Ansökan om tillstånd till nuvarande och framtida verksamhet vid Gävle Bruk och ansökan om dispens

Granskad: ‎den ‎1‎ ‎juni‎ ‎2023

Naturvårdsverket har lämnat yttrande avseende komplettering av ansökningshandlingarna till mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt den 13 september 2021 och mark- och miljödomstolen har den 19 januari 2022 meddelat deldom för etapp 1. Naturvårdsverket har avstått från att delta i den fortsatta prövningen av etapp 2.

Naturvårdsverkets viktigaste synpunkter

Naturvårdsverket avstod från att yttra sig rörande ansökans etapp 1. Naturvårdsverket har för etapp 2 begränsat sitt yttrande till att avse frågor gällande ansökans omfattning, påverkan på miljön i Natura 2000-områden, utsläpp till luft och vatten, energi, buller och ansökan om dispens enligt industriutsläppsförordningen. Naturvårdsverket anser att ansökningshandlingarna behöver kompletteras i angivna avseenden. 

Vad gäller utsläpp till luft anser Naturvårdsverket bland annat att bolaget behöver utreda hur utsläppen till luft av kväveoxider från verksamhetens sodapannor och mesaugn kan minska och att det är rimligt att bolaget redovisar de tekniska förutsättningarna, kostnaderna och miljöeffekterna av installation av skrubberteknik. 

Vidare har Gävle Bruk en betydande energianvändning och enligt ansökan kommer elförbrukningen att öka med den ansökta produktionsökningen. Naturvårdsverket bedömer att det är viktigt att i samband med den aktuella prövningen säkerställa att verksamheten kommer att bedrivas med bästa möjliga energieffektiva teknik och att bolaget kontinuerligt åläggs att arbeta med verksamhetens energieffektivisering. Mot bakgrund av detta anser Naturvårdsverket att bolaget behöver komplettera med ytterligare uppgifter angående energianvändning och energiförbrukning samt att möjliga åtgärder för energieffektivisering behöver redovisas. 

Efterfrågade kompletteringar framgår i sin helhet av Naturvårdsverkets yttrande den 13 september 2021. Genom att yttra oss har vi tydliggjort för domstolen vad ansökan behöver innehålla för att kunna ligga till grund för en prövning.

Efter att ansökans etapp 2 kungjorts har Naturvårdsverket meddelat domstolen att myndigheten avstår från att delta i den fortsatta handläggningen. Skälen för detta är att förutsättningarna förändrats sedan Naturvårdsverket först yttrade sig i målet – främst då det gäller antalet samtidigt pågående prövningsärenden där Naturvårdsverkets synpunkter efterfrågas och tillgängliga resurser.   

Bakgrund

BillerudKorsnäs Skog & Industri AB (bolaget) har ansökt om dels ett tidsbegränsat ändringstillstånd för utökad produktion (etapp 1), dels tillstånd till nuvarande och framtida verksamhet (etapp 2) vid Gävle Bruk i Gävle kommun. Bolaget har också ansökt om dispens enligt 1 kap. 16 § industriutsläppsförordningen. Dispens har sökts från begränsningsvärde avseende stoft från sodapanna i BAT 23 och från begränsningsvärde avseende TRS från starka och illaluktande gaser vid produktion av sulfatmassa i BAT 20 i BAT-slutsatser för produktion av papper, massa och kartong. Ansökningarna prövas av mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt.

Mark- och miljödomstolen meddelade deldom avseende etapp 1 den 19 januari 2022 innebärande att bolaget får tillstånd att vid sina anläggningar vi Gävle bruk maximalt årligen producera 720 000 ton sulfatmassa, varav 400 000 ton blekt sulfatmassa samt 800 000 ton papper och kartong. Tillståndet gäller till och med den 31 december 2024. För att ta del av domstolens dom hänvisas till mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt, mål nr M 1402-21.

Mark- och miljödomstolen har den 13 mars 2023 kungjort ansökan för etapp 2.

Dokument 

Om tillståndsprövning enligt miljöbalken