Kommunikationsmaterial om grön infrastruktur
Här kan du ladda ner broschyrer, foldrar, powerpointpresentationer och vykort om arbetet med grön infrastruktur och illustrationer av miljöer och budskap.
Vi har också tagit fram flertalet filmer- både korta filmer för sociala medier och lite längre filmer för kunskapshöjande tillfällen.
Powerpointpresentationer
Presentation med talmanus som ger en överblick över grön infrastruktur och de regionala handlingsplanerna. Det finns även en presentation för grön infrastruktur och friluftsliv. Fotografierna får inte kopieras ur powerpointpresentationen på grund av bildrättighetsavtal.
Ladda ner presentation om grön infrastruktur (pptx)
Ladda ner presentation om grön infrastruktur och friluftsliv (pptx)
Illustrationer
Illustrationerna är fria att användas i information om grön infrastruktur. Det är inte tillåtet att göra ändringar i själva illustrationerna. Källa och illustratör ska anges: Kjell Ström, Jakob Robertsson och Tobias Flygar i anslutning till illustrationerna och Naturvårdsverket som källa.
Illustrationerna om grön infrastruktur finns att ladda ner som antingen lågupplösta eller högupplösta bilder. Illustrationerna visar budskap, olika miljöer, olika naturtyper, vad olika markägare kan göra och hur arbetet med grön infrastruktur går till.
I pdf-filen nedan finns en översikt över samtliga illustrationer som finns tillgängliga. Låg- och högupplösta versioner av illustrationerna återfinns sedan i zip-filerna. Illustrationerna är uppdelade i två zip-filer.
Broschyrer och foldrar
Här kan du ladda ner våra broschyrer och foldrar om grön infrastruktur.
Grön infrastruktur i skogen (broschyr)
Grön infrastruktur i blomrika gräsmarker (broschyr)
Grön infrastruktur i vattenlandskapet(broschyr)
Grön infrastruktur och fysisk planering (broschyr)
Filmer om grön infrastruktur
Naturvårdsverket har tagit fram filmer för att underlätta kommunikation av grön infrastruktur för exempelvis kommuner, länsstyrelser, företag, organisationer, regioner med flera.
Naturvårdsverket äger filmerna som är fria att användas i sammanhang som handlar om grön infrastruktur. Filmerna får användas på webbplatser och i presentationer samt delas i sociala medier. Filmerna finns även på vår Youtube-kanal.
Korta filmer om hållbara landskap
Nedan finns en länk till en spellista på Youtube. Filmerna ökar förståelsen för varför vi behöver friska ekosystem och fungerande nätverk av natur i hela landskapet. Varje film representerar en naturtyp.
Illustrerade filmer om grön infrastruktur
Naturvårdsverket har tagit fram filmer om Naturvårdsverkets definition för grön infrastruktur, planering, aktörssamverkan, våtmarker och odlingslandskapet.
Hur vi långsiktigt planerar med hjälp av regionala handlingsplaner (youtube.com)
Det här kan olika aktörer göra (youtube.com)
Filmer översatta till på engelska
Kortfilmer om grön infrastruktur för sociala medier
Kortfilmer om grön infrastruktur för sociala medier
Här kan du hitta kortare filmer för sociala medier om grön infrastruktur och hållbara landskap. Filmerna ökar förståelsen av begreppet grön infrastruktur och vikten av grön infrastruktur för att nå biologisk mångfald i hela landskapet. Det finns också en film som beskriver LONA-bidraget och grön infrastruktur.
Det går bra att kontakta oss om det finns behov av att kunna få filmerna i MP4-format. E-posta oss på:
gron-infrastruktur-och-ekosystemtjanster@naturvardsverket.se
Med gemensamma krafter för hållbara landskap (youtube.com)
Grön infrastruktur för hållbara landskap (youtube.com)
Grön infrastruktur för hållbara landskap – kort version (youtube.com)
Grön infrastruktur i Sverige (youtube.com)
Ett mer variationsrikt skogsbruk (youtube.com)Hållbara landskap (youtube.com)
Informationsmaterial för rådgivare
Det här materialet ska inspirera, stärka dialogen och ge verktyg för rådgivning om odlingslandskapet/lantbruk kopplat till grön infrastruktur. Det presenterades under ett digitalt seminarium som Naturvårdsverket och Jordbruksverket arrangerade i april 2021.
Grön infrastruktur i odlingslandskapet - Naturvårdsverket (pdf)
Habitatnätverk - Ola Olsson (pdf)
Pilotprojekt i Dalarna - Sarah Lagerberg och Jens Montelius Risberg (pdf)
GI och rådgivning i Jönköping - Johanna Petersson och Marielle Gustafsson (pdf)