Urbanisering och stadsplanering

Allt fler människor bor i städer, både i Sverige och i världen. Därför behöver planeringen bemöta sociala, miljömässiga och ekonomiska utmaningar i städer.

Städer medför olika hållbarhetsutmaningar då många intressen och behov ryms på en relativt liten yta. Men urbanisering och utveckling av städer kan också medföra möjliga åtgärder som löser flera miljöutmaningar på samma gång. För att skapa långsiktigt hållbara städer är det viktigt att de byggs för att skapa levande och robusta livsmiljöer där människor trivs. 

Arbete för hållbar stadsutveckling 

På nationell nivå arbetar Naturvårdsverket tillsammans med andra myndigheter på olika sätt med hållbar stadsutveckling och fysisk planering. Inom Rådet för hållbara städer och Miljömålsrådet arbetar myndigheterna tillsammans för att utveckla och genomföra insatser för att nå de svenska miljökvalitetsmålen. Det kan till exempel handla om att jobba för gemensamma vägledningar och underlag som kan underlätta vid planering. 

Läs mer om Rådet för hållbara städer och pågående projekt 

Om Miljömålsrådets arbete på miljömål.se 

Hösten 2015 beslutade FN om en Agenda 2030 för hållbar utveckling med 17 globala mål och 169 delmål. Flera av målen berör miljödimensionen av hållbar utveckling och mål 11 handlar om Hållbara städer och samhällen. 

Mer om Agenda 2030 

Ekonomiskt stöd för hållbar planering 

Naturvårdsverket har ett antal ekonomiska stödformer med koppling till hållbar stadsutveckling: 

Klimatklivet är ett investeringsstöd för klimatåtgärder. Även om stödet inte primärt är inriktat mot hållbar stadsutveckling har flera av de beviljade projekten tydlig urban koppling. 

Bidrag för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder. Stöd ges till saneringsprojekt av förorenad mark där man även planerar att bygga bostäder. 

Den lokala naturvårdssatsningen (LONA). Stödet ska stimulera kommunernas och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang, bland annat med fokus på tätortsnära natur. Stödet söks via länsstyrelser. 

Klimatklivet 

Statlig finansiering av förorenade områden

Den lokala naturvårdssatsningen (LONA)

Urbanisering, innovation och nya lösningar 

Under åren 2016 till 2018 hade Naturvårdsverket ett stöd för projektering, förstudier och planering av innovation och nya lösningar för stadsutveckling. Stödet har omfattat fem utlysningar, den sista hösten 2018. Totalt 60 projekt har fått stöd. Stödet finns inte kvar längre men resultat kan läsas via länkarna nedan. 

Om projekten och resultaten 

Smart City Sweden, SCS, är namnet på Sveriges demonstrationsplattform för hållbara stadslösningar med fokus på investeringar och export. Naturvårdsverket plus sex andra myndigheter och Business Sweden ingår i en referensgrupp som samordnas av Energimyndigheten. 

Slutrapport 2020-03-15 (pdf 2 MB)