Fastighetsförvaltning i ett förändrat klimat

Naturvårdsverket är en fastighetsförvaltande myndighet som har det centrala ansvaret för områdesskyddet enligt förordningen om områdesskydd.

Sammantaget äger staten genom Naturvårdsverket cirka 3 600 fastigheter med en landareal av ca 1,6 miljoner hektar. Enligt klimatanpassningsförordningen ska myndigheter som förvaltar eller underhåller statlig egendom ta fram myndighetsmål för verksamhetens anpassning till ett förändrat klimat samt klimatanpassa verksamheten. 

Naturvårdsverket har genom sin handlingsplan för klimatanpassning presenterat mål för myndighetens klimatanpassningsarbete och arbetar för närvarade aktivt med att klimatanpassningsarbetet av sitt fastighetsinnehav. Nedan kan du läsa mer om myndighetens pågående arbete med klimatanpassning och fastighetsförvaltning:    

Myndighetsmål: Klimatanpassning är en integrerad del i Naturvårdsverkets fastighetsförvaltning av statlig egendom och fastigheterna är säkrade mot effekter av ett förändrat klimat. 

Naturvårdsverket har tillsammans med ett antal myndigheter tagit fram ett metodstöd för klimatanpassning av statlig egendom. Stödet riktar sig till myndigheter som arbetar med att genomföra klimat- och sårbarhetsanalyser av sina fastighetsbestånd.

Klimatanpassning av statlig egendom (pdf 8,9 mb)

Naturvårdsverket har tillsammans med ett antal länsstyrelser tagit fram ett metodstöd för genomförande av klimat- och sårbarhetsanalyser för skyddade områden. Metodstödet innefattar en modell för genomförande av klimat- och sårbarhetsanalys samt mallar för områdesbeskrivning, riskidentifiering av klimateffekter, klimatrisker för anläggningar samt checklista för klimatanpassningsåtgärder i skötselplan.

Presentation

Beskrivning av område

Riskidentifiering

Checklista klimatanpassningsåtgärder i skötselplaner

Riskanalys anläggningar