Beslut om naturgrustäkt i Bondestorp upphävs
Sökande fick tillstånd till naturgrustäkt i grusåsen vid Bondestorp i Tidaholm. Naturvårdsverket överklagade beslutet. Nu har mark- och miljödomstolen har upphävt miljöprövningsdelegationens beslut. Domen har vunnit laga kraft.
Sökanden fick tillstånd av miljöprövningsdelegationen i Västra Götalands län att fortsätta att bedriva naturgrustäkt i Bondestorp, Tidaholm. Efter samråd med Sveriges geologiska undersökning (SGU) överklagade Naturvårdsverket beslutet till Vänersborgs tingsrätt, mark- och miljödomstolen.
I miljöbalken finns en stoppregel för täkter av naturgrus. Bestämmelsen tillkom för att uttaget av naturgrus behöver minska i en snabbare takt om miljökvalitetsmålet Grundvatten av god kvalitet ska kunna uppnås. Anledningen är dels att tillgången på naturgrus är begränsad, dels att avlagringar med naturgrus ofta är viktiga grundvattenmagasin som bör skyddas för att säkra nuvarande och framtida vattenförsörjning.
Täkten i Bondestorp ligger i ett område med stora vattentillgångar. Materialet i täkten används huvudsakligen till anläggning och sandning av vägar och för det behovet kan grus ersättas av krossat berg.
Naturvårdsverkets yttrande
Naturvårdsverket anser att sökanden inte kunnat visa att användningsområdena för materialet i täkten är tekniskt omöjliga eller ekonomiskt orimliga att ersätta med alternativa material. SGU har även bedömt att åsen är ett område som har förutsättningar för att i framtiden kunna utnyttjas för vattenuttag.
Naturvårdsverket bedömer att verksamhet i enlighet med ansökan även innefattar vattenverksamhet vilket gör att tillstånd för detta krävs. Detta saknas i ansökan. Eftersom miljöprövningsdelegationen inte får pröva den tillståndspliktiga vattenverksamheten kan målet inte återförvisas för fortsatt handläggning om tillstånd för vattenverksamhet krävs.
Mark- och miljödomstolens dom
Domstolen anger att brytningen av grus under grundvattennivån ska anses vara vattenverksamhet och att omständigheterna är sådana att sökande måste söka tillstånd även för vattenverksamhet. De lyfter även fram att prövningen för täkt- och vattenverksamhet ska göras samlat. Tillståndet upphävs och ansökan avvisas. Domen överklagades inte och har vunnit laga kraft.