Komplettering med belastning för Skebäcks avloppsreningsverk i Örebro
Örebro kommun vill fortsätta driva Skebäcks avloppsreningsverk. Naturvårdsverket menar att rätt parameter behövs för verksamhetens omfattning och att tillståndet ska innehålla en maximal genomsnittlig veckobelastning.
Dessutom anser vi att utsläpp från tätorten omfattas av kravet på kväverening. Avloppsreningsverket påverkar Hjälmaren som varit drabbat av algblomningar.
Vi har yttrat oss till länsstyrelsen angående Örebro kommuns ansökan om tillstånd för fortsatt drift av Skebäcks avloppsverk.
Begreppen begränsningsvärde, riktvärde och gränsvärde
I vårt yttrande från 2008 använder vi begreppen riktvärde och gränsvärde. Miljööverdomstolen har i några domar från januari och februari 2009, tagit upp användningen av dessa begrepp. Sedan vårt yttrande om Skebäcks avloppsreningsverk, har vi också börjat använda begreppet begränsningsvärde. Förutsättningarna har då också ändrats vad gäller hur vi föreslår att man formulerar villkor.
Tillståndet bör baseras på den maximala genomsnittliga veckobelastningen
I 22 kapitlet 25 § miljöbalken anges vad som ska ingå i ett tillstånd. Bland de uppgifter som ska ingå i tillståndet återfinns krav på ”verksamhetens omfattning”. I detta fall utgör den maximala genomsnittliga veckobelastningen (max gvb) ett mått på omfattningen av verksamheten. Kraven i Naturvårdsverkets föreskrift, (SNFS 1994:7) om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse grundar sig på denna parameter Det är även denna uppgift som rapporteringen till EU baseras på. Av dessa skäl anser vi att tillståndet ska baseras på denna parameter.
Utsläpp av nitrat istället för ammoniumkväve
Vi anser att avloppsreningsverket omfattas av kravet på kvävereduktion och att det därför ska förses med kväverening. Dessutom överskrids rikt- och gränsvärden för ammoniumkvävehalten för fiskevatten i de olika fjärdarna under åren 1999-2006 (enligt våra miljökvalitetsnormer för fisk- och musselvatten). Vi anser därför att utsläppen av kväve till största delen ska bestå av nitrat.
Skärpta krav i form av rikt- och gränsvärden för totalfosfor
I miljökonsekvensbeskrivningen anges att det i Hjälmaren har förekommit algblomning av såväl kvävefixerande som icke kvävefixerande cyanobakterier de senaste åren. Vidare anges att vattnets innehåll av fosfor varit styrande för andelen cyanobakterier och den totala biomassan i Hjälmaren. Vi anser därför att utsläppet av totalfosfor kan begränsas till 0,2 mg/l i utgående vatten och att det årliga utsläppet av totalfosfor inte får överskrida 3,7 ton.
Naturvårdsverkets yttrande om Skebäcks avloppsreningsverk, 2008-04-29 (pdf 37 kB)