Havets gröna infrastruktur

Granskad: ‎den ‎29‎ ‎augusti‎ ‎2024

Naturvårdsverket har finansierat ett forskningsprojekt som beskriver hur grön infrastruktur i marin miljö kan stärkas och bevaras.

Artrikedomen på sjöbotten är lika rik och varierad som landskapet på land. Men vi vet mindre om hur naturen under ytan ser ut och fungerar.

Tre fallstudier

Forskningen har bedrivits dels i Östersjön i Stockholms skärgård samt på västkusten i Kosterhavets nationalpark. Forskarna har tagit fram scenarier för hur olika nyttjanden påverkar livet i vattnet. Projektet har genomfört tre fallstudier med olika fokus: strandexploatering, trålfiske och klimatförändring. Genom scenariobaserade analyser visar forskarna vilken effekt olika beslut och åtgärder kan få på naturskydds- och miljömål. Möjligheten för förvaltningsåtgärder för att stärka grön infrastruktur beror inte enbart på miljöfaktorer, utan är också ett resultat av interaktioner mellan samhället och miljön.

Så stärks skyddet av grön infrastruktur

Forskarna har tagit fram förslag för att stärka skyddet av den gröna infrastrukturen i Sveriges havsområden. Utgångspunkt är att avvägningar mellan olika intressen aldrig får äventyra den ekologiska hållbarheten. För att miljömålen ska kunna nås måste fragmenteringen av landskapet åtgärdas.  Då krävs att lagstiftningen ställer upp mål och rättsligt bindande krav på att beakta landskapsekologiska samband, exempelvis spridningsbiologi, vid planering, prövning och annat beslutsfattande. Forskarna föreslår att

  • havsplanernas styrning mot genomförandet av havsmiljömål förstärks
  • genomförande av miljökvalitetsnormer för god ekologisk status och god miljöstatus förbättras
  • inrättandet av ett sammanhängande, representativt och funktionellt nätverk av skyddade områden främjas.

Regionala handlingsplaner viktiga

Projektets slutrapport lyfter även hur de regionala handlingsplanerna för den marina gröna infrastrukturen skulle kunna vara en brygga mellan de nationella havsplanerna (lämnade till regeringen för hantering i december 2019) och den kommunala kustzonsplaneringen.

Slutrapport

Fakta om projektet

Projektets namn: Inverkan av alternativa förvaltningsstrategier på marin grön infrastruktur, IMAGINE

Pågår: 2016–2020

Naturvårdsverket bidrar med: 5 miljoner kronor

Projektledare: Antonia Nyström Sandman, antonia.sandman@aquabiota.se

IMAGINE – Inverkan av alternativa förvaltningsstrategier på marin grön infrastruktur (aquabiota.se)