastruktur 

Seminariet redogjorde för hur naturvärdeskartan kan användas på olika sätt beroende på syfte och målgrupp. Projektet finansierades av Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag.

Seminariet riktade sig mellan forskning, intressenter och förvaltning med fokus på hur verktyget har utvecklats genom de workshops som genomförts vilket har bidragit till ömsesidigt kunskapsutbyte. Drygt 85 deltagare träffades på ett hybridmöte för att ta del av slutredovisningen som även innehöll en presentation av andra närliggande planeringsverktyg såsom regeringsuppdraget Digitala värden i skogen samt Nationellt Marktäckedata.

Här har vi samlat dokumentationen och länk till inspelningen av seminariet: 

Verktyget Naturvärdeskarta skog

Slutseminarium, program: Naturvärdeskarta skog – 16 februari 2024 (pdf)

Slutseminarium Naturvärdeskarta skog (Youtube)

Bege Jonsson, Mittuniversitetet (pdf)

Camilla Jönsson, Naturvårdsverket (pdf)

Christer Johansson, BirdLife Sverige (pdf)

Johan Svensson, SLU (pdf)

Erkki Palmu, Länsstyrelsen Blekinge (pdf)

Ambjörn Forslund, Holmen Skog AB (pdf)

Seminariet arrangerades av Naturvårdsverket.

Bättre sent än aldrig: indikatorer för skogslandskapets gröna infrastruktur 

Landskapet domineras av brukade skogar, och kvarvarande skogar med höga naturvärden förekommer som isolerade fragment. Projektet kopplar till mångfaldskonventionens (CBD) mål om skydd av landareal, skogsbeståndets kvalitet och storlek, konnektivitet på landskapsnivå, samt behovet av skötsel och rumslig planering.

Forskarna har, med olika metoder, analyserat länens planer för grön infrastruktur och utvärderat förekomsten av funktionella nätverk av skogar. En ”virtuell inventering” av skogliga värdekärnor med höga naturvärden har genomförts, och forskarna har modellerat sannolikheten för värdekärna i fyra delregioner i Sverige. Resultatet kan hjälpa till att identifiera områden som bidrar till en fungerande grön infrastruktur.  

En viktig slutsats i rapporten är att nuvarande tudelning av skogslandskapet i naturvård eller produktion, begränsar möjligheterna att stärka den gröna infrastrukturen. Fokus bör ligga på mångbruk, vilket kräver regional samverkan med ett landskapsperspektiv.

Projektledare: Bengt Gunnar Jonsson, Mittuniversitetet.

Beviljade medel: 4 908 785 kronor

Slutrapport: Bättre sent än aldrig: indikatorer för skogslandskapets gröna infrastruktur

Mer information

Kontakt

Forskningssekreterare Hannah Östergård Roswall
hannah.ostergard.roswall@naturvardsverket.se
Telefon: 010-698 16 81

Forskningssekreterare Karin Hansen
karin.hansen@naturvardsverket.se
Telefon 010-698 13 28