Ingen torvtäkt i Konungsömosse
Regeringen avslår överklagan av länsstyrelsens beslut gällande torvtäkten i Konungsömosse. Naturvårdsverket delar Länsstyrelsens mening om att de höga naturvärdena i Konungsömosses gör att den inte är lämplig att bryta ut.
Regeringen avslår överklagan av länsstyrelsens beslut gällande torvtäkten i Konungsömosse. Naturvårdsverket delar Länsstyrelsens mening om att de höga naturvärdena i Konungsömosses gör att den inte är lämplig att bryta ut.
Bolaget ansökte om bearbetningskoncession enligt torvlagen för en energitorvtäkt i Konungsömosse i Jönköping kommun. Länsstyrelsen avslog ansökan och bolaget överklagade ärendet till regeringen. Regeringen avslog överklagan.
Torvlagen upphörde att gälla den 1 januari 2017. Resonemangen i ärendet kan dock fortfarande vara relevanta för prövning av täkttillstånd enligt miljöbalken.
Naturvårdsverkets roll
Naturvårdsverket är särskilt utpekat som remissinstans för ärenden som rör bearbetningskoncessioner för torv. Naturvårdsverket yttrade sig till Länsstyrelsen i Jönköpings län, som var den myndighet som prövade ansökan.
Naturvårdsverkets syn
Konungsömosse är ett vidsträckt mossekomplex och stort antal rödlistade arter och arter som är skyddade enligt fågeldirektivet häckar i eller nära det planerade koncessionsområdet. Konungsömosse ligger inom ett riksintresse för naturvård och har naturvärdesklass 1 enligt den nationella våtmarksinventeringen. Delar av Konungsömosse är sedan tidigare påverkat av markavvattning.
Naturvårdsverket framförde bland annat att Naturvårdsverket bedömer att verksamheten inte är förenlig med stoppregeln för torvtäkter i 9 kap. 6 g § miljöbalken och att verksamheten påtagligt skadar riksintresset för naturvård. Enligt Naturvårdsverkets bedömning har bolaget inte visat att platsen uppfyller kravet på lämplig lokalisering.
Länsstyrelsens beslut
Länsstyrelsen bedömde att den sökta koncessionen omfattar en våtmark som utgör värdefull naturmiljö och att verksamheten därmed inte är förenlig med stoppregeln för torvtäkter. Därutöver bedömde länsstyrelsen att verksamheten skulle innebära en påtaglig skada på riksintresset för naturvård samt att verksamheten inte överensstämmer med kommunens översiktsplan. Enligt länsstyrelsens bedömning skulle verksamheten även ha en negativ inverkan på miljökvalitetsmålen Myllrande våtmarker och Ett rikt växt- och djurliv. Länsstyrelsen avslog därför ansökan.
Regeringens beslut
Regeringen avslog bolagets överklagan eftersom regeringen inte ansåg att det fanns anledning att göra någon annan bedömning än den som länsstyrelsen gjort.